Як визначати посадовий оклад головної медсестри КНП

3646

Запитання

Чи обов’язково посадовий оклад головної медсестри КНП повинен бути вищим за зарплати інших медсестер?

Відповідь

✍ Зразки проведень, як виправити в обліку зарплатні помилки

Назва професії «головна медична сестра» належить до групи «Керівники підрозділів охорони здоров’я» і має код КП 1229.5 (Національний класифікатор України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327).

До завдань та обов’язків головної медичної сестри належать:

  • участь в організації лікувально-профілактичної та адміністративно-господарської діяльності закладу;
  • організація роботи з добору і розстановки молодших спеціалістів з медичною освітою та молодшого медичного персоналу;
  • раціональна організація праці молодших спеціалістів з медичною освітою і молодшого медичного персоналу закладу;
  • керування роботою підлеглого персоналу щодо виконання призначень лікарів, правил прийому і виписки хворих, догляду за пацієнтами;
  • розроблення і впровадження заходів щодо підвищення кваліфікації молодших спеціалістів з медичною освітою, а також спеціальної підготовки на робочих місцях молодших медичних сестер;
  • контроль своєчасної атестації молодших спеціалістів з медичною освітою;
  • контроль, облік, розподіл, витрати і зберігання матеріалів і медикаментів тощо (Випуск 78 «Охорона здоров’я» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 № 117).

Отже, посада головної медичної сестри є керівною та відповідальною. І це слід враховувати під час визначення розміру посадового окладу. Він має бути вищий за посадові оклади підлеглих працівників.

Однак у багатьох КНП і після реорганізації залишають систему оплати праці на основі ЄТС і встановлюють посадові оклади за Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими наказом Мінсоцполітики, МОЗ від 05.10.2005 № 308/519 (далі — Умови).

У цьому разі посадовий оклад головної медичної сестри визначають за Схемою тарифних розрядів посад керівних працівників, що встановлюють за групами з оплати праці (п. 2.2.1, додаток 2 Умов).

Приміром, центральні районні лікарні розподіляють на групи з оплатою праці керівних працівників за чисельністю прикріпленого населення:

  • понад 100 тис. чол. — І група;
  • від 50 до 100 тис. чол. — ІІ група;
  • від 30 до 50 тис. чол. — ІІІ група;
  • до 30 тис. чол. — IV група (поз. 4 табл. 1 додатка 2 Умов).

Тарифний розряд для посади головної медичної сестри встановлюють відповідно до групи:

  • І група — 12 тарифний розряд;
  • ІІ та ІІІ групи — 11 розряд;
  • IV група — 10 (п. 2.2.1 Умов).

Посадовий оклад, що відповідає тарифному розряду за групою з оплати праці, підвищують за наявності кваліфікаційної категорії (п. 2.4.1 Умов).


Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміни у наданні платних послуг ЗОЗ: постреліз до вебінару

Редакція журналу «Головбух Медицина» 10.09.2024 провела безплатний вебінар на тему «Зміни в наданні платних послуг: комунікаційна платформа для бухгалтерів ЗОЗ». Тримайте постреліз до цього вебінару: тези, запис, відповіді на запитання. Запитань отримали так багато, що вдвічі перевищили час трансляції, але всіх так і не опрацювали. Тому невдовзі проведемо частину другу вебінару. Реєструйтеся, читайте напрацьовані рекомендації та надсилайте нові запитання. З’ясуємо нюанси втілення змін
83

Гарантії працівникам-донорам: відповіді на запитання бухгалтерів

У статті — відповіді на запитання бухгалтерів стосовно гарантій працівникам-донорам. Знатимете права й обов’язки як працівників, що мають намір стати донорами крові, так і роботодавця. З’ясуєте нюанси увільнення й зарплатних розрахунків. Додатково отримаєте бухоблікові інструкції
56

Зарядні станції та повербанки — в обліку ЗОЗ

Крок за кроком на зразках облікуємо надходження й експлуатацію повербанків і зарядних станцій. Це один із видів обладнання для стабільної роботи ЗОЗ за кризових умов. Обов’язковий мінімум — генератори та безперебійники. Тренд — сонячні станції. Але багато кого зігріватимуть булер’яни. На всі випадки маємо бухоблікові рішення
221

Преміювання в КНП

Як виплачувати премії у медзакладі? Якими нормами керуватися та з ким погоджувати таке рішення? Аби встановити порядок преміювання, достатньо зробити кілька кроків. Яких саме — підкажемо у статті. Дізнайтеся також, як виплачувати, обліковувати й оподатковувати премії медпрацівникам.
9037

Як відкоригувати податкову накладну, якщо ЗОЗ повертає кошти НСЗУ

ЗОЗ отримав претензію від НСЗУ. Треба повернути кошти за кілька місяців із різних періодів. Після певних місяців уже минуло три роки. Чи потрібні розрахунки коригування? Якщо так, як їх скласти?
85