В Україні оновили гігієнічні вимоги до агропродовольчих ринків

Блок під заголовком новини 1 Підписуйтесь на Telegram-канал Головбух. Новини! Тут про зміни без спаму

Нові вимоги поширюються на агропродовольчі ринки, оптові ринки с/г продукції та ринкові комплекси всіх типів незалежно від їх підпорядкування та форм власності

В Україні оновили гігієнічні вимоги до агропродовольчих ринків

З 05.12.2024 діють оновлені Гігієнічні вимоги до агропродовольчих ринків, затверджені наказом Мінагрополітики від 19.04.2024 № 1279.

Гігієнічні вимоги встановлені до території, приміщень, обладнання, торговельно-технологічного устаткування, інвентаря, утримання агропродовольчих ринків, харчових продуктів та тварин, призначених для виробництва харчових продуктів, що на них реалізовують.

Зокрема, операторів агропродовольчих ринків зобов’язано отримувати експлуатаційний дозвіл або реєструвати потужності агропродовольчого ринку, відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР.

Забороняється функціонування агропродовольчого ринку за відсутності акредитованої лабораторії. Оператори агропродовольчих ринків повинні забезпечити належні умови для роботи акредитованої лабораторії. Зокрема, шляхом надання у користування службових приміщень, забезпечених опаленням, електропостачанням, вентиляцією, водопостачанням та водовідведенням.

Як продавцю сільгосппродукції облікувати та оподаткувати брак

На агропродовольчому ринку заборонена реалізація:

  • харчових продуктів рослинного і тваринного походження (домашнє виробництво) за відсутності підтвердження їхньої придатності за результатами випробувань (досліджень) акредитованою лабораторією, яка знаходиться на агропродовольчому ринку. Не підлягають зазначеним випробуванням харчові продукти недомашнього виробництва, які супроводжуються документами, що забезпечують простежуваність продукції;
  • харчових продуктів, мінімальний термін придатності або граничний термін споживання (дата «вжити до») яких закінчились;
  • харчових продуктів, які через свої мікробіологічні властивості є такими, що швидко псуються, за відсутності холодильного обладнання, що дозволяє забезпечити відповідні температурні режими їх зберігання;
  • кондитерських і кулінарних виробів, напівфабрикатів з м’яса та риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, зельц, холодець тощо) домашнього виготовлення;
  • м’ясних, рибних, молочних, плодоовочевих, плодово-ягідних, грибних консервів домашнього виготовлення;
  • зернових і круп’яних продуктів, забруднених насінням шкідливих бур’янів, лікарських рослин;
  • зіпсованих або загниваючих овочів, зелені, фруктів, ягід.

За інформацією Держпродспоживслужби


Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дивіденди членам фермерського господарства: як оформити та які податки утримати

У статті — поради, як оформити та оподаткувати виплату дивідендів членам фермерського господарства, хто має нарахувати та сплатити ЄСВ, а також чи діє ЄСВ-пільга в 2025 році. Приклад бухгалтерських проведень і зразок протоколу на виплату дивідендів стануть у пригоді
8709

Бронювання працівників сільгосппідприємств після 01.04.2025

Підприємства агросектора можуть отримати критичний статус, що дає змогу бронювати працівників. Зберіть документи та зверніться до Мінагрополітики чи обласної держадміністрації залежно від того, які критерії виконуєте. Якщо отримали критичність, переходьте до бронювання на Порталі Дія. Експерт пояснив, як не втратити можливість забронювати працівників
1274

Обліковий лист тракториста машиніста: для чого застосовувати та як складати

Обліковий лист тракториста-машиніста — підстава, щоб показати в бухобліку обсяг виконаних робіт, списання пального на виробничі витрати, а також нарахування оплати праці. Підкажемо, як його складати, й наведемо зразок
11266

Облік весняно-польових робіт

Аби виконати весняно-польові роботи вчасно та якісно, треба підготувати техніку, придбати посівний матеріал і доб¬рива, організувати персонал. Тримайте добірку прикладів, які допоможуть облікувати витрати на посівну кампанію
3675

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді