Бізнес просить відтермінувати до кінця 2023 року скасування спецгрупи єдиного податку

До Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики надійшов лист від Федерації роботодавців України з проханням відтермінувати скасування спрощеної системи оподаткування за ставкою 2% до кінця бюджетного року

Бізнес просить відтермінувати до кінця 2023 року скасування спецгрупи єдиного податку

СКАЧАЙТЕ ПАМ'ЯТКУ: Граничні строки реєстрації ПН/РК і штрафи за їх порушення 📝

Ця норма передбачена законопроєктом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 31.01.2023 № 8401. ВРУ прийняла його за основу 29.05.2023.

У Федерації роботодавців України (далі — ФРУ) зазначають, що Кабмін залишив поза увагою той факт, що платники-спрощенці сплачують ПДВ при ввезенні товарів на митну територію України без права віднесення податку до складу податкового кредиту.

Тож, у разі постачання товарів після скасування єдиного податку за ставкою 2% у платників виникнуть податкові зобов’язання з ПДВ, які не можна буде зменшити на суму податку, сплаченого при ввезенні товарів на митну територію України. Це є особливо критичним для підприємств з тривалим виробничим циклом.

Окрім того, велика кількість виробничих підприємств, які є платниками єдиного податку у розмірі 2%, є постачальниками товарів, робіт, послуг, що закуповують за кошти держбюджету.

Повернення обов’язку нарахування ПДВ змусить вносити зміни в укладені договори в частині збільшення вартості договору. Це у свою чергу збільшить платежі з бюджету на 20%.

ФРУ вважає, що законопроєкт в частині скасування сплати єдиного податку за ставкою 2% є передчасним без комплексного вирішення проблеми врегулювання механізмів формування податкових зобов’язань з ПДВ.

За інформацією Ніни Южаніної

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
754

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
91315

Єдиний податок 3 група: умови, ставки, види діяльності, бухгалтерський облік

Платники, які перебувають на єдиному податку, мають можливість сплачувати менше податків, аніж на загальній системі. Групу 3 єдиного податку можуть обирати і фізособи, і юрособи. У консультації розповімо про особливості єдиного податку для групи 3 зі ставками 3% та 5% у 2024 році
570998

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді