Воєнний стан: як звітувати без первинних документів

Контролери пояснюють, як підтвердити свої доходи та витрати, а також виконати свої податкові зобов'язання у разі втрати через війну первинних документів, необхідних для ведення бухобліку та оподаткування

Воєнний стан: як звітувати без первинних документів

У разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів, платник зобов’язаний у п’ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити (із наданням оформлених відповідно до законодавства документів, підтверджуючих настання події, що призвела до такої втрат, пошкодження або дострокового знищення документів) контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому Податковим кодексом України (ПК) для подання податкової звітності (п. 44.5 ПК).

Платник податків зобов’язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

У разі надання платником повідомлення та неможливості проведення перевірки платника у зв’язку з втратою, пошкодженням або достроковим знищенням платником документів строки проведення таких перевірок (крім перевірок, визначених статтею 200 ПК) переносять до дати відновлення та надання документів до перевірки в межах визначених пунктом 44.5 ПК строків, але на строк не більше ніж 120 днів.

У разі не відновлення документів або їх повторної втрати, пошкодження чи дострокового знищення, що відбулися після використання платником права на їх відновлення у порядку, передбаченому пунктом 44.5 ПК, вважають, що такі документи були відсутні у такого платника на час складення такої звітності.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Разом з цим, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у пункті 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПК.

Так, до платників/податкових агентів, які провадили діяльність на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих рф територіях України і не можуть пред’явити первинні документи, на підставі яких здійснюється облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, як виняток із положень статті 44 ПК застосовують спеціальні правила для підтвердження даних, визначених у податковій звітності (пп. 69.28 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПК).

Підставами неможливості пред’явлення первинних документів є втрата (знищення чи зіпсуття) первинних документів або знаходження їх на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на тимчасово окупованих рф територіях України, у разі якщо їх неможливо вивезти або їх вивезення пов’язане з ризиком для життя чи здоров’я платника, фізичних осіб чи неможливе у зв’язку з адміністративними перешкодами, встановленими органами влади.

У разі втрати та/або неможливості вивезення первинних документів платник/податковий агент подає до податкової в довільній формі повідомлення про неможливість вивезення первинних документів. Його підписує керівник підприємства та головний бухгалтер. У повідомленні зазначаються:

  • обставини, що призвели до втрати та/або неможливості вивезення первинних документів;
  • податкові (звітні) періоди;
  • загальний перелік первинних документів (за можливості – із зазначенням реквізитів).

Якщо після подання повідомлення про неможливість вивезення первинних документів платнику/податковому агенту стане відомо про втрату таких документів, такий платник /податковий агент зобов’язаний подати до податкового органу повідомлення про втрату первинних документів із зазначенням обставин такої втрати.

Після подання до контролюючого органу повідомлення про неможливість вивезення первинних документів у зв’язку з їх знаходженням на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на тимчасово окупованих рф територіях України, запроваджують мораторій на проведення документальних перевірок щодо зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодів.

Платники/податкові агенти, які подали повідомлення про втрату первинних документів відповідно до підпункту 69.28 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК, не підлягають перевірці контролюючим органом щодо зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодів, у тому числі після завершення дії воєнного стану.

Обов’язок доведення відсутності підстав для застосування положень підпункту 69.28 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК покладається на контролюючий орган.

У разі відмови у застосуванні цих положень контролюючий орган не пізніше одного місяця з дати отримання відповідного повідомлення від платника/податкового агента видає вмотивоване рішення із зазначенням підстави та доказів такої відмови.

Рішення контролюючого органу може бути оскаржено в адміністративному чи судовому порядку. До винесення остаточного рішення по справі контролюючий орган не може піддавати сумніву показники податкової звітності, а також ініціювати проведення будь-якої перевірки платника/податкового агента щодо податкових (звітних) періодів, зазначених у відповідному повідомленні.

За інформацією ДПС у Сумській області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік купівлі землі

У статті — поради, як оподаткувати та облікувати за національними та міжнародними стандартами операції з купівлі земельних ділянок юрособами. Розглянемо питання щодо формування первісної вартості землі та наведемо типові бухгалтерські проведення
34

Загальна система оподаткування і ФОП 2024

Розповімо про особливості перебування ФОП на загальній системі оподаткування у 2024 році: облік доходів і витрат, про книгу обліку, перехідні витрати між ІII та IV кварталом, графік обов’язкових платежів (ЄСВ, ПДФО, військовий збір). Чи варто переходити на загальну систему у 2024 році? Відповіді у статті
545077

Неприбуткові організації: бухгалтерський облік

Неприбуткові організації мають специфічний бухгалтерський облік та звітність. Крім того, неприбутковий статус не означає того, що вони взагалі не сплачують податків. У консультації детально про види, реєстрацію, облік та оподаткування неприбуткових організацій
67933

Курси бухгалтера 2025

Бухгалтерські курси ― можливість стати кращим спеціалістом і водночас ефективно використати свій час. Далі розповімо, які курси бухгалтерського обліку, курси головного бухгалтера, курси бухгалтера ФОП та інші пропонує Вища школа Головбуха
14999

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді