Як скласти акцизну накладну за реалізації пального в паливний бак

Податківці розповідають, як платникам акцизного податку скласти і зареєструвати в ЄРАН акцизну накладну за реалізації пального в паливний бак транспортного засобу або пристрою з акцизного складу пересувного.

f_zv_1401.jpg

Звітуємо про контрольовані операції за 2023 рік

Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення/коригування залишку пального затверджено наказом Мінфіну від 27.11.2020 № 729 (далі — Порядок № 729).

Щоб суб’єктам господарювання — платникам акцизного податку скласти акцизну накладну під час реалізації пального в паливний бак транспортного засобу або обладнання, пристрою з акцизного складу пересувного, у верхній лівій частині акцизної накладної зазначають:

  • у полі «Коди операцій для складання в одному примірнику» — цифра «7»;
  • «Умови оподаткування» — ознака щодо умов оподаткування пального «0»;
  • «Напрям використання» — напрям «6» — реалізація пального з акцизного складу пересувного у паливний бак транспортного засобу або обладнання, пристрою.

У верхній правій частині у полі «Примірник» зазначають цифри «1» (номер примірника) та «1» (кількість примірників).

У рядку «Особа, що реалізує пальне» зазначають реквізити особи — постачальника пального, а в рядку «Особа — отримувач пального»:

  • для юридичної особи та постійного представництва — повне або скорочене найменування і код ЄДРПОУ;
  • для фізичної особи — ПІБ, РНОКПП або серія (за наявності) та номер паспорта;
  • для юросіб, уповноважених вести облік діяльності за договорами про спільну діяльність без утворення юрособи, які є відповідальними за утримання та внесення податків до бюджету під час виконання договорів — назва договору, найменування уповноваженої особи та реєстраційний обліковий номер, наданий такій особі під час взяття на облік договору.

У рядку «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне» вказують реквізити пересувного акцизного складу, з якого фізично відвантажили/відпустили пальне.

Реквізити акцизного складу/акцизного складу пересувного, на який фізично відвантажили/отримали пальне, у відповідних рядках документа не зазначають.

Табличну частину такої акцизної накладної заповнюють так:

  • у графі 1 зазначають код товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД (10 знаків), для скрапленого газу (пропану або суміші пропану з бутаном), інших газів, бутану, ізобутану — умовний код 2711 00 00 00;
  • графі 2 — інформація щодо опису пального згідно з УКТ ЗЕД;
  • графі 3 — обсяг реалізованого (відвантаженого) пального у кілограмах;
  • графі 4 — обсяг реалізованого (відвантаженого) пального у літрах, приведених до температури 15° C.

Внесені до цих граф показники можуть мати лише додатне значення.

У клітинках акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, що не заповнюють, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляють, крім рядків у верхній лівій частині документа, в яких відповідно до форми такого документа може бути внесена цифра «0» (п. 12 розд. І Порядку № 729).

Реєстрація в Єдиному реєстрі акцизних накладних, зокрема, першого примірника акцизної накладної за реалізації пального з акцизного складу пересувного до паливного баку транспортного засобу, обладнання або пристрою, до місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, здійснюють упродовж 3 к. дн. із дня фактичного отримання пального.

За інформацією Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Ставки акцизного податку на пальне, акцизний склад, проміжні продукти: вересневі зміни

Тримайте інформацію про ставки акцизного податку на пальне, що діють із 1 вересня, та новий критерій, коли не виникає акцизний склад. Про всі нововведення за Законом № 3878 читайте в огляді експерта
143

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
773

Акцизний податок 2024

Про акциз, особливості його нарахування за основними групами підакцизних товарів (алкоголь, тютюнові вироби, паливо, легкові автомобілі), оновлення щодо підакцизних товарів, акциз у роздрібних торговців тютюновими виробами, втрату підакцизних товарів в умовах воєнного стану – у цьому огляді
88957

Підакцизні товари в Україні 2024

Які товари потрапляють під оподаткування акцизом у 2024 році, про підакцизні товари та непідакцизні операції – у цьому огляді. Також про максимальні і мінімальні ціни на підакцизні товари в Україні, проблеми ідентифікації підакцизних товарів, штрафи за продаж підакцизних товарів неповнолітнім, ліцензування підакцизних товарів
54685

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді