Чи амортизувати безстрокову ліцензію

34
Автор
експерт з податкового обліку, Київ

Запитання

Підприємство отримало безстрокову ліцензію на продаж електроенергії. Як обліковувати її вартість: амортизувати чи одразу визнавати у витратах періоду?

Відповідь

Усю вартість ліцензії точно не можна визнавати у витратах у періоді її отримання. Водночас, амортизація можлива, якщо на свій розсуд визначите для такої ліцензії (нематеріального активу; НМА) строк корисного використання. Якщо ні, витрати на ліцензію зможете показати в бухобліку лише під час вибуття ліцензії зі складу НМУ.

Як правило, ліцензію на провадження певного виду діяльності в бухгалтерському обліку вважають НМА та обліковують на субрахунку 127 «Інші нематеріальні активи». Так прописано в пункті 4 НП(С)БО 8 «Нематеріальні активи». Причому щоб визнати ліцензію НМА, строк її корисного використання не має значення. Головне — виконайте критерії визнання НМА.

НМА з невизначеним строком корисного використання не амортизують (п. 25 НП(С)БО 8). ЗА Виняток — підприємство вирішило на свій розсуд встановити строк використання НМА, маючи для цього відповідні обґрунтування (абз. 2 п. 25 НП(С)БО 8). Наприклад, цілком можливо встановити строк корисного використання безстрокової ліцензії, якщо відповідний вид діяльності плануєте провадити конкретний період, а не постійно.

А ще для нарахування амортизації НМА підприємство може застосувати строки їх корисного використання, встановлені податковим законодавством (останній абз. П. 26 НП(С)БО 8).

Якщо за правовстановлювальним документом строк дії права користування нематеріальним активом не встановлений, платник податків може визначити його на свій розсуд (пп. 138.3.4 Податкового кодексу України). При цьому такий строк має бути не меншим за 2 роки і не більшим за 10 років.

Отже, у податковому обліку встановіть на свій розсуд строк корисного використання для безстрокової ліцензії. Відповідно, строк корисного використання для зазначеної ліцензії можете встановити й у бухгалтерському обліку та амортизувати її. Тут усе залежить від рішення вашого підприємства.

Водночас рекомендуємо не встановлювати занадто короткий строк корисного використання. Адже здебільшого передбачається, що ліцензія на певну діяльність забезпечуватиме отримання економічних вигод протягом тривалого часу.

Найкраще рішення — наказом по підприємству визначте для цього об’єкта НМА максимальний умовний строк корисного використання — 10 років.

Усі витрати, пов’язані з придбанням (оформленням) ліцензії, спочатку акумулюйте на субрахунку 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів», а коли введете ліцензію в господарський оборот (з початку строку її дії), спишіть у дебет субрахунку 127.

Амортизуйте ліцензію щомісяця (протягом визначеного строку корисного використання) починаючи з наступного місяця після того, в якому ввели ліцензію в господарський оборот (п. 29 НП(С)БО 8).

Суму нарахованої «ліцензійної» амортизації відображайте проведенням: Д-т 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут» — К-т 133 «Накопичена амортизація нематеріальних активів».


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Створення підприємства: послідовність дій

Ви вирішили розпочати або продовжити свою справу шляхом створення нового підприємства. Це важлива річ. Стаття допоможе зрозуміти послідовність дій під час реєстрації підприємства, а також визначитися, чи варто це робити, адже є й інші альтернативні варіанти ведення бізнесу
68886

Як укласти договір про спільну діяльність

Спільна діяльність без створення юридичної особи – це часом швидше й зручніше, аніж створення нового підприємства, але у правовому, податковому та бухгалтерському відношенні складнощів виникає чимало. У яких сферах і чому застосовуються такі договори, що таке договір простого товариства, яким має бути предмет такого договору, які особливості бухгалтерського та податкового обліку таких договорів, чи може учасником спільної діяльності бути єдиноподатник, чи треба реєструвати спільну діяльність у податковій – відповіді на ці та інші питання знайдете у консультації
78781

Семінари для бухгалтерів у 2024 році

Бухгалтерські семінари та вебінари ― це можливість для бухгалтера швидко опанувати новації законодавства, дізнатися рішення для специфічних робочих ситуації, а також обмінятися досвідом в бухгалтерській спільноті. Які семінари для бухгалтерів невдовзі відбудуться ― в огляді
19631

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3721