Нюанси уточнення показників додатків 3 та 4 до декларації з ПДВ

408

Запитання

Як уточнити показники додатків 3 та 4 до декларації з ПДВ?

Відповідь

У декларації з ПДВ — від’ємне значення: чи можна отримати бюджетне відшкодування

Платники, які мають право на бюджетне відшкодування ПДВ, здійснюють його розрахунок та додають до податкової декларації з ПДВ (далі — декларація):

  • розрахунок суми бюджетного відшкодування (ДЗ); далі — додаток 3;
  • заяву про повернення суми бюджетного відшкодування та/або суми коштів на рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ та/або врахування реєстраційної суми платника податку, що реорганізується, в обрахунку реєстраційної суми правонаступника (Д4); далі — додаток 3.

Форми таких додатків та порядок їх заповнення затвердив Мінфін наказом від 28.01.2016 № 21.

Порядок заповнення уточнюючого розрахунку визначили розділом VI Порядку № 21.

Так, виправляйте помилки шляхом подання уточнюючого розрахунку, до якого у разі заповнення даних у відповідних рядках додавайте відповідні додатки з відміткою «уточнюючий». Зазначені додатки містять вартісні показники, які відображаються на суму уточнення (збільшення або зменшення) з відповідним знаком та відповідають даним з колонки 6 уточнюючого розрахунку. У разі якщо колонка 6 уточнюючого розрахунку у відповідних рядках, до яких повинні додаватися додатки, не заповнена, то відповідно додатки до таких рядків уточнюючого розрахунку не додаєте.

Якщо виправляєте помилки у рядках поданої раніше декларації, в результаті чого збільшуєте/зменшуєте суму бюджетного відшкодування, у додатку 3 та додатку 4, які подаєте у складі уточнюючого розрахунку, відображайте вартісні показники (сума збільшення/зменшення), які відповідають даним з колонки 6 уточнюючого розрахунку (рядок 20.2).

Помилки, допущені у додатку 3 та/або додатку 4 до декларації, яка не вплинула на суму бюджетного відшкодування (наприклад, неправильно вказали індивідуальний податковий номер, звітний податковий період) виправляйте наступним чином:

  • повторюйте помилковий запис, вартісні показники сторнуйте (показуйте зі знаком «–»);
  • далі наводьте правильний запис щодо операції з виправленими показниками (у тому числі і вартісні дані);
  • підсумковий рядок «Усього» не заповнюйте.

Якщо виявили помилки у додатку 4 до декларації в реквізитах банківського рахунку, зобов’язані надіслати уточнюючий розрахунок. При цьому графи 4 та 5 якого повинні мати однакові показники, графа 6 — відповідно нульове значення показника, до якого додали додаток 4, в якому заповнюєте виправлені реквізити банківського рахунку, період та задекларовану суму бюджетного відшкодування.

За інформацією ДПС по роботі з ВПП

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаток 5 до декларації з ПДВ: приклад заповнення

Додаток 5 до декларації ПДВ потрібно подавати для відображення звільнених від ПДВ операцій. Покроково розберемо заповнення Додатка 5 до декларації з ПДВ, допоможемо заповнити додаток з першого разу та без помилок
924

Додаток 4 до декларації з ПДВ: алгоритм заповнення

Додаток 4 до декларації ПДВ подавайте для повернення суми бюджетного відшкодування та/або коштів на рахунку у СЕА ПДВ. Покроково розберемо заповнення кожного рядка Додатка 4 до декларації з ПДВ з урахуванням останніх змін, внесених до форм ПДВ-звітності. Пояснення експерта з конкретними вказівками і засторогами допоможуть заповнити додаток 4 ПДВ з першого разу та без помилок
476

Додаток 3 до декларації з ПДВ: як заповнити

Додаток 3 подавайте у разі заявлення бюджетного відшкодування. Покроково розберемо заповнення кожного рядка Додатка 3 до декларації з ПДВ з урахуванням останніх змін, внесених до форм ПДВ-звітності. Пояснення експерта з конкретними вказівками і засторогами допоможуть заповнити додаток з першого разу та без помилок
534