Чи має право ФОП при постачанні електронних комунікаційних послуг застосовувати спрощенку

ФОП, які обрали КВЕД 61.10, 61.20, 61.30, 61.90 та надають електронні комунікаційні послуги, не мають права застосовувати спрощену систему оподаткування. Такі платники зобов’язані подати заяву та відмовитись від спрощенки до 20 вересня 2024 року

Чи має право ФОП при постачанні електронних комунікаційних послуг застосовувати спрощенку

Перелік видів діяльності, здійснення яких не дає права на застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності визначили пунктом 291.5 Податкового кодексу України; далі — ПК

Не можуть бути платниками єдиного податку першої — третьої груп госпсуб’єкти, зокрема, фізичні особи – підприємці, які здійснюють діяльність з надання послуг:

  • пошти (крім кур’єрської діяльності);
  • фіксованого телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного);
  • фіксованого телефонного зв’язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного);
  • рухомого (мобільного) телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку;
  • з технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж (пп. 8 п.п. 291.5.1 ПК).

Заборона перебування на спрощеній системі оподаткування стосується госпсуб’єктів, які в рамках надання послуг у сфері електронних комунікацій здійснюють технічне обслуговування та експлуатацію відповідних мереж, у тому числі надають доступ до таких мереж.

Відповідно до Закону України «Про електронні комунікації» від 16.12.2020 №1089-IX (далі — Закон № 1089), який набрав чинності з 01.01.2022, оператор і є постачальником при постачанні електронних комунікаційних послуг.

Постачальник  електронних комунікаційних послуг — суб’єкт господарювання, який надає та/або має право надавати електронні комунікаційні послуги на власних мережах та/або на мережах інших постачальників електронних комунікаційних послуг.

Проте попередній Закон України «Про телекомунікації» (діяв до 01.01.2022) від 18.11.2003 №1280-IV розділяв ці поняття. Окремо він визначав поняття «провайдер телекомунікацій» (госпсуб’єкт, який має право на здійснення діяльності у сфері телекомунікацій без права на технічне обслуговування та експлуатацію телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку).

На сьогодні норми Закону № 1089 не визначають окремого госпсуб’єкта, який має право на здійснення діяльності у сфері електронних комунікаційних послуг без права на технічне обслуговування та експлуатацію мереж.

Тобто, відповідно до норм Закону № 1089 ФОП-єдинники при постачанні електронних комунікаційних послуг не мають права обирати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Водночас для застосування спрощенки платники подають заяву за формою, яку затвердив Мінфін наказом від 16.07.2019 № 308. Форма цієї заяви передбачає зазначення платниками видів діяльності за кодами з КВЕД ДК 009:2010, які госпсуб’єкт має здійснювати, перебуваючи на спрощенці.

Згідно з КВЕД-2010 діяльність з надання послуг, доступу до мережі Інтернет не виокремлюється в окремий клас або підклас видів економічної діяльності, а є складовою класів:

  • 61.10 — «Діяльність у сфері проводового електрозв’язку»;
  • 61.20 — «Діяльність у сфері безпроводового електрозв’язку»;
  • 61.30 — «Діяльність у сфері супутникового електрозв’язку»;
  • 61.90 — «Інша діяльність у сфері електрозв’язку».

Отже, ФОП, які обрали вищевказані КВЕД-2010 та надають електронні комунікаційні послуги, не мають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Для платників єдиного податку передбачили можливість внесення відомостей до реєстру платників єдиного податку щодо зміни видів господарської діяльності (пп. 4 п.п. 298.3.1 ПК).

Крім того, платники єдиного податку згідно з підпунктом 5 підпункту 298.2.3 ПК зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювали такі види діяльності.

Отже, такі платники зобов’язані подати заяву та відмовитись від спрощеної системи оподаткування не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року), тобто до 20 вересня 2024 року (пп. 298.2.1 ПК).

У разі не виконання обов’язку щодо виключення відповідних видів діяльності або переходу на інші податки і збори, то по такому платнику можуть анулювати реєстрацію шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням податкового органу.

За інформацією ДПС по роботі з ВПП


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
709

Трудова книжка в електронному вигляді

Цифровізація змінює й таку консервативну сферу, як оформлення трудових відносин. Ще з червня 2021 року в Україні впровадили електронні трудові книжки. Як перенести дані про стаж з паперової трудової книжки до електронної трудової книжки, якими мають бути скан-копії, як зміниться порядок виходу на пенсію — про все це в огляді
61656

Як закрити ФОП онлайн: алгоритм

Електронна послуга закриття ФОП онлайн дозволяє здійснити онлайн-подання заяви про державну реєстрацію припинення фізичною особою-підприємцем її підприємницької діяльності. Про те, як закрити ФОП онлайн, — читайте у статті
12135

Бронювання ФОП: які перспективи

Чи не найпопулярніша дискусія нашого часу – це економічне бронювання ФОП: коли буде, як буде і чи буде взагалі. Наразі у Верховній Раді України є декілька законопроєктів щодо можливості бронювання ФОП та їхніх працівників. Розглянемо їх
10004

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді