У сформованому е-лікарняному тепер можна змінити страхувальника

ПФУ доопрацював відповідне програмне забезпечення для зміни страхувальника у сформованому листку непрацездатності

У сформованому е-лікарняному тепер можна змінити страхувальника

Сформований листок непрацездатності надсилається страхувальникам через кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Інформація про трудові відносини працівника з тим чи іншим страхувальником ґрунтується на даних Реєстру застрахованих осіб, які надходять із джерел, передбачених статтею 18 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI, зокрема від ДПС.

Тому, якщо на дату формування листка непрацездатності, роботодавець не подав повідомлення про прийняття на роботу працівника, звіт з ЄСВ, або припустився помилок в звітності, внаслідок чого листок непрацездатності не потрапив в електронний кабінет страхувальника, то після подання відповідних звітів або повідомлення про прийняття на роботу, можна направити до ПФУ запит щодо зміни страхувальника у вже сформованих листках непрацездатності.

Для створення запиту в пункті меню «Листки непрацездатності» кабінету страхувальника додали кнопку «Запит на зміну страхувальника в ЛН після подання ПППР/звіту», при наведенні курсора, на яку, користувачу надається наступне інформаційне повідомлення: «Запит подається страхувальником по новоприйнятим працівникам, яким ЕЛН створено на попереднє місце роботи, в зв’язку з відсутністю інформації щодо нових трудових відносин. Запит направляється після подання Повідомлення про прийняття працівника на роботу (укладення гіг-контракту)/Звіту по ЄСВ, який підтверджує наявність нових трудових відносин на момент настання страхового випадку».

В екранній формі запиту необхідно заповнити такі дані:

  • регіон (вибрати з випадаючого списку);
  • телефон страхувальника;
  • код ЄДРПОУ страхувальника, на якого створили листок непрацездатності і якого необхідно змінити;
  • номер електронного листка непрацездатності, по якому необхідно змінити страхувальника;
  • РНОКПП (не обов’язкове для заповнення).
  • Автоматично заповнює система:
  • номер запиту;
  • дату формування запиту;
  • код ЄДРПОУ (РНОКПП) страхувальника;
  • найменування страхувальника/ПІБ.

При створенні запиту також можна додати сканкопії документів.

Після внесення всіх необхідних даних та відправки запиту, він змінює статус на «Надіслано» та потрапляє на опрацювання до ПФУ.

Рішення про заміну страхувальника приймуть, якщо в процесі опрацювання запиту в системі будуть наявні листки непрацездатності, які відповідатимуть умовам для такої заміни.

Після цього роботодавець зможе переглянути ці електронні листки непрацездатності в електронному кабінеті в пункті меню «Листки непрацездатності» за параметром пошуку «Змінено страхувальника в ЕЛН за запитом».

За інформацією ПФУ

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронні лікарняні 2024

Із 01.01.2023 Україна успішно перейшла на систему електронних лікарняних. Хоча паперові лікарняні листки все ще видаватимуться у виняткових випадках, у цій статті ми розкажемо про переваги електронного лікарняного. Дізнаєтеся, як працює процес видачі електронних лікарняних, як оплачувати електронний лікарняний, що робити з паперовими листками непрацездатності. Отримаєте вичерпну інформацію про те, як взаємодіяти з електронними лікарняними та забезпечити права та інтереси як роботодавців, так і працівників
239545

Табель обліку робочого часу на 2024 рік

Про те, як відобразити лікарняні в табелі обліку робочого часу, щорічну відпустку і декретну відпустку, а також про особливості складання табелю та планування робочого часу у воєнний час – у консультації. Скачайте шаблон і зразок табеля обліку робочого часу 2024
172900

Допомога на лікування працівника підприємства

Роботодавець має право надати своїм працівникам матеріальну допомогу на лікування чи оплатити їх медичне обслуговування. При цьому не сплачувати податків із таких сум. З'ясуємо, якими можуть бути пільгові варіанти надання такої допомоги. Коли матеріальну допомогу на лікування не оподатковують? Як оформити надання матеріальної допомоги на лікування?
21313

Розрахунок відпускних: як провести

Розбираємо, як правильно провести розрахунок відпускних у 2024 році. Як розрахувати середню зарплату з урахуванням премій, як на розрахунок відпускних впливає воєнний стан. Теорія закріплена прикладами розрахунку відпускних у різних ситуаціях
1138105

Лікарняний суміснику — 2024: оплачувати чи ні

Випадки, коли можна відмовити в оплаті лікарняного працівнику за основним місцем роботи. Документи, які має надати сумісник, щоб отримати виплату за лікарняним. Дії роботодавця, якщо працівник подав заяву, що хоче отримати виплату не за основним місцем роботи, а на місці роботи за сумісництвом
63526

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді