Коли списати кредиторську заборгованість перед контрагентом рф на підставі рішення РНБО

Автор
експерт з обліку та оподаткування
Податківці в листі від 18.07.2023 № 1945/ІПК/99-00-21-02-02-06 уточнили порядок коригування фінрезультату до оподаткування в разі списання кредиторської заборгованості під час застосування рішення РНБО

Коли списати кредиторську заборгованість перед контрагентом рф на підставі рішення РНБО

Судові витрати: як облікувати й оподаткувати

Лист ДПС від 18.07.2023 № 1945/ІПК/99-00-21-02-02-06

Підприємство є платником податку на прибуток та застосовує МСФЗ. На його балансі є кредиторська заборгованість за послуги перестрахування договорів з обов'язкового авіаційного страхування цивільної авіації з перестраховиком — резидентом держави-агресора (росії), яку обліковують в доларах США.

Кредиторська заборгованість виникла до початку воєнної агресії та введення воєнного стану. Строк позовної давності ще не минув.

На даний час прийняли низку законодавчих і правових документів, згідно з якими встановили мораторій на виконання будь-яких зобов'язань перед російськими контрагентами.

Строком на 50 років застосували секторальні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до всіх банків, що зареєстровані/мають місцезнаходження в рф, небанківських кредитних організацій, операторів платіжних систем, професійних учасників фондового ринку, страхових компаній, інвестиційних фондів та інших установ, що зареєстровані/мають місцезнаходження в російській федерації, які надають фінансові послуги (п. 2 Рішення РНБО «Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до фінансових установ російської федерації», що затверджене Указом Президента України від 22.02.2023 № 89/2023 (далі — Указ № 89/2023) та затверджене та введене в дію постановою ВРУ від 23.02.2023 № 2924-IX; далі — Рішення РНБО).

Зокрема, заборонили фізичним і юридичним особам проводити операції (учиняти дії), які призводять до порушення, уникнення запроваджених обмежень (п. 3 Рішення РНБО).

Підприємство прийняло управлінське рішення щодо невизнання кредиторської заборгованості перед контрагентом — резидентом держави-агресора (росії), тобто списати з балансу підприємства цю кредиторську заборгованість.

1) Чи правомірним буде прийняте управлінське рішення підприємства щодо права на припинення визнання кредиторської заборгованості перед контрагентом, резидентом росії у бухобліку та відповідне її списання з балансу підприємства з огляду на виконання норм та положень вищенаведених правових документів?

2) Чи є правомірним визнання кредиторської заборгованості остаточно безнадійною та її списання з балансу раніше терміну закінчення строку позовної давності?

Фахівці ДПС зазначили, що згадані управлінські рішення відповідають нормам Податкового кодексу України (ПК).

Нагадуємо, що фінрезультатдо оподаткування зменшують, зокрема, на суму боргу, включеного до складу доходів звітного періоду відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, право вимоги за яким примусово вилучили як об'єкт права власності рф та її резидентів і який вважають погашеним із дня набрання чинності законом України, яким затверджено Указ Президента України про введення в дію рішення РНБО про примусове вилучення відповідних об'єктів права власності рф та її резидентів (п. 66 підрозд. 4 розд. XX ПК).

Тож, для цілей застосування пункту 66 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПК датою погашення кредиторської заборгованості резидента України перед контрагентом, резидентом держави - агресора (росії) є 07.03.2022* з урахуванням Указу № 89/2023.

-------------------

*дата набрання чинності Законом України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» від 03.03.2022 № 2116-IX.

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Дебіторська заборгованість

Довіряй, але перевіряй. Ця приказка відображає суть обліку дебіторської заборгованості, яку треба не тільки визнати, але й контролювати на кожну дату балансу щодо можливості бути сплаченою. Визнання та списання дебіторської заборгованості, її розкриття у фінзвітності – у консультації
72768

Кредиторська заборгованість: види, бухоблік

Експерт пояснив, що таке кредиторська заборгованість, які її види існують, коли кредиторську заборгованість вважають простроченою та як списувати кредиторську заборгованість. А на прикладах проводок показав, як відображати в бухобліку кредиторську заборгованість.
122968

Резерв сумнівних боргів 2023

Резерв під погашення дебіторської заборгованості — про нього знають, але далеко не всі хочуть нараховувати. У консультації – бухгалтерські й податкові правила його нарахування, його практична доцільність. Також допоможемо обрати найкращий метод розрахунку для підприємства та врахувати обставини воєнного часу.
73861

Списання безнадійної дебіторської заборгованості

Борги підприємству повертають, на жаль, не завжди. Причиною цього може бути банкрутство боржника, сплив строку позовної давності або форс-мажор, який виник. Розглянемо, як виглядає списання безнадійної дебіторської заборгованості в бухгалтерському та податковому обліку.
153521

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді