Форма № 1-ОП «Звіт про обсяги обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах» та Порядок її заповнення затвердив Мінфін наказом від 18.06.2024 № 296; далі — наказ № 296.
Звіт № 1-ОП подають суб’єкти господарювання (СГ), у тому числі іноземні СГ, які діють через свої зареєстровані постійні представництва, які отримали ліцензії на оптову торгівлю спиртом (у тому числі біоетанолом), спиртовими дистилятами, алкогольними напоями і тютюновими виробами, рідинами, що використовують в електронних сигаретах, та здійснюють таку діяльність та/або експорт, імпорт зазначеної продукції, крім виробників зазначеної продукції/товару.
У Звіті № 1-ОП продукція / товар, передана / отримана на відповідальне зберігання відображається СГ у розділі І «Обсяги придбання та реалізації (у тому числі імпорту та експорту) продукції/товарів» (далі – розділ І) Звіту № 1-ОП та розділі ІV «Залишок продукції/товарів на кінець звітного місяця» (далі — розділ ІV) Звіту № 1-ОП, а саме:
- у розділі І Звіту № 1-ОП зазначають:
- у графах 1 - 3 відповідно — коди, одиниці виміру та види продукції/товару згідно з Кодами, одиницями виміру та видами продукції/товару, затвердженими наказом № 296.
Окремими рядками зазначають, зокрема, продукцію / товар, передані / отримані на відповідальне зберігання незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого СГтаке місце зберігання внесли до Єдиного державного реєстру місць зберігання (далі — Єдиного реєстру);
- у графі 4 — обсяг залишку продукції / товару на початок звітного місяця;
- у графі 11 — обсяг залишку продукції / товару на кінець звітного місяця;
- у графі 12 — пояснення до граф 4 — 11, зокрема, при передачі / отриманні продукції / товару на відповідальне зберігання незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого СГ таке місце зберігання внесли до Єдиного реєстру, зазначають інформацію про такі передачі / отримання продукції / товару.
У розділі ІV Звіту № 1-ОП зазначають:
- у графі 1 — індивідуальний номер місця зберігання продукції / товару відповідно до Єдиного реєстру незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого СГ таке місце зберігання внесли до Єдиного реєстру.
Окремими рядками зазначають, зокрема, продукцію / товар, передані /отримані на відповідальне зберігання незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого СГ таке місце зберігання внесли до Єдиного реєстру;
- у графі 2 — цифровий код ознаки передачі / отримання на відповідальне зберігання продукції (товару) незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого СГ таке місце зберігання внесли до Єдиного реєстру («1» — отримання, «2» — передача);
- у графі 3 — код згідно з ЄДРПОУ юридичної особи — контрагента/реєстраційний номер облікової картки платника або серія (за наявності) та номер паспорта фізичної особи — підприємця контрагента.
Серію (за наявності) та номер паспорта зазначають фізичні особи, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті.
Роз’яснили особливості заповнення звітів № 1-ВП та № 1-ОП, на яких акцентували податківці. Прочитайте, щоб з’ясувати, як округлювати показники, показувати повернення продукції та за якою формою подавати уточнюючий звіт
А саме, якщо СГ, який подає Звіт № 1-ОП:
- власні товарні залишки зберігає на складах іншого СГ, то у графі 2 зазначають цифровий код ознаки «2» і в графі 3 — реєстраційні дані СГ-зберігача;
- отримує товар на зберігання, то у графі 2 розділу ІV форми Звіту № 1-ОП зазначає цифровий код ознаки «1» і в графі 3 — реєстраційні дані поклажедавця.
У графах 4 - 6 — відповідно коди, одиниці виміру та види продукції / товару згідно з Кодами, одиницями виміру та видами продукції/товару, затвердженими наказом № 296.
У графі 7 — кількість обсягу залишку продукції / товару на кінець звітного місяця.