Як організувати медогляд працівників: інструкція від Держпраці

Своєчасна та організована явка працівників на медогляд та обстеження — завдання роботодавця

medychnyi-ohliad-pratsivnykiv.jpg

Національна сертифікація бухгалтерів — 2025

Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій затвердило МОЗ наказом від 21.05.2007 № 246.

До заяви про визначення категорій працівників, які підлягають обов’язковому медогляду в 2023 році, роботодавець має долучити:

  • штатний розпис або витяг з переліком структурних підрозділів і всіх професій;
  • дані лабораторних досліджень умов праці за всіма професіям з визначенням усіх шкідливих і небезпечних чинників виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників відповідно до гігієнічної класифікації праці.

Після розгляду документів Держпраці за участю представника первинної профспілкової організації або уповноваженої працівниками особи складає Акт визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичному) медоглядам (далі — Акт) у 2023 році.

На підставі Акта роботодавець упродовж місяця:

  • складає три примірники поіменних списків працівників, які підлягають періодичним медоглядам у 2023 році (далі — список);
  • погоджує їх з фахівцем відділу з питань гігієни праці територіального органу Держпраці.

Один примірник списку залишають на підприємстві, другий — надають закладу охорони здоров’я для проведення медогляду працівників, третій — відділу з питань гігієни праці управління Держпраці.

Далі роботодавець укладає договір про проведення медогляду лише з тим закладом охорони здоров’я (далі — ЗОЗ), лікарі якого пройшли підготовку з професійної патології та який:

  • має другу, першу або вищу акредитаційні категорії;
  • ліцензію на здійснення медпрактики;
  • створив комісію з проведення медоглядів, а лікарі пройшли підготовку з професійної патології.

ЗОЗ складає:

  • план-графік проведення медогляду працівників підприємства;
  • погоджує його із роботодавцем та територіальним управлінням Держпраці.

За результатами періодичних медоглядів упродовж місяця після їх закінчення Комісія ЗОЗ складає Заключний акт за результатами періодичного медогляду працівників (далі — Заключний акт) у чотирьох примірниках:

  • один примірник — залишають у ЗОЗ, що проводив медогляд;
  • інші — надають роботодавцю, представнику профспілки або уповноваженій працівниками особі, територіальному органу Держпраці.

Фахівці Держпраці при підписанні Заключного акта надають рекомендації:

  • щодо покращення умов праці;
  • профілактики професійних захворювань, які обов’язкові для виконання.

При підписанні Заключного акту роботодавець надає інформацію:

  • про виконання заходів, запропонованих у Заключному акті за попередній рік;
  • щодо осіб, які не пройшли медогляд, з поясненням причин.

За інформацією Держпраці

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміни у наданні платних послуг ЗОЗ: постреліз до вебінару

Редакція журналу «Головбух Медицина» 10.09.2024 провела безплатний вебінар на тему «Зміни в наданні платних послуг: комунікаційна платформа для бухгалтерів ЗОЗ». Тримайте постреліз до цього вебінару: тези, запис, відповіді на запитання. Запитань отримали так багато, що вдвічі перевищили час трансляції, але всіх так і не опрацювали. Тому невдовзі проведемо частину другу вебінару. Реєструйтеся, читайте напрацьовані рекомендації та надсилайте нові запитання. З’ясуємо нюанси втілення змін
106

Гарантії працівникам-донорам: відповіді на запитання бухгалтерів

У статті — відповіді на запитання бухгалтерів стосовно гарантій працівникам-донорам. Знатимете права й обов’язки як працівників, що мають намір стати донорами крові, так і роботодавця. З’ясуєте нюанси увільнення й зарплатних розрахунків. Додатково отримаєте бухоблікові інструкції
62

Зарядні станції та повербанки — в обліку ЗОЗ

Крок за кроком на зразках облікуємо надходження й експлуатацію повербанків і зарядних станцій. Це один із видів обладнання для стабільної роботи ЗОЗ за кризових умов. Обов’язковий мінімум — генератори та безперебійники. Тренд — сонячні станції. Але багато кого зігріватимуть булер’яни. На всі випадки маємо бухоблікові рішення
283

Преміювання в КНП

Як виплачувати премії у медзакладі? Якими нормами керуватися та з ким погоджувати таке рішення? Аби встановити порядок преміювання, достатньо зробити кілька кроків. Яких саме — підкажемо у статті. Дізнайтеся також, як виплачувати, обліковувати й оподатковувати премії медпрацівникам.
9067

Як відкоригувати податкову накладну, якщо ЗОЗ повертає кошти НСЗУ

ЗОЗ отримав претензію від НСЗУ. Треба повернути кошти за кілька місяців із різних періодів. Після певних місяців уже минуло три роки. Чи потрібні розрахунки коригування? Якщо так, як їх скласти?
92

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді