Розрахунки за операціями експорту до росії/білорусі: як бути, якщо граничні строки припадають на період війни

763

Запитання

Чи можна проводити розрахунки за операціями експорту до росії чи білорусі, якщо їх граничні строки припадають на період дії воєнного стану? Чи застосують відповідальність за ненадходження грошових коштів від цих операцій?

Відповідь

⚡️ Сім правил для успішного врахування Таблиці даних

Нацбанк заборонив уповноваженим установам проводити валютні операції, учасником яких є юридична чи фізична особа з росії або білорусі (пп. 2 п. 17 постанови НБУ «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» від 24.02.2022 № 18 (даліПостанова № 18)).

Водночас з 08.03.2022 у випадках, що передбачає підпункт 2 пункту 17-2 Постанови № 18, кошти, що надійшли з-за кордону в російських/білоруських рублях (зокрема, що надійшли до 08.03.2022) за операціями експорту товарів, можна обміняти на міжнародному валютному ринку на іншу валюту для подальшого зарахування на рахунки клієнта.

Під час війни граничний строк розрахунків за експортно-імпортними операціями, які провели з 05.04.2022, становить 180 календарних днів (п. 14-2 Постанови № 18).

Резидентам, які порушили граничний строк розрахунків, загрожує пеня за кожен день прострочення в розмірі 0,3% суми неодержаних грошових коштів за договором в національній чи іноземній валюті, перерахованій у нацвалюту за курсом НБУ на день виникнення заборгованості (ч. 5 ст. 13 Закону України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 № 2473-VIII (далі — Закон № 2473)).

Якщо виконання договору зупинили через форс-мажорних обставин, перебіг строку розрахунків і нарахування пені зупиняють на весь період дії цих обставин і поновлюють із дня, що настає за днем їх завершення (ч. 6 ст. 13 Закону № 2473).

Виникнення і завершення дії форс-мажорних обставин підтверджує відповідна довідка уповноваженої організації/органу країни розташування сторони ЗЕД-договору чи третьої країни за умовами цього договору.

За інформацією Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків

 

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Валютне регулювання

Валютний нагляд з боку банків за операціям в іноземній валюті – це той інструмент, який накладає певні обмеження у зовнішньоекономічній діяльності та валютних операціях. Це може стосуватися не лише підприємств і підприємців, але й звичайних фізосіб. Якими є ці нюанси для 2024 року розповімо в огляді
65500

Інкотермс 2020: правила роботи

Міжнародні комерційні умови Інкотермс 2020 діють і 2023 році. Це міжнародні правила поставки товарів, які досить часто зустрічаються в зовнішньоекономічних договорах. На що краще звернути увагу при їхньому застосуванні, як це впливає на визнання доходу в бухгалтерському обліку – про це в сьогоднішній консультації, яка може бути корисною як юристу, так і бухгалтеру, що мають справу з ЗЕД
46286

Облік валютних операцій на підприємстві 2023

Валютні обмеження 2023 – які вони у період дії воєнного стану. Розглянемо також облік валютних операцій на прикладах придбання та продажу іноземної валюти 2023
58279

Обмеження валютних операцій в умовах воєнного стану

Після впровадження воєнного стану в регулюванні ЗЕД змінилися не лише правила оподаткування, а й деякі обмеження, зокрема щодо строків валютних розрахунків, тобто платежів за експортно-імпортними операціями. Про існуючі валютні обмеження у сфері ЗЕД і банківських валютних розрахунків після впровадження воєнного стану розповімо в цьому огляді.
23942

Декларація про валютні цінності 2020

Валютне декларування у цьому році зазнало чимало змін. Якщо ви перевозите значні суми коштів у валюті через митний кордон України, то задекларувати їх доведеться, щоб не конфіскували митники. Валютне декларування у 2020 році та про те, як заповнюється декларація транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей розповімо у статті.
7472