Якою мовою складати первинку для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток

Первинку складайте лише українською мовою. Податківці роз’яснили, чому

 Первинку складайте лише українською мовою

Коли списувати непідтверджений податковий кредит: воєнні строки та бухоблік

Для обрахунку об’єкта оподаткування платник-прибутківець використовує дані бухобліку та фінзвітності щодо доходів, витрат та фінрезультату до оподаткування (абз. 1 п. 44.2 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Для цілей оподаткування платники зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі:

  • первинних документів;
  • регістрів бухобліку;
  • фінзвітності;
  • інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачає законодавство (п. 44.1 ПК).

Підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складати зведені облікові документи.

Первинні документи складають як у паперовій, так і в електронній формі та повинні мати обов’язкові реквізити.

Залежно від характеру госпоперації та технології обробки облікової інформації до первинних документів можуть включати додаткові реквізити (печатка, номер документа, підстава для здійснення операції тощо).

Первинні документи, складені в електронній формі, застосовують у бухобліку за умови дотримання вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг (ч. 1, 2 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV).

Державною мовою в Україні є українська мова (ст. 10 Конституції України).

Тому усі первинні документи, облікові регістри, бухгалтерську та іншу звітність слід складати українською мовою. Документи, що є підставою для записів у бухобліку і складені іноземною мовою, повинні мати впорядкований автентичний переклад на українську мову (п. 1.4 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.1995 № 88).

За інформацією ДПС у Запорізькій області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
33063

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19848

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186496

Заяви щодо ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном

У статті: ► заява на отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем 2024 бланк ► алгоритми заповнення заяв у різних випадках ► зразок заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном
61845

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді