Чи дружити бухгалтеру на роботі

Автор
заступник директора з продуктового розвитку Цифрового видавництва Expertus
Приємно працювати у позитивному, дружному колективі. Та чи варто бухгалтерові довіряти колегам свої секрети? Скористайтеся гостьовим доступом і дізнайтеся про переваги й недоліки дружби на роботі

Коли колеги — виховані люди, які ставляться до вас дружньо та шанобливо, хочеться вийти за межі ділових відносин і поговорити відверто. Та чи варто це робити? Адже недарма кажуть: «Дружба — дружбою, а служба — службою». Чи існує дружба на роботі? Усе не так однозначно, як здається на перший погляд.

Дружити з колегами чи ні — особистий вибір кожного. Хтось це робить із задоволенням, а комусь комфортніше розділяти роботу і приватне життя. На цю тему вчені провели чимало наукових досліджень. Науковці Массачусетського технологічного інституту з’ясували, що дружнє спілкування на робочому місці таки підвищує працездатність.

Дружба на роботі має і комерційну вигоду. Адже емоційний зв’язок із компанією — це і запорука комерційної безпеки, і внутрішня мотивація залишатися на цьому підприємстві. Завдяки спілкуванню з колегами продуктивно розв’язуєте питання, що виходять за межі вашої компетентності.

Які переваги й недоліки

Чи дружити бухгалтеру на роботі Підтримка. Ви впевнені, що вам допоможуть, коли потребуватимете цього. Набагато комфортніше отримати пораду, як діяти у критичній ситуації, не з інструкції, а від «живої» людини, яка має досвід і співпереживає.
Радість і позитивні емоції підвищують продуктивність, дають змогу легше впоратися зі стресами.
Відчуття єдності — важливий компонент психологічної стабільності. Люди — соціальні істоти, тому їм комфортніше в оточенні однодумців.
Тісна дружба колег обернеться проблемою, коли йдеться про відповідальність і виконання посадових обов’язків. Складно висувати претензії другові. Щоб це зробити, потрібно бути особисто і професійно зрілим, наполегливим, правильно виявляти невдоволення й формулювати вимоги.
Поміркуйте, чи доводилося вам брати на себе зайвий функціонал і виконувати чужі завдання, щоб не висловлювати свого невдоволення «другові».
«Нечіткі межі». Із колегами проводите тривалий час, тому вам складно розмовляти лише про роботу. Колеги часто підписані один на одного в соцмережах, знають про нюанси особистого життя. Щоб ваших секретів не обговорювали сторонні люди, а ви не стали вигнанцем у колективі, встановіть здорові особисті межі.

Складний вибір. Якщо ви лише товаришуєте, вам легко бути чесним із собою та колегами. Тож ви без вагань визначите, кого підтримати під час конфлікту. Якщо ви дружите, доводиться вибирати між дружбою і справедливістю, дружбою і правдою.

У колективах часто трапляється специфічний вид дружби — «проти когось». Результат зазвичай непередбачуваний. Він обов’язково позначиться на ефективності всього колективу. Енергія з робочих завдань спрямовується на стосунки й особистісне. Неминучі образи, сварки і навіть відверта ненависть. Іноді єдиний вихід із таких ситуацій — звільнитися, оскільки далі працювати вже неможливо.

Емоційне виснаження. Від колег швидше втомлюєтеся. Набридає спілкуватися з одними і тими самими людьми цілодобово: і на роботі, й у приватному житті. Бажано мати друзів поза офісом.

Яка «золота середина»

Чи дружити бухгалтеру на роботі Вибирайте теми, які обговорюватимете на роботі. Прислухайтеся до інтуїції. Якщо не довіряєте колезі, дотримуйте дистанції у спілкуванні з ним. Проте навіть із людьми, яким симпатизуєте, залишайтеся на віддалі. Це доросле, відповідальне ставлення до спілкування.
Якщо перед колегою постане вибір, він зробить його на свою користь і знайде цьому пояснення. Пам’ятайте про це. Так зазвичай чините й ви.
Не довіряйте колегам найпотаємнішого. Не спокушайте їх своїми таємницями, щоб згодом не шкодувати про це.
Взаємодопомога, підтримка і добрі стосунки — основа будь-якої згуртованої команди. Залишайте «двері відчиненими», щоб мати можливість діяти на свій розсуд.

Чи вмієте ви дружити

Погодьтеся, що часто потребуєте дружньої підтримки й навіть боїтеся втратити її. Адже другові іноді розповідаєте, чого не знають навіть найрідніші люди. Дізнайтеся з тесту, який ви друг.

ТЕСТ

Чи вмієте ви дружити?

1. Чи легко знайомитеся?

А. Ні.
Б. Залежить від того, з ким.
В. Так.

2. Чи любите давати поради?

А. Так.
Б. Не всім.
В. Ні.

3. Чи прагнете бути в центрі уваги?

А. Так.
Б. Не завжди.
В. Ні.

4. Чи радієте візитам друзів у ваш дім?

А. Не завжди.
Б. Не всім.
В. Так.

5. Чи маєте «старих» друзів?

А. Ні.
Б. Лише кількох.
В. Так.

6. Чи любите жартувати з друзів?

А. Ні.
Б. Лише з деяких.
В. Так, якщо по-доброму.

7. Чи критикуєте друзів?

А. Ні.
Б. Лише кількох.
В. Коли вважаю, що потрібно, то так.

8. Чи даєте обіцянки друзям?

А. Ні.
Б. Інколи.
В. Нікому їх давати.

9. Чи мають друзі бути корисними один одному?

А. Так.
Б. У певних ситуаціях.
В. Ні.

10. Чи обтяжують друзі вас?

А. Так, часто.
Б. Іноді.
В. Ні.

11. Чи маніпулюєте друзями?

А. Ні.
Б. Іноді.
В. Рідко.

12. Чи любите відпочивати в компанії?

А. Ні.
Б. Залежить від настрою.
В. Так.

13. Чи сваритеся з друзями?

А. Так.
Б. Іноді.
В. Ні.

14. Чи захищаєте друзів?

А. Ні.
Б. Не завжди.
В. Так.

15. Чи прагнете бути в усьому першими?

А. Так.
Б. Іноді.
В. Ні.

16. Чи помиляєтеся у виборі друзів?

А. Так.
Б. Іноді.
В. Ні.

17. Чи вмієте зберігати чужі таємниці?

А. Ні.
Б. Не всі.
В. Так.

18. Чи легко зносите самотність?

А. Так.
Б. Не дуже.
В. Ні.

19. Чи відверті ви з друзями?

А. Ні.
Б. Іноді.
В. Так.

20. Чи позичаєте друзям гроші?

А. Ні.
Б. Іноді.
В. Так.

21. Чи довіряєте друзям?

А. Ні.
Б. Не завжди.
В. Так.

КЛЮЧ ДО ТЕСТУ

Чи вмієте ви дружити?

Більшість відповідей «А». Вам складно вберегти старих друзів і знаходити нових. Ви прагнете розраховувати на підтримку друзів, але через власні пріоритети часто втрачаєте контракт із ними.

Більшість відповідей «Б». Ви намагаєтеся вберегти дружбу, але не завжди успішно. Ви сваритеся з друзями, але хотіли б міцніших стосунків із ними. Сприймайте друзів такими, які вони є. Лише тоді ваші стосунки поліпшаться.

Більшість відповідей «В». Ви – надійний і вірний друг, який уміє зберігати чужі таємниці й допомагає подолати будь-які труднощі. Ваші друзі так само ставляться і до вас.

РЕЗЮМЕ

Часто ми шукаємо друзів серед колег, оскільки не маємо достатньо вільного часу, щоб приділяти його друзям поза роботою. Карантин і сюди вніс корективи — друзі на роботі й поза нею мають однакові шанси на вашу увагу. Зробіть правильний вибір!

 



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді