Як з 1 липня реєструвати податкові накладні при експорті окремих сільгосптоварів: розʼяснення ДПС

ДПС розтлумачила особливості здійснення та оподаткування ПДВ операцій з експорту окремих видів товарів

Як з 1 липня реєструвати податкові накладні при експорті окремих сільгосптоварів: розʼяснення ДПС

З 01.07.2024 набирає чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей експорту окремих видів товарів у період дії воєнного стану» від 09.05.2024 № 3706-ІХ (далі — Закон № 3706). Так, тимчасово на період дії воєнного стану в Україні встановлюють особливості здійснення та оподаткування ПДВ операцій з експорту окремих видів товарів в рамках запровадження режиму експортного забезпечення (далі — РЕЗ).

Згідно із Законом № 3706 особливості РЕЗ регулює:

Рішення про запровадження РЕЗ приймає Кабмін після приведення у відповідність та прийняття усіх необхідних нормативно-правових актів та забезпечення можливості обробки визначеної інформації.

На період дії РЕЗ (з моменту прийняття відповідного рішення КМУ) оподаткування ПДВ операцій з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених пунктом 97 підрозділу 2 розділу ХХ ПК.

Так, експорт окремих видів товарів може здійснюватися лише зареєстрованими платниками ПДВ. Суб’єктам підприємницької діяльності, які не зареєстровані як платники ПДВ, здійснювати експорт окремих видів товарів в період дії РЕЗ забороняється.

Перелік товарів, щодо яких застосовується РЕЗ (далі — окремі види товарів), визначили абзацом другим статті 192 Закону № 959. Зокрема, до них належать низка зернових та олійних культур (пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, соя, ріпак, соняшник), рослинні олії (соняшникова, соєва, ріпакова, гірчична) та відходи, одержані при їх виробництві (у т. ч. макуха), мед та горіхи волоські.

Винятки, до яких відповідні вимоги з експорту окремих видів товарів в рамках запровадження РЕЗ не застосовують, передбачені 10 — 12 абзацами статті 192 Закону № 959. А саме:

  • вивезення як припасів транспортними засобами комерційного призначення відповідно до статті 229 МК;
  • вивезення (за наведеним переліком), які здійснюють платники ПДВ у супроводі фітосанітарного сертифіката, виданого з урахуванням положень пункту 15 розділу ІХ Закону України «Про карантин рослин» від 30.06.1993 № 3348-XII.

Експорт товарів у рамках запровадження РЕЗ здійснюється лише за умови, що передбачені зовнішньоекономічним договором контрактні (зовнішньоторговельні) ціни не нижчі мінімально допустимих експортних цін на такі товари.

Інформацію про мінімально допустимі експортні ціни на окремі види товарів розміщують на офіційному вебсайті Мінагрополітики.

При здійсненні вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів платник зобов’язаний до дня подання митної декларації для митного оформлення таких товарів за кожним таким товаром скласти окрему податкову накладну (ПН) та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН).

У такій ПН:

  • може бути зазначено тільки один товар за одним кодом згідно з УКТ ЗЕД;
  • одиниці виміру товарів зазначають у кілограмах;
  • має бути вказана дата та номер договору (контракту) на вивезення окремих видів товарів за межі митної території України. У ПН, що складається за операціями з вивезення товарів за межі митної території України на підставі форвардного контракту, зазначається відповідна відмітка про форвардний контракт.

ПН, складена з порушенням таких вимог, не приймається до реєстрації в ЄРПН.

Оподаткування операцій з експорту окремих видів товарів в період дії РЕЗ здійснюється за ставками, визначеними підпунктами «а» і «г» пункту 193.1 ПК для операцій з постачання таких товарів на митній території України (20% та 14% відповідно).

Платники податку, діяльність яких відповідає критеріям, встановленим підпунктом «а» підпункту 97.2 пункту 97 підрозділу 2 розділу ХХ ПК, при складанні ПН за операціями з експорту окремих видів товарів в період дії РЕЗ застосовують ставку податку 0%.

Зокрема, до таких платників відносяться платники, по яких протягом попередніх 12 календарних місяців (до 11.11.2024 — за фактичний наявний період, починаючи з 11.11.2023) сума неотриманих грошових коштів за операціями з експорту окремих видів товарів, за якими банком не був завершений валютний нагляд за дотриманням таким платником установлених НБУ граничних строків розрахунків (після їх закінчення), не перевищує 20% загальної суми операцій з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів, щодо яких закінчилися встановлені НБУ граничні строки розрахунків.

Реєстрація в ЄРПН ПН, складеної на операцію з експорту окремих видів товарів в період дії РЕЗ, незалежно від того, яка ставка податку вказана в такій ПН (0 % чи 20 % або 14 %) може бути зупинена в порядку та на підставах, визначених КМУ відповідно до пункту 201.16 ПК.

ПН, яка була складена на операцію з експорту окремих видів товарів в період дії РЕЗ, та не була зареєстрована в ЄРПН, не надає платнику можливості розпочати митне оформлення такого товару.

Якщо з дати реєстрації в ЄРПН ПН, складеної за операціями з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів, минуло 30 календарних днів і протягом такого періоду не оформили митну декларацію на такі товари, реєстрація такої ПН в ЄРПН скасовується.

Після складання ПН за операцією з експорту окремих видів товарів у період дії РЕЗ та її реєстрації в ЄРПН коригування такої ПН може здійснюватися шляхом складання розрахунків коригування (РК) лише за дотримання певних умов та в кілька етапів, а саме.

Етап 1

До початку оформлення митної декларації, що засвідчує факт вивезення таких товарів за межі митної території України, у разі зміни кількісних або вартісних показників товару складається РК першого типу (далі — РК_1).

РК_1 може бути складений як на збільшення, так і на зменшення вартості та/або кількості товару. При цьому, обсяг експортної операції, на яку оформлюється митна декларація, не може перевищувати обсяг цієї ж операції, вказаний у ПН з урахуванням її коригування.

РК_1 підлягає реєстрації в ЄРПН виключно до початку митного оформлення.

Реєстрація в ЄРПН РК_1 може бути зупинена в порядку та на підставах, визначених КМУ відповідно до пункту 201.16 ПК.

Етап 2

Після завершення вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту товарів та подання усіх необхідних додаткових декларацій для митного оформлення за відповідною митною декларацією з метою приведення показників ПН у відповідність з показниками митної декларації може бути складений РК другого типу (далі — РК_2).

На цьому етапі зміни ставки оподаткування не відбувається.

РК_2 може бути складений тільки на зменшення суми операції, вказаної у ПН.

РК_2 підлягає реєстрації в ЄРПН. Якщо показники ПН з урахуванням поданого на реєстрацію РК_2 не відповідають показникам митної декларації, такий РК не зареєструють.

В ЄРПН може бути зареєстрований тільки один РК_2.

Блокування реєстрації в ЄРПН РК_2 не здійснюється.

Після реєстрації в ЄРПН РК_2 коригування кількісних та вартісних показників ПН, складеної за операціями з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів, не дозволяється.

Етап 3

Після завершення розрахунків за операцією з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів банк інформує ДПС шляхом направлення відповідного повідомлення.

Отримане від банку повідомлення направляється платнику через Електронний кабінет платника податків.

Після отримання в Е-кабінеті повідомлення про завершення розрахунків за вказаною експортною операцією платник може змінити ставку та суму ПДВ, вказані в ПН, складеній за операцією з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів, якщо в такій ПН вказувалась ставка податку 20% або 14% та нарахована відповідна сума ПДВ.

Таке коригування здійснюється шляхом складання РК третього типу (далі — РК_3), в якому коригуванню підлягає виключно ставка податку і нарахована сума податку.

В ЄРПН можна зареєструвати тільки один РК_3.

Блокування реєстрації в ЄРПН РК_3 не здійснюється.

Після реєстрації в ЄРПН РК_3 (а для платників податку, які мали право скласти ПН із застосуванням ставки 0% — РК_2) забороняється внесення будь-яких змін до зареєстрованої в ЄРПН ПН.

Операції з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів відображаються у складі податкової декларації за звітний (податковий) період, на який припадає дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформленої відповідно до вимог митного законодавства, незалежно від дати складання ПН на вказану операцію.

У разі виникнення від’ємного значення суми, розрахованої згідно з пунктом 200.1 ПК, за рахунок коригування податкових зобов’язань на підставі підпункту «в» підпункту 97.4 пункту 97 підрозділу 2 розділу ХХ ПК така сума підлягає бюджетному відшкодуванню відповідно до підпункту «б» пункту 200.4 ПК.

За інформацією ДПС


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
440

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
2785

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10949

Звільнення від мита і ПДВ товарів для енергоінфраструктури та розмінування

Верховна Рада скасувала ввізне мито і ПДВ на енергетичне обладнання. Підприємства-виробники також матимуть змогу з пільгами імпортувати складові для виробництва машин для механізованого розмінування. Тримайте детальний огляд змін до Податкового та Митного кодексів через ці новації
237

Роялті: визначення, облік, оподаткування

Роялті викликає труднощі в обліку для бухгалтерів. Розглянемо, які особливості обліку та оподаткування таких виплат, чим вирізняється роялті для податкових цілей, а також що саме слід врахувати у ліцензійному договорі, аби не було податкових проблем із роялті
34141

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді