Фізособа придбала та продала нерухомість в межах одного місяця: чи нарахують податок на нерухомість

396

Запитання

Чи нараховують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо фізична особа придбала та продала об’єкт нерухомості в межах одного місяця?

Відповідь

Податок на нерухоме майно: кому та скільки платити

Фізособі, яка придбала та продала об’єкт нерухомості в межах одного місяця, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за такий об’єкт податкові органи не нараховують. За умови документального підтвердження, що засвідчує перехід прав власності від продавця до покупця.

Базу оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізосіб, обчислює податковий орган на підставі даних Держреєстру речових прав на нерухоме майно. Їх безоплатно надають органи держреєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника, зокрема документів на право власності.

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого упродовж календарного року податок обчислюють для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування. Для нового власника — з місяця, в якому він набув право власності (п. 266.8 Податкового кодексу України). Тож, у випадку придбання та продажу нерухомості фізособою впродовж одного місяця, обов’язку сплати податку на нерухомість не наступає.

На підтвердження проведених операцій фізособа за необхідності надає податківцям копії Договорів купівлі-продажу.

Укладання таких договорів передбачили статтею 655 Цивільного кодексу України

За інформацією ДПС в Івано-Франківській області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податок на розкіш 2024

Що таке податок на розкіш в Україні, коли та як його сплачують фізособи? Про це у консультації
19299

Податкова декларація з податку на нерухоме майно 2024

Встигніть подати форму податкової декларації з податку на нерухоме майно вчасно. Наші підказки допоможуть не схибити у цій нелегкій справі. Порядок заповнення податкової декларації з податку на нерухоме майно, бланк податкової декларації з податку на нерухоме майно — у консультації
56214

Огляд податкових змін закону № 1914-Х

Масштабне оновлення Податкового кодексу, яке зачіпає майже всі податки та ще й порядок їхнього стягнення. Резонанс викликають зміни в оподаткуванні продажу нерухомості, податок з доходів селянських господарств, а також зміни в рентній платі щодо залізної руди. Однак ще є зміни в акцизі, єдиному податку, адмініструванні податків. Що ж саме прийнято у законі – у цьому огляді.
22267

Податкова амністія: як відбуватиметься на практиці виведення активів громадян України з тіні

Зміни в Податковому кодексі вже не є чимось новим в Україні і на черзі свіжі оновлення, датовані 15 червня 2021 року. Саме в цей день прийняли зміни до Кодексу, які стосуються президентського законопроєкту №5153-п від 25.02.2021 року. Чимало людей знають цей законопроєкт в якості так званої «податкової амністії». В огляді розберемо, до яких «покращень» варто готуватися підприємцям.
1258