Чи може ФОП-єдинник мати рахунок в іноземному банку для ведення ЗЕД

3197

Запитання

ФОП-єдинник третьої групи планує для отримання доходу від своєї діяльності за договором про надання послуг, укладеним з нерезидентом, відкрити рахунок в іноземному банку. Чи має право підприємець для ведення своєї діяльності відкривати рахунки в іноземних банках? Чи матиме наслідки, якщо частина виручки буде переводитися на картковий рахунок фізичної особи, а не ФОП?

Відповідь

Первинка. Податки. Зарплата. Перевірки СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО ⚡️

Лист ДПС від 21.01.2022 № 100/ІПК/99-00-04-03-03-06

ФОП-єдинники, у т. ч. третьої групи, можуть здійснювати зовнішньоекономічну діяльність за умови дотримання вимог розділу XIV Податкового кодексу України щодо перебування на спрощеній системі оподаткування та норм НБУ. Доходи від підприємницької діяльності оподатковують за обраною ставкою єдиного податку.

Чинним законодавством не заборонено фізичним особам відкривати рахунки у фінансових установах інших країн. Водночас кошти за операціями суб’єктів господарювання — резидентів, зокрема, з експорту товарів (послуг), підлягають зарахуванню на рахунки резидентів у банках України.

Валютний нагляд та застосування заходів впливу за порушення вимог валютного законодавства здійснюють за статтями 11 та 15 Закон України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 № 2473-VIII.

ФОП-єдинник має право вільно користуватися коштами для власних потреб з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством, від підприємницької діяльності.

Чи може ФОП-єдинник мати рахунок в іноземному банку для ведення ЗЕД
Васильченко НаталіяГоловний редактор системи «Експертус Головбух»
Документуванню операцій з експорту та імпорту товарів і послуг приділяйте особливу увагу. Позаяк ЗЕД-операції мають низку особливостей, які відрізняють їх від звичайних господарських операцій, здійснюваних усередині країни. Документи за зовнішньоекономічними операціями у деяких випадках складають іноземною мовою. Часто вони мають не характерну для українського законодавства форму. Заповнюють ЗЕД-документи як в іноземній, так і в національній валюті з огляду на положення міжнародного та вітчизняного законодавства.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Імпорт товарів: бухгалтерський облік

Імпорт товарів в Україні має свої особливості в бухгалтерському обліку. Додаються облік міжнародних розрахунків, облік митних платежів, облік курсових різниць. Основні правила бухгалтерського обліку таких операцій та приклади проводок при імпорті товарів – у консультації
107380

Підакцизні товари в Україні 2024

Які товари потрапляють під оподаткування акцизом у 2024 році, про підакцизні товари та непідакцизні операції – у цьому огляді. Також про максимальні і мінімальні ціни на підакцизні товари в Україні, проблеми ідентифікації підакцизних товарів, штрафи за продаж підакцизних товарів неповнолітнім, ліцензування підакцизних товарів
50875

Валютне регулювання

Валютний нагляд з боку банків за операціям в іноземній валюті – це той інструмент, який накладає певні обмеження у зовнішньоекономічній діяльності та валютних операціях. Це може стосуватися не лише підприємств і підприємців, але й звичайних фізосіб. Якими є ці нюанси для 2024 року розповімо в огляді
66540

Митна декларація: особливості заповнення

Митна декларація — це однин із документів, який використовується в обліку податкового кредиту з ПДВ. В огляді про те, якою буває митна декларація, як її заповнювати, що про митні декларації треба знати бухгалтеру
121717