Премії, надбавки, доплати: на що може розраховувати головбух КНП

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Робота бухгалтера має належно оцінюватися. Які надбавки та доплати головним бухгалтерам медзакладу можливі, огляд їх існуючих видів, чи можна головному бухгалтеру нарахувати «коронавірусну» доплату, про премії як альтернативу доплатам і надбавкам – у консультації.

 

Національна сертифікація головбуха медичного КНП — 2024

Оклад – основа нарахування доплат, надбавок і премій для головбуха КНП

Доплати і надбавки найчастіше мають пряму прив’язку до окладу та становлять певний його відсоток (%). Отже, першим є питання окладу. Медзаклад-КНП насьогодні може самостійно визначити оклад головного бухгалтера, як і інших працівників. Це зокрема підтверджують і пп. 3.1.3 і 3.1.4 зразка колективного договору, який є у Методрекомендаціях та роз’ясненнях з питань укладення колективних договорів комунальних некомерційних підприємств (далі – Методрекомендації КД, див. с. 36).

Оклад головного бухгалтера визначається на підставі затвердженого штатного розпису. Також можуть бути створені й певні внутрішні документи щодо нарахування зарплати, наприклад Положення про оплату праці, в якому слід визначити ту систему (модель) оплати праці, яка застосовується у медзакладі.

Увага: усі доплати, надбавки та більшість премій нараховуються як % до окладу.

Методрекомендації КД містять вказівки щодо системи (моделей) оплати праці лише медичного персоналу. Однак, для бухгалтерів цілком підходить модель «100% зарплата» (с. 15 Методрекомендацій КД), коли бухгалтеру встановлюється базовий оклад, а потім з урахуванням особистої продуктивності він доповнюється певними виплатами у вигляді бонусів (доплат і надбавок). По-суті, це той же порядок оплати, який діяв у «бюджетному» минулому медзакладу-КНП, але з наявністю самостійних можливостей у медзакладу щодо визначення таких складових:

Звичайно, що така самостійність обмежується власником – управлінням комунального майна, з яким, як правило, узгоджується статут, колективний договір та штатний розпис з окладами.  

Розглянемо, як визначити кожну зі згаданих складових у медзакладі.

Рекомендації щодо окладу головного бухгалтера медзакладу-КНП

Першим орієнтиром у визначенні посадового окладу головного бухгалтера медзакладу-КНП можуть бути Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, які затверджені спільним наказом Мінпраці та соцполітики України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі – Угода № 308). Чому саме вони? За умовами проведених реорганізацій оновлені умови праці у медзакладі-КНП мають бути не гірші за попередні, тобто з бюджетного минулого. Однак, нині цю Угоду № 308 слід сприймати лише як рекомендацію.

Увага: Угода № 308 і бюджетна ЄТС – орієнтири для визначення окладу головного бухгалтера, свого роду «рекомендований мінімум» – аби не гірше.

Угода № 308 містить такі вимоги посадового окладу бухгалтера:

  • оклад головного бухгалтера становить 70-90% окладу керівника установи (абз. 2 пп. 2.2.1 Угоди № 308);
  • оклад головного бухгалтера централізованої бухгалтерії – 80-90% окладу керівника установи (абз. 4 пп. 2.2.1 Угоди № 308);
  • оклад головного бухгалтера не збільшується за кваліфікаційну категорію, шкідливі та важкі умови праці на відміну від медпрацівників (абз. 3 пп. 2.2.1 Угоди № 308).

Увага: оклад головного бухгалтера – 70%-90% від окладу головного лікаря, директора КНП (як рекомендація).

Другим орієнтиром, окрім Угоди № 308, може бути та ж бюджетна ЄТС (Постанова Кабміну від 30.08.2002 р. № 1298, далі – Постанова № 1298) Хоча знову ж, для медзакладу-КНП бюджетна ЄТС уже не є обов’язковою.

Приклад (розрахунок можливого окладу для головного бухгалтера медзакладу-КНП 2021). Як мінімальний орієнтир беремо Угоду № 308 та бюджетну ЄТС. Тоді за ЄТС для головного лікаря використовувався 18-й тарифний розряд (найбільший з можливих з пп. 2.2.1 Угоди № 308), для якого з 1 січня 2021 року оклад має бути 8571 грн (1-й тарифний з 1 січня 2021 року – 2670 грн). Тоді виходить, що оклад головного бухгалтера має бути в межах 6000-7714 грн (70-90% від окладу головного лікаря, 8571×0,7 =5999,70 ≈ 6000 грн, 8571×0,9 = 7713,90 ≈  7714 грн).

Однак, це всього лише певний орієнтир, оклади головного бухгалтера та головного лікаря (директора) КНП можуть бути й більшими, але слід дотримуватися міжпосадових співвідношень (Мінсоцполітики в листі від 17.03.2017 р. № 741/0/101-17/282). Це значить, не треба зрівнювати, наприклад оклади головного бухгалтера та головного лікаря (директора) медзакладу. Навіть якщо за рахунок надбавок і доплат по факту їх зарплати все одно будуть різними. Однак, оклад головного бухгалтера може співпадати з окладами заступників головного лікаря (директора) медзакладу, так як для них посадові оклади встановлюються на рівні 5-15% від окладу керівника (абз. 2 пп. 2.2.1 Угоди № 308). Цей діапазон перетинається з «»бухгалтерським» діапазоном 70-90% окладу керівника.

Ще один нюанс, на який зверніть увагу: у штатному розписі оклад має бути фіксованим. «Вилка» окладів може передбачатися тільки у колдоговорі (лист Мінсоцполітики від 28.12.2016 № 1812/0/101-16/284). Це значить, що у штатному розписі на 2021 рік слід вказати конкретну цифру окладу, наприклад 7714 грн а не діапазон («вилка») – 6000-7714 грн.

Увага: якщо за орієнтир брати бюджетне минуле, то оклад головного бухгалтера в КНП має потрапляти у 2021 році в діапазон 6000-7714 грн. Але можна й більше за умови дотримання міжпосадових співвідношень та прийняття такого штатного розпису власником – управлінням комунального майна.

Доплати головному бухгалтеру КНП

Щодо доплат і надбавок для головного бухгалтера така ж ситуація, як і з окладом: усе за колдоговором, внутрішнім положенням про оплату праці, але не гірше ніж було у бюджетному минулому.

Доплата – це оплата певної додаткової роботи, яку виконує працівник, виконання її у певних складних умовах. Це відрізняє доплату від надбавок – вона більше стосується обсягів роботи, а не її якості.

З розділу 3 Угоди № 308 для звичайних (неголовних) бухгалтерів можна запозичити такі доплати:

  • за суміщення професій (наприклад, бухгалтер і касир);
  • за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника (наприклад, того ж касира чи заступника чи іншого працівника бухгалтерії).

Однак, щодо таких доплат в Угоді № 308 є обмеження – 50% посадового окладу. В сучасних умовах медзаклади-КНП можуть і перейти дане обмеження за умови встановлення кращих умов у колективному договорі.

Увага: головним бухгалтерам НЕ встановлюються доплати за суміщення професій та виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників (!).

Однак, для головних бухгалтерів згадані доплати не підходять, так як суміщення посад для працівників, які обіймають керівні посади не встановлюється. Головний бухгалтер – це керівна посада (див. Класифікатор професій, головний бухгалтер належить до коду 1231 – «Керівники фінансових, бухгалтерських, економічних, юридичних та адміністративних підрозділів та інші керівники»). Така вимога діяла зокрема щодо застосування бюджетної ЄТС (пп. 3 п. 3 Постанови № 1298).

Також у пп. «а» п. 15 постанови Ради Міністрів СРСР «Про порядок та умови суміщення професій (посад)» від 04.12.1981 р. № 1145, яка до сих пір чинна, є частиною законодавства України та є єдиним нормативним документом, який регулює правила суміщення посад, зазначено, що вона не поширюється на керівників, їх заступників, помічників, керівників структурних підрозділів. Отже, головний бухгалтер не може мати доплати «за суміщення». Це ж саме стосується доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, так як її правила визначає та ж радянська постанова. Однак, для головного бухгалтера завжди можна замінити таку доплату надбавкою «за інтенсивність» (про надбавки – див. нижче).   

Це далеко не всі можливі доплати, які можуть бути працівникам (див. п. 3 Угоди № 308, Інструкцію зі статистки заробітної плати з постанови Держстату від 13.01.2004  № 5), але інші з них головним бухгалтерам не підходять, наприклад:

  • доплата за шкідливі умови – головним бухгалтерам та звичайним бухгалтерам не нараховується;
  • доплата за роботу у нічний час – щоб там не було, але головний бухгалтер не має працювати у такий час, тому офіційно таку доплату встановити не можна;
  • доплата за науковий ступінь – можливо, але це досить неординарний для бухгалтерії медзакладу випадок. Хоча можливо за умови, що спеціальність за науковим ступенем співпадає з виконуваною роботою;
  • доплати за секретність, знання іноземних мов тощо – теж вряд чи підходять до даної професії;
  • доплата до розміру мінімальної заробітної плати – можлива лише теоретично, так як врядчи зарплата головному бухгалтеру буде менша рівня мінімальної зарплати. Однак, нараховується така доплата незалежно від внутрішніх нормативних документів медзакладу.

Увага: усі розглянуті доплати головним бухгалтерам не підходять.

Однак, це ще не всі доплати – у 2021 році з’явився ще один вид доплат у медичній сфері, пов’язаних з епідемією COVID-19.

Наталія Товченик експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Розробили для вас оновлений податковий довідник. Він підказуватиме, які операції оподатковувати ПДВ і за якими ставками. Довідник враховує воєнні законодавчі зміни після 24 лютого 2022 року

«Коронавірусні» доплати головному бухгалтеру КНП

Доплату за екс-пакетом 33 надавали медичним працівникам на конкретний період — із 1 вересня до 31 грудня 2020 року (постанова КМУ «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я» від 19.06.2020 № 610). Але серед тих, кому пощастило отримати доплату посади головного бухгалтера не було.

Увага: «коронавірусні» доплати головних бухгалтерів і взагалі бухгалтерів медзакладів не стосуються.

Інша доплата – «до 300%» – може бути тільки для медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з надання медичних послуг хворим на COVID-19 (див. абз. 2 п. 1 Постанови від 23.03.2020 р. № 246).

Виходить, що у головних бухгалтерів «коронавірусних» доплат та і взагалі доплат бути не може, а можуть бути лише надбавки, а ще – премії.

Увага: у головних бухгалтерів  – на практиці можуть були лише надбавки і премії. Доплат, з тих видів, що існують, головним бухгалтерам не нараховують.

Надбавки головному бухгалтеру КНП

Надбавка – це оплата за певну якість/складність роботи, яка має або постійний характер, або певну періодичність, коли така якість є.

  1. за високі досягнення у праці;
  2. за виконання особливо важливої роботи (встановлюється на строк її виконання);
  3. за інтенсивність, складність, напруженість у роботі.

З точки зору професії для встановлення на постійній основі головному бухгалтеру підходить  більше всього надбавка за інтенсивність, складність та напруженість. Робота головного бухгалтера не має певних кількісних вимірів (наприклад, як у хірурга кількість проведених операцій чи їх складність, освоєння нових видів), тому перший варіант надбавок не підходить, а другий вид надбавок має певні часові обмеження.

Обмеження по таким надбавкам таке ж, як і для доплат – 50%. Однак, знову ж медзаклади-КНП можуть його обійти і прописати в колективному договорі й кращі умови, наприклад, 100%.

Увага: якщо фонд оплати праці дозволяє, то медзаклади-КНП можуть збільшити граничні розміри надбавок понад 50%.

Премії головному бухгалтеру КНП

Ще один спосіб збільшити зарплату головному бухгалтеру – нарахування премій, які нараховуються незалежно від доплат і надбавок. Премія – це бонус і носить заохочувальний характер й нараховується, як правило, за успішну роботу, вчасне виконання доручень керівництва тощо, а також може бути й «авансом» – для заохочення, або з нагоди певної дати, ювілею, професійного свята, наприклад до 16 липня – Дня бухгалтера.

На практиці премія також є способом обійти обмеження щодо надбавок 50%, якщо таке встановлене внутрішніми  документами, або ж компенсувати головному бухгалтеру, бухгалтеру у такий спосіб певні корисні витрати, які він поніс, наприклад оплату бухгалтерського семінару.

Премії слід передбачити у внутрішньому положенні про оплату праці, положенні про преміювання або в умовах колективного договору. Так як роботу бухгалтера складно нормувати, її не виміряєш поданими звітами, то головним бухгалтерам, як правило, нараховуються премії за певний проміжок часу: місячні, квартальні, річні або до певної дати.

Як правило, премії надаються за наказом про преміювання як певний % окладу.

А чи не буде проблем з неприбутковим статусом, якщо прописати у локальних актах премію до Дня бухгалтера. В останніх роз’ясненнях фіскали лояльні до даної ситуації. Головне — діяти за колективним договором (ІПК від 05.05.2021 року № 1833/ІПК/99-00-21-02-02-06). Тож обов’язково передбачте даний вид премії у колективному договорі на підприємстві.

Документальне оформлення надбавок і премій головбуху КНП

Всі надбавки, премії встановлюються наказом керівника не певний час, наприклад, час виконання відповідних обов’язків, час напруженої роботи чи певний часовий проміжок (рік, квартал). Вони мають відповідати внутрішнім документам медзакладу, які розробляються заздалегідь (колективний договір, положення про оплату праці, положення про преміювання, накази про встановлення надбавок і преміювання та додатки до них).

Встановлюються надбавки й премії в межах існуючого фонду оплати праці, тому на подібного роду наказах рекомендується робити погоджувальні підписи бухгалтера (економіста) з заробітної плати.

Приклад (оклад + надбавка + премія). Головному бухгалтеру з окладом 7714 грн встановлено на рік надбавку за інтенсивність роботи у розмірі 50%. Також нарахована місячна премія – 10%. За умови відпрацювання всього робочого часу за місяць такому головному бухгалтеру буде нарахована заробітна плата 7714 + 7714×0,5 + 7714×0,1 = 12342,40  грн.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді