Що вважати оригіналом електронного документа

1304

Запитання

Що вважають оригіналом будь-якого електронного документа, отриманого госпсуб’єктом в електронному вигляді через Електронний кабінет?

Відповідь

Благодійні організації: практикум з обліку та оподаткування

Оригіналом електронного документа вважають електронний примірник документа з обов’язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 № 2155-VIII (ст. 7 Закону № 851).

У разі надсилання електронного документа кільком адресатам або його зберігання на кількох електронних носіях інформації кожний з електронних примірників вважають оригіналом електронного документа.

Якщо автор створює ідентичні за документарною інформацією та реквізитами електронний документ та документ на папері, кожен з документів є оригіналом і має однакову юридичну силу.

Оригінал електронного документа повинен давати змогу довести його цілісність та справжність у порядку, визначеному законодавством. У визначених законодавством випадках може бути пред’явлений у візуальній формі відображення, в тому числі у паперовій копії.

Передбачено, що електронний документ не може бути застосований як оригінал:

1) свідоцтва про право на спадщину;

2) документа, який відповідно до законодавства може бути створений лише в одному оригінальному примірнику, крім випадків існування централізованого сховища оригіналів електронних документів;

3) в інших випадках, передбачених законом (ст. 8 Закону № 851).

Отже, оригіналом будь-якого електронного документа, вважають електронний примірник такого документа з обов’язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису. Роздрукований електронний примірник такого документа в паперовому вигляді не вважають оригіналом.

За інформацією ДПС у м. Києві


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідка за формою № 34-ОПП

Актуальний бланк форми № 34-ОПП, а також пояснення кому і коли її подавати — в консультації
8788

Продовження воєнного стану і мобілізації: що треба знати бухгалтеру

Війна триває, тому воєнний стан продовжено до 9 листопада 2024 року. Разом з ним триватиме й мобілізація. Про особливості в роботі, які очікують на бухгалтера через продовження воєнного стану і мобілізації, ― в коментарі експерта
6834

Декларація збору за місця для паркування транспортних засобів: зразок

Хто сплачує збір за місця для паркування транспортних засобів, як розрахувати збір за місця для паркування транспортних засобів та його розмір, терміни декларування та сплати збору, розрахунок суми податкової пільги зі збору за місця для паркування, порядок заповнення декларації збору за місця для паркування зі зразками заповнення – у консультації
739