Оподаткування суми добових витрат на закордонне відрядження, у разі відсутності відмітки про перетин кордону, але за наявності транспортних квитків

432

Запитання

Чи включається сума добових витрат на відрядження до країни, в’їзд громадян України на територію якої здійснюється за наявності візи (дозволу на в’їзд), до оподатковуваного доходу платника податку у разі відсутності у паспортному документі відмітки прикордонної служби України про перетин кордону, але за наявності в ньому відмітки іноземної держави, транспортних квитків, що підтверджують дати перетину кордонів?

Відповідь

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розд. IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), згідно з п.п. 165.1.11 п. 165.1 ст. 165 якого до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема кошти, отримані платником податку на відрядження або під звіт і розраховані згідно з п. 170.9 ст. 170 ПКУ.

Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності та несплату податків

Відповідно до п.п. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 ПКУ до оподатковуваного доходу не включаються витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв’язку з таким відрядженням у межах території України, але не більш як 0.1 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження, а для відряджень за кордон - не вище 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим Національним банком України, в розрахунку за кожен такий день.

Біометричний паспорт — ключ до безвізового режиму

Суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, визначаються Кабінетом Міністрів України. Сума добових для таких категорій фізичних осіб не може перевищувати суму, встановлену п.п 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 ПКУ.

Сума добових визначається у разі відрядження, зокрема до країн, в’їзд громадян України на територію яких здійснюється за наявності візи (дозволу на в’їзд), – згідно з наказом про відрядження за наявності документальних доказів перебування особи у відрядженні (відміток прикордонних служб про перетин кордону, проїзних документів, рахунків на проживання та/або будь-яких інших документів, що підтверджують фактичне перебування особи у відрядженні).

Відображення коштів, використаних під час відрядження за кордоном

За відсутності зазначених відповідних підтвердних документів, сума добових включається до оподатковуваного доходу платника податку.

Помилки бухгалтера у розрахунку добових і ПДФО

Таким чином, у разі відрядження до країн, в’їзд громадян України на територію яких здійснюється за наявності візи (дозволу на в’їзд), сума добових витрат не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за умови наявності документальних доказів перебування особи у відрядженні (зокрема, відміток прикордонних служб про перетин кордону, проїзних документів (транспортних квитків) рахунків на проживання та/або будь-яких інших документів, що підтверджують фактичне перебування особи у відрядженні) та виконання інших вимог, встановлених п. 170.9 ст. 170 ПКУ.

ЗІР, категорія 103.17

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Авансовий звіт 2024: як заповнити

Звіт про використання коштів, виданих на відрядження, ще неофіційно називають авансовий звіт. Це необхідний документ для кінцевого оформлення господарських операцій з підзвітними особами. Як оформити авансовий звіт, зразки, за якими заповните авансовий звіт без помилок, – у консультації
313632

Відрядження 2024: як оформити

Все про відрядження в Україні — в огляді. Також аналізуємо документальне оформлення відрядження
191407

Наказ про відрядження директора: зразок

Директор і відрядження – це типове поєднання. Кому як не йому вирішувати всі справи поза межами підприємства? І їхати туди він може разом як з водієм, так і один. Як оформити відрядження директору – з’ясуємо разом
39603

Добові на відрядження 2024

Спеціальна таблиця «ДОБОВІ 2024» допоможе вам уникнути помилок. Скачайте її, роздрукуйте і рахуйте без помилок
14163

Документи про відрядження: оберіть свій зразок

Наказ про направлення працівника у відрядження. Службова записка про затримку у відрядженні. Наказ про подовження строку відрядження. Наказ про скасування службової поїздки. Положення про відрядження. Заява про компенсацію витрат на відрядження без документів. Чеклісти для перевірки документів, щоб уникнути помилок
18356