Визначення податкової знижки за користування іпотечним житловим кредитом: роз’яснення ДПС

669

Запитання

Чи має право фізична особа на отримання податкової знижки в частині суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, якщо протягом звітного року об’єкт іпотеки був відчужений?

Відповідь

Нові зарплатні показники та податкові правила 2024 року

Платник має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року (пп. 166.1.1 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Платник податку-резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року (п. 175.1 ПК).

Таке право виникає в разі якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будують чи купують житловий будинок (квартиру, кімнату), що визначає платник як основне місце його проживання. Зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла (абз. 3 п. 175.1 ПК).

Право на включення до податкової знижки суми, розрахованої згідно зі статтею 175 ПК, надають платнику за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому, зокрема, збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність платника та починає використовуватися як основне місце проживання (пп. 175.4 ПК).

Тож, фізособа може включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом лише при дотриманні умов, передбачених пунктом 175.1 ПК.

Зокрема, житловий будинок (квартира, кімната), що будується чи придбавається, має бути визначений як основне місце проживання. Якщо протягом звітного року об’єкт іпотеки відчужили, то фізособа не має права на отримання податкової знижки в частині суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом.

За інформацією ДПС в Івано-Франківській області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова знижка: умови отримання та звітування

Є спосіб зекономити або частково компенсувати витрати за власне навчання чи навчання дитини, на іпотеку, страхування життя. Поверніть від держави частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податкова знижка у 2024 році, умови її отримання, податкова знижка на навчання в декларації – у консультації
71645

ПДФО 2024

ПДФО: що врахувати у 2024 році? Розглянемо, що таке ПДФО, яка сплата ПДФО 2024
78459

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
27483

Додаток КІК до декларації про майновий стан: зразок

Як заповнити Додаток КІК, який містить доходи від участі фізособи у контрольованій іноземній компанії, у чому особливості перехідного періоду, як показати у декларації одночасно дані і за 2022, і за 2023 роки та як заповнити Додаток КІК у разі звільнення від оподаткування – відповіді на ці та інші питання зі зразками заповнення Додатка КІК знайдете у цій консультації
12025