Чи враховують період праці за кордоном до страхового стажу в Україні

405

Запитання

Жінка працює в Польщі. Має статус тимчасового захисту. Чи врахують польський стаж роботи при призначенні пенсії в Україні?

Відповідь

Все про страховий стаж у системі "Експертус Головбух"

Відповідно до Угоди між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення від 18.05.2012 стаж, набутий на території Польщі, враховують до страхового стажу для визначення права на отримання пенсії в Україні.

Тобто, якщо людина має страховий стаж в Україні та працювала в Польщі, то для визначення права на призначення пенсії такі стажі підсумовують.

Наприклад, якщо людина 25 років працювала в Україні і 5 років — у Польщі, вона має право на призначення пенсії за віком в Україні. У 2023 році для виходу на пенсію в 60 років їй необхідно мати не менше 30 років страхового стажу.

Водночас, згідно з положеннями Угоди, кожна з країн розраховує розмір пенсії, відповідно до норм свого національного законодавства, за стаж, набутий на її території.

За інформацією ПФУ

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік майнового страхування на підприємстві

Від подій, які можуть знищити, зруйнувати майно, від ризику втрати майна внаслідок викрадення, аварії або умисного псування третіми особами, на 100% не захищений ніхто. Жодна сигналізація чи охорона не може дати гарантію абсолютної безпеки. Тим паче у воєнний час. У такій ситуації страхування майна — спосіб зменшити ризик своїх втрат. Про облік майнового страхування – у консультації
10371

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
27576

Страхування транспортних засобів: списуємо витрати

Якщо маєте авто, вам не уникнути витрат на страхування. А якщо забажаєте покрити більше ризиків, застрахуєте його ще й добровільно. Коли визнавати витрати на оплату поліса та що з податками, розглядаємо у статті.
12294

Страхування фінансових ризиків в Україні

Швидше за всіх настає та небезпека, якою нехтують. Ризик – це прояв небезпеки і в бізнесі без нього ніяк. Наприклад, ризик настання фінансової неплатоспроможності. Одначе власник може через страхування зменшити негативні наслідки. Страхова компанія компенсує збитки і це може зберегти бізнес. Що таке фінансові ризики бізнесу, як їх обліковувати та оподатковувати – у консультації.
7758

Страхування працівника коштом підприємства

Підприємство оплатило послугу страхування за договором добровільного страхування цивільно-правової відповідальності перед третіми особами під час здійснення професійної діяльності за свого працівника. Чи виникатиме обов’язок сплати ПДФО і військового збору?
2369