Форму платіжки для сплати податків спростять: проєкт Мінфіну

Мінфін спростить алгоритм заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції. Кількість обов’язкових полів для заповнення поменшає.

Звітуємо про контрольовані операції за 2023 рік

30.08.2022 ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну про затвердження нового Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції за сплати податків, зборів, платежів і сплати, повернення ЄСВ.

У такий спосіб скоротять кількість обов’язкових полів, які заповнюють:

  • платники у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції:
    • до двох полів — для платників на бюджетні/небюджетні рахунки («Код виду сплати», «Додаткова інформація запису»);
    • до одного поля — для платників на єдиний рахунок («Додаткова інформація запису»);
  • органи виконавчої влади у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції. ДПС за стягнення коштів на єдиний рахунок заповнює лише 3 поля — «Номер рахунку», «Сума податку», «Додаткова інформація запису».

Окрім того, встановлять переліки кодів видів сплати, які використовуватимуть платники, ДПС, Державна виконавча служба таі Держмитслужба для заповнення поля «Код виду сплати» реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції:

  • за перерахування (стягнення) податків, зборів, платежів;
  • перерахування (стягнення), повернення ЄСВ.

Щоб заповнити обов’язковий реквізит платіжної інструкції «Призначення платежу» під час сплати податків, зборів, платежів і ЄСВ на бюджетний/небюджетний/єдиний рахунок платник використовуватиме поля:

  • «Код виду сплати»;
  • «Додаткова інформація запису»;
  • «Номер рахунку»;
  • «Сума податку»;
  • «Інформація про податкове повідомлення (рішення)»;
  • «Тип».

Водночас втратить чинність наказ Мінфіну від 24.07.2015 № 666.

За інформацією ДПС


Сильна підтримка — сильна Україна! Це звичайно про нас із вами. Ми опинилися в невідомому досі для нас становищі. Тому щоб ви та ваша компанія залишалася у робочій колії, пропонуємо підтримку. Зекономте на передплаті фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух».

Обговоріть передплату з вашим менеджером: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні) або напишіть у чат. Миру нам.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Національний кешбек: як і для кого

2 вересня офіційно стартувала програма «Національний кешбек». Зі статті з’ясуєте, в чому вигода, хто може долучитися і як продавцям правильно налаштувати РРО
125

Розірвання договору оренди: зразок

Договір оренди, як і будь-який господарський договір, можна розірвати в силу різних обставин. Сьогодні про те, як оформити розірвання договору оренди та можливі варіанти розв’язання цієї ситуації
129071

Кошти під звіт: як видавати, обліковувати та оподатковувати

Видача коштів фізичній особі призводить до появи дебіторської заборгованості та супроводжується дотриманням правил звітування по таким коштам. Як документально оформити видачу, подальший облік таких коштів, коли необхідно оподаткувати підзвітні кошти? Дамо відповідь на всі ці питання в цьому огляді
73972

Оренда приміщення з генератором: як розподілити витрати

Наразі генераторне живлення стає дедалі більш актуальним. Щоб підвищити комерційну привабливість об’єкта оренди, забезпечити орендарям можливість нормально працювати в умовах потенційного відключення електрики, орендодавці часто обладнують приміщення генератором. Як орендарі відшкодовують витрати орендодавця на функціонування генератора? Розберімо можливі варіанти
193

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді