Огляд податкових змін закону № 1914-Х

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Масштабне оновлення Податкового кодексу, яке зачіпає майже всі податки та ще й порядок їхнього стягнення. Резонанс викликають зміни в оподаткуванні продажу нерухомості, податок з доходів селянських господарств, а також зміни в рентній платі щодо залізної руди. Однак ще є зміни в акцизі, єдиному податку, адмініструванні податків. Що ж саме прийнято у законі – у цьому огляді.

Податкова реформа — 2022

ОТРИМАТИ РОЗ’ЯСНЕННЯ ПРО УСІ ЗМІНИ ⏩

Податкова реформа — 2022

ОТРИМАТИ РОЗ’ЯСНЕННЯ ПРО УСІ ЗМІНИ ⏩

Податкова реформа 2022: терміни введення в дію змін

Закон № 1914 діє з 1 січня 2022 року, за винятком деяких змін, які набирають чинності з дня, наступного за днем його опублікування, з 21.11.2021 та 01.07.2022.

Наведемо хронологію набрання чинності змін щодо найбільш важливих норм Закону № 1914.

22.12.2021

01.03.2022

01.07.2022

01.01.2022

Яка мета законопроєкту № 5600

Задекларована офіційно мета змін до ПКУ:

  • забезпечити збалансованість надходжень до Державного бюджету України;
  • ліквідувати необґрунтовані податкові пільги, преференції певним бізнесам, які за своєю суттю, є узаконеними схемами ухилення від сплати податків;
  • вирівняти конкурентні умови.

Простіше кажучи, законопроєкт спрямований на збільшення податкових надходжень, але не тільки за рахунок підвищення податків, але й через запобігання різних втрат через існування певних податкових «прогалин». Про те, як у цифрах мають зрости надходження держбюджету є презентація законопроєкту № 5600 від Мінфіну.

У цілому законопроєкт № 5600 є частиною «пакету» законів, спрямованих на так звану «деолігархізацію».

Увага: ліквідувати податкові «шпаринки», які дають преференції певним бізнесам конкретних осіб – декларована мета Законопроєкту № 5600.

Податкові «лазівки», які має ліквідувати законопроєкт № 5600

Як приклад таких податкових «шпаринок», про які можна почути від розробників законопроєкту № 5600, назвемо такі:

  • заниження ренти на видобуток руди, що створює преференції металургійному бізнесу одному з відомих українських олігархів. Закон прив’язує ренту до біржових показників, чим усувається можливість маніпулювати розміром рентною плати в залежності від того «бідною» чи «багатою» є руда;
  • у сількогосподарській 4-й групі єдиного податку «заховалися» й виробники-птахівники. Це суб’єкти господарювання, діяльність яких пов’язана з розведенням свійської птиці (КВЕД 01.47), перепелів і страусів (КВЕД 01.49), а також виробництвом м’яса свійської птиці (КВЕД 10.12). Маючи сільськогосподарські землі, на яких нібито-то вирощується зерно для харчування птиці, вони сплачують фіксовану суму єдиного податку, який залежить від загальної площі земельних ділянок, а не від обсягів реалізації м’яса птиці. Якби вони сплачували єдиний податок 3 групи або податок на прибуток, то надходження до бюджету були б більшими. В першу чергу, мова йде про курятину.

Однак насправді коло податкових питань, які зачіпає даний законопроєкт значно ширше.

Увага: металургійний бізнес, птахівництво (в першу чергу, виробництво курятини) та «зелена» електроенергетика – це бізнеси, які першочергово зачіпає законопроєкт № 5600.

Що змінюється з законопроєктом № 5600 у підприємств і ФОП

По ключових напрямах законопроєкту № 5600 наводимо у таблиці нижче порівняння того, що зараз є, і що пропонується для суб’єктів господарювання по ключовим напрямам.

ЩО ЗМІНЮЄ ЗАКОНПРОЄКТ № 5600

(для підприємств і фізосіб-підприємців)

ЗАРАЗ Є

ПРИЙНЯТІ ЗМІНИ

рента за користування надрами для видобування корисних копалин

Визначення видів товарної продукції не врегульовано

види товарної продукції гірничого підприємства визначається на основі так званих кондицій на мінеральну сировину об’єкту (ділянки) надр (оновлений пп. 14.1.128 ПКУ).

Кондиції – новий термін, який зокрема означає й сукупність певних техніко-технологічних вимог (новий пп. 14.1.881 ПКУ). Це певна класифікація видобутої мінеральної сировини за галузевими вимогами за єдиним стандартом, що має усунути суб’єктивність визначення вартості корисної копалини

фактична ціна реалізації руд заліза визначається гірничим підприємство самостійно на основі даних офіційно світового інформаційного агентства Platts щодо залізної руди за індексом IODEX 58 % FE CFR China

фактична ціна реалізації для руд заліза розраховується центральним органом виконавчої влади (це має бути Мінекономіки). При цьому зміни до пп. 252.8 ПКУ):

  • ціна визначається як середня вартості залізної руди;
  • в основу береться інший індекс – IODEX 62% FE CFR China;
  • залишається джерелом даних світове інформаційне агентство Platts

дві ставки для залізної руди в залежності від ринкової ціни: 12% (більше 70$) та 11% (менше 70$) (п. 252.20 ПКУ)

диференціація ставок залізної руди змінюється – їх стає 3, але вони менші: 3,5% (менше 100$), 5% (100-200$), 10% (більше 200$). Вони теж залежить від ринкової ціни (оновлений п. 252.20 ПКУ)*

рентна плата за користування радіочастотним ресурсом

діапазон 800-900 МГц – 23085,25 грн за 1 МГц смуги радіочастот на місяць, гривень

у цілому рента збільшується на 5% (оновлений пп. 254.4 ПКУ), зокрема діапазон 800-900 МГц – 24239,51 грн за 1 МГц смуги радіочастот на місяць, гривень

єдиний податок 4 група

винятків щодо птахівників, зокрема тих, хто розводить курей, немає

виключили птахівників, тобто тих, у кого основним видом діяльності є розведення свійської птиці, страусів та перепелів (оновлений пп. 291.51.1 ПКУ)

ніяких мінімальних податкових зобов’язань немає

платники визначають мінімальне податкове зобов’язання та різницю між фактично сплаченими податками та таким зобов’язанням (п. 2971 ПКУ). На різницю доведеться збільшити єдиний податок (п. 2971.3 ПКУ)

податок на прибуток

всім платникам податків можна переносити збитки на наступні періоди без обмежень

великим платникам податків обмеження 50% на перенесення збитків минулих періодів (оновлений пп. 140.4.4 ПКУ). Збиток можна переносити по 50% щороку (можливо, дозволять і повністю, якщо сума збитків не більша 10% фінрезультату)

звільнень для птахівників не було

Звільнено від оподаткування виробників свійської птиці (виняток – вирощування курей)

ПДВ

1095 календарних днів з дати складення податкових накладних (ст. 198 ПКУ)

обмежити можливості на включення до податкового кредиту ПДВ за податковими накладними, які складені більше ніж 365 календарних днів з моменту реєстрації (оновлена ст. 198 ПКУ)

акцизний податок з роздрібного продажу тютюнових виробів

сплачують суб’єкти роздрібної торгівлі

(пп. 233.1.9 ПКУ)

сплачуватимуть виробники та імпортери (новий пп. 233.1.14 ПКУ)

акцизний податок на постачання електроенергії

є пільга на постачання електроенергії когенераційної** та електроенергії з відновних джерел (так звана «зелена» енергетика)

пільгу спочатку хотіли відмінити, але потім залишили

акцизний податок на алкогольні напої та спирт етиловий

1 л пива – 2,78 грн

(пп. 215.3.1 ПКУ)

  • 1 л пива – 59,82 грн за 1 л 100-відсоткового спирту (середня міцність пива – 4,88%, тоді це в середньому буде 2,87 грн/літр пива (=59,82×0,0488));
  • збільшили на 5% акциз на інші алкогольні напої, у т.ч. вина, сидр, перрі, а також спирт етиловий

екологічний податок

  • за викиди СО2 – 10 грн/т;
  • за відходи підприємств гірничої промисловості – 0,49 грн/т
  • за викиди СО2 – 30 грн/т (за інші забруднювачі теж ставки збільшуються);
  • за відходи підприємств гірничої промисловості – 0,54 грн/т;
  • за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти – в 1.6 рази з подальшим збільшенням у 8 разів до 2029 року (оновлений п. 245.1 ПКУ)

* попри таке зниження ставок Мінфін обіцяє зростання ренти, грн/т: зараз – 19,2 грн/т («бідна» руда), 204 грн/т «багата» руда), а після змін – 507,80 грн/т;

** це видобуток теплової та електроенергії одночасно

Огляд податкових змін з законопроєкту № 5600: ресурсна рента, продаж квартир, податковий борг

Чим найбільше налякав бізнес законопроєкт № 5600

Однак окрім у задекларованій вище позитивній меті у проєкті змін заховалося чимало досить сумнівних нововведень, які здатні погіршити життя не тільки підприємствам, фізособам-підприємцям, але й звичайним громадянам. Серед них найбільше пов’язаних з адмініструванням податків:

  • стягнення податківцями податкового боргу за рахунок готівки або коштів на рахунках у банку без звернення до суду. Одна тут є умова: такий податковий борг виник за самостійно визначеним податковим зобов’язанням, наприклад за декларацією чи уточнюючим розрахунком. При цьому збільшили строк настання таких дій на ДПС погашення податкового боргу з 30 до 240 днів;
  • введення податкової застави у разі адміністративного або судового оскарження платником податків донарахованого за результатами перевірки суми грошового зобов’язання, по якому виставлено податкове-повідомлення рішення (ППР). Задекларована мета – боротьба з відчуженням майна в ході оскарження;
  • обмеження у праві виїзду за кордон керівника юрособи-боржника. Підстава – рішення суду про повне погашення податкового боргу. Однак існує необхідність подання до суду, а також умови незастосування такої норми: зміна керівника боржника або ж початок судової справи про банкрутство боржника.

Не диво, що такі ідеї викликали супротив бізнес-середовища. У таких діях вбачається посилення повноважень і корупційних можливостей ДПС (детальніше – у заяві Української ради бізнесу). Однак законотворці за інформацією, що у відкритих джерелах уже доопрацювали законопроєкт і частину резонансних кроків або прибрали, або пом’якшили.

Чим загрожує законопроєкт № 5600 звичайним громадянам

Окрім бізнесу проєкт змін до ПКУ зачіпає й звичайних громадян, як не реєструвалися підприємцями. Законопроєкт 5600 зазіхнув на продаж нерухомості на вторинному ринку, доходи від продажу сількогосподарської продукції. Ці нововведення для них – у таблиці нижче.

Увага: ПДВ 20% з продажу нерухомості на вторинному ринку не буде.

ЩО ЗМІНЮЄ ЗАКОНПРОЄКТ № 5600

(для звичайних громадян)

ЗАРАЗ Є

ПРИЙНЯТІ ЗМІНИ

ПДФО з продажу нерухомості

  • продаж одного об’єкта нерухомості – 0% ПДФО, військового збору немає;
  • продаж другого та наступного об’єкта нерухомості – 5% ПДФО + 1,5% військовий збір (п. 172.2 ПКУ). Оподатковується дохід від продажу
  • продаж одного об’єкта нерухомості – 0% ПДФО, військового збору немає;
  • продаж другого об’єкта нерухомості – 5% ПДФО +1,5% військовий збір. Оподатковується дохід від продажу;
  • продаж третього та наступного об’єкта нерухомості – 18% ПДФО +1,5% військовий збір (оновлений п. 172.2 ПКУ). Оподатковується чистий дохід від продажу, тобто різниця між доходом та вартістю придбання такої нерухомості).

Виняток – продаж майна, отриманого у спадок. Воно надалі теж не оподатковується

ПДФО з доходів селянських господарств

зараз до оподатковуваного доходу не включається дохід з особистого селянського господарства, сукупний розмір яких не перевищує 2 га (пп. 165.1.24 ПКУ)

не оподатковується лише дохід у розмірі 12 мінімальних зарплат, який не оподатковується, це близько 78000 грн у 2022 році

ПДФО й податкова знижка

право податкову знижку на навчання та лікування мають родичі першого ступеня споріднення

право на податкову знижку в чистині витрат на навчання та лікування, яке надається опікунам, піклувальникам, прийомним батькам, батькам-вихователям

ПДВ

продаж на вторинному ринку звільнений від ПДВ

спочатку планувався ПДВ при продажу нерухомості на вторинному ринку, але потім це відмінили

Мінімальне податкове зобов’язання

поняття мінімального податкового зобов’язання у ПКУ взагалі відсутнє

поява мінімального податкового зобов’язання власників, орендарів, користувачів земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь (новий п. 170.14 ПКУ). Виняток, коли воно не застосовується – розмір земельної ділянки не перевищує 0,5 га. Такий крок збільшить податок не землю. ДПС донарахує таким платника податок на землю на основі ППР

Можливі негативні наслідки законопроєкту № 5600

Як наслідок, описаних вище нововведень можна отримати таке:

  • можливе подорожчання нерухомості на вторинному ринку або ж частина операцій буде тіньовою. Оподаткування різниці між ціною купівлі та ціною продажу призведе до того, що при оформленні продажу квартир ціну продажу будуть у договорі ставити на рівні ціни купівлі, аби дана різниця була «нульова». Решта частина вартості операції буде в тіні. У тім, як і зараз, тобто бюджет вряд чи отримає зростання доходу від даної зміни;
  • збільшення надходжень від ренти від видобутку корисних копалин може й не відбутися або зросте незначно. Якщо порівнювати диференційовані ставки ренти на залізну руду, то вони, навпаки, у цілому зменшуються. Крім того, очікується падіння світових цін на залізну руду, а отже, й прив’язана до них рентна плата знизиться. Законопроєкт № 5600 насправді наводить лад лише у можливостях платника ренти маніпулювати базою нарахування ренти, а не збільшує ставки ренти;
  • ПДФО може зробити менш привабливими селянські господарства. Наприклад, господарство, яке має 120000 грн на рік – це всього 10000 грн на місяць доходу (не прибутку). Однак ще є витрати на добрива, енергоносії, вартість яких зростає. А тут ще й допадається податок, який при такому доході стає (120000 – 78000)×0,18 = 7560 грн на рік, або 630 грн на місяць;
  • зростання вартості Інтернету. В першу чергу мова про Інтернет від мобільних операторів. Збільшення ренти, яку вони сплачують за радіочастотний ресурс, – це збільшення витрат, а отже, привід підняти ціну;
  • збільшення адміністративного тиску з боку ДПС тиску на бізнес. Не тільки на бізнес олігархів, але й середній бізнес;
  • зниження інвестиційної привабливості України. Наприклад, ті ж оператори мобільного зв’язку при розгортанні своїх мереж 3G і 4G, в які вони інвестували, очікували певної стабільності, у т.ч. й у податковій сфері (з урядом був підписаний меморандум). Однак натомість маємо зміну правил з боку держави – підвищення ренти за радіочастотний ресурс. Для будь-якого зарубіжного інвестора – це черговий доказ того, що у даній державі «грають не за правилами»;
  • поява нових схем. Невиїзних керівників будуть просто замінювати на нових, можливо, лише «формальних».

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді