Чи затверджувати роботодавцю з району активних бойових дій графік відпусток

Якщо діяльність провадять у районах активних бойових дій, питання складання графіків або встановлення іншого порядку черговості надання відпусток вирішує роботодавець самостійно

Чи затверджувати роботодавцю з району активних бойових дій графік відпусток

Оплата праці в умовах повітряних тривог і відключення світла

Черговість надання відпусток визначають графіками, які затверджує роботодавець за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), і доводить до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховують інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості їх відпочинку (ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, ст. 79 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП).

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджують між працівником і роботодавцем. Працівника зобов’язані письмово повідомити про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

У період дії воєнного стану не застосовують норми частини сьомої статті 79 КЗпП. Частини 4 і 5 статті 79 КЗпП, шо стосуються затвердження графіку відпусток, є діючими (Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX; далі — Закон № 2136).

У період дії воєнного стану порядок організації діловодства з питань трудових відносин, оформлення і ведення трудових книжок та архівного зберігання відповідних документів у районах активних бойових дій визначає роботодавець самостійно. За умови забезпечення ведення достовірного обліку виконуваної працівником роботи та обліку витрат на оплату праці (ст. 7 Закону № 2136).

Тож, якщо роботодавець провадить діяльність у районах активних бойових дій, питання складання графіків або встановлення іншого порядку черговості надання відпусток вирішується ним самостійно.

Також у період дії воєнного стану сторони трудового договору можуть домовитися про альтернативні способи створення, пересилання і зберігання наказів (розпоряджень) роботодавця, повідомлень та інших документів з питань трудових відносин та про будь-який інший доступний спосіб електронної комунікації, який обирають за згодою між роботодавцем та працівником. (ч. 2 ст. 7 Закону № 2136).

За інформацією Держпраці


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19823

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
114949

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7486

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196674

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77961

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді