Відповідальність за несвоєчасну сплату земельного податку, якщо ППР не вручили особисто

545

Запитання

Чи застосовують відповідальність за несвоєчасну сплату фізособою земельного податку або орендної плати, якщо податкова податкове повідомлення — рішення не вручила особисто (під розписку) або надіслала без повідомлення про вручення (залишила в поштовій скриньці)?

Відповідь

Штрафи за невчасну сплату пені у сфері ЗЕД

Плату за землю фізособи сплачують упродовж 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (п. 287.5 Податкового кодексу України; далі — ПК).

За несплату платником узгодженої суми грошового зобов’язання упродовж визначених строків передбачили відповідальність у вигляді штрафних (фінансових) санкцій та/або пені (п. 124.1, ст. 129 ПК).

Якщо податковий орган не надіслав (не вручив) податкове повідомлення-рішення у строки, встановлені статтею 286 ПК, фізосіб звільняють від відповідальності за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання (п. 287.9 ПК).

Отже, ПК не передбачає відповідальності за несвоєчасну сплату фізособою земельного податку або орендної плати, у разі якщо податкове повідомлення-рішення з такого податку:

  • не надіслали за податковою адресою платника рекомендованим листом з повідомленням про вручення

або

  • не вручили йому або його представнику особисто.

За інформацією ДПС у Чернівецькій області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
158764

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
44930

Плата за землю 2024

Плата за землю стосується всіх, хто має зареєстровану на себе земельну ділянку чи орендує її у держави або місцевої громади. Звільнення від сплат цього податку чутливе до нюансів господарського використання землі. Про те, як нараховується земельний податок з фізичних осіб у 2024 році, у т.ч. й щодо тимчасово окупованих земель та територій бойових дій, – розповімо в огляді
105930

Декларація з туристичного збору

У консультації – як заповнювати податкову декларацію туристичного збору і зразок декларації з туристичного збору. Дотримайтеся алгоритму заповнення й уникніть помилок
19584

Податок на розкіш 2024

Що таке податок на розкіш в Україні, коли та як його сплачують фізособи? Про це у консультації
19310