Облік грошових коштів на рахунках в банку

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Грошові кошти важливі для будь-якого підприємства, належний їх облік та контроль за їх надходженням та витрачанням є частиною повсякденної роботи бухгалтерії. Сьогодні в консультації про банківські рахунки, міжнародну нумерацію банківського рахунку IBAN, відображення в обліку поточних і депозитних рахунків та облік операцій з ними

Банківські рахунки – якими вони бувають

Підприємства мають право відкривати рахунки в будь-якому банку, крім ситуацій, коли банк не має змоги прийняти на банківське обслуговування або якщо така відмова допускається законом чи банківськими правилами (це може бути пов’язано, наприклад, з правилами щодо фінмоніторингу).

Основним нормативним документом щодо використання банківських рахунків є Інструкція про порядок відкриття та закриття рахунків користувачам надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків, затверджена постановою НБУ від 29.07.2022 № 162 (далі Інструкція № 162).

Відсутнє обмеження щодо кількості рахунків, які може відкрити підприємство чи ФОП. Як виняток, лише один поточний рахунок може бути для формування статутного/складеного або пайового капіталу/неподільного фонду суб’єкта господарювання-юрособи (п. 46 розд. ІІІ Інструкції № 162).

Основними видами рахунків, з якими мають справу підприємства та ФОП є (п. 3 розділу І Інструкції № 162):

  • поточні рахунки – відкриваються за договором банківського рахунку;
  • вкладні (депозитні) рахунки – відкриваються за договором банківського вкладу.

Банк проведень: облік штрафів, пені, неустойки у відповідача та позивача

Поточний рахунок - рахунок (уключаючи рахунок із спеціальним режимом використання), що відкривається банком клієнту для зберігання коштів і виконання платіжних операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України.

Вкладний (депозитний) рахунок - рахунок, що відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання коштів, що передаються клієнтом банку на встановлений строк або без зазначення такого строку під визначений процент (дохід) і підлягають поверненню відповідно до умов договору.

Порядок відкриття поточного рахунку

Відкриття банківських рахунків насьогодні спростилося після прийняття НБУ постанови 25.10.2017 р. № 106, яка скасувала обов’язок щодо використання суб’єктом господарювання печатки в документах (у тому числі розрахункових), дозволила укладати договори про відкриття банківського рахунку та банківського вкладу в електронній формі, наприклад, шляхом приєднання клієнта до публічної пропозиції (оферти) щодо укладання договору, яка розміщена у загальнодоступному для клієнта місці та на офіційному сайті банку в мережі Інтернет. Електронна форма договору має містити електронний цифровий підпис клієнта або його представника (п. 22 розділу І Інструкції № 162).

Якщо підприємство ще не має в обраному банку рахунку, то порядок його відкриття такий (п. 31 розділу ІІІ Інструкції № 162).

Особа, яка від імені клієнта відкриває поточний рахунок, повинна:

  • пред’явити паспорт або інший документ, що посвідчує особу та відповідно до законодавства України може бути використаним на території України для укладення правочинів (далі - паспорт або інший документ, що посвідчує особу), і подати документ, що підтверджує її повноваження. Фізична особа-резидент додатково пред'являє документ із РНОКПП;
  • подати документи, визначені в пунктах 14, 25 розділу I Інструкції № 162 (у випадках, передбачених у розділі I) та розділі II Інструкції № 162;
  • заповнити заяву про відкриття поточного рахунку.

Між банком і клієнтом укладається в письмовій формі договір банківського рахунку.

Банк відкриває поточний рахунок клієнту, який вже має у цьому банку рахунок, цей клієнт ідентифікований та верифікований банком, за умови подання ним заяви про відкриття поточного рахунку, переліку та укладення договору банківського рахунку. Додатково подається клопотання юридичної особи-резидента, якщо відкривається поточний рахунок її відокремленому підрозділу.

У переліку документів насьогодні відсутня картка зі зразками підписів осіб, які мають право першого та другого підпису. Раніше така картка посвідчувалася нотаріально. Однак, все одно необхідно банку подати у паперовій або електронній формі перелік осіб (не підписи, а лише перелік), які можуть розпоряджатися рахунком (лист НБУ від 06.05.2019 № 57-0007/24014). Такий перелік не потрібно подавати лише:

  • фізособам;
  • самозайнятим особам, тобто ФОП і особам, які проводять незалежну професійну діяльність.

За таких обставин поняття «першого» чи «другого» підпису зникає, так як усі особи зазначені у переліку рівноправні у своєму розпорядженні рахунком. Крім того, таких осіб може бути не дві, а скільки завгодно.

Увага: кількість осіб, які можуть розпоряджатися рахунком – не обмежена, але вони мають бути в переліку.

Днем відкриття поточного, платіжного, вкладного (депозитного)рахунку є дата підписання надавачем платіжних послуг договору (п. 30 розд. I Інструкції № 162).

Банк зобов’язаний надіслати повідомлення до органу ДПС про відкриття рахунку у день такого відкриття (ст. 69 ПКУ), на що ДПС має надіслати квитанцію-повідомлення про взяття рахунку на облік. Дане узгодження, як правило, відбувається протягом 30 хвилин, так як Інформаційний портал ДПС працює у цілодобовому режимі.

Міжнародна нумерація банківських рахунків – IBAN

Насьогодні банки відкривають рахунки тільки відповідно до міжнародних вимог IBAN (= International Bank Account Number). Рахунок IBAN складається з 29 знаків, які значать наступне (зліва направо):

  • 2 знаки – літерний код країни (Україна – UA);
  • 2 цифри – контрольний код, який розраховується за спеціальним алгоритмом та слугує для унеможливлення помилок введення номерів;
  • 6 цифр – код МФО банку (він був і раніше);
  • 5 цифр (нулі) – доповнюють довжину рахунку до 29 знаків;
  • 14 цифр – безпосередньо сам номер рахунку (так як і було раніше). Починається з перших 4-х цифр з банківським планом рахунків.

Облік грошових коштів на поточних рахунках в банку

Облік коштів на поточному рахунку в національній валюті здійснюється на рахунку 311 «Поточні рахунки в національні валюті». Плата за розрахунково-касове обслуговування відноситься на адміністративні витрати (п. 18 П(С)БО 16 «Витрати»). Типові бухгалтерські проведення з поточним рахунком наведено у таблиці нижче.

Господарська операція

Дт

Кт

1

Внесено готівку на поточний рахунок

311

301

2

Видана готівка з поточного рахунку

301

311

3

Сплачено податок

641

311

4

Оплата постачальнику товарів, робіт, послуг

631

311

5

Отримано оплату від покупця за товари, роботи, послуги

311

361

6

Нарахована плата за розрахунково-касове обслуговування банку

92

685

7

Сплачено банку за розрахунково-касове обслуговування

685

311

8

Перераховано кошти на електронний спецрахунок у СЕА ПДВ

315

311

9

Перераховано кошти на розподільчий рахунок (наприклад, при виплаті зарплати)

313

311

10

Здійснена попередня оплата за товари, роботи, послуги

371

311

11

Отримана попередня оплата за товари, роботи, послуги

311

681

Проведення платежів по поточному рахунку банк здійснює на основі платіжної інструкції, яку подано від клієнта. Підставою для здійснення бухгалтерських проведень по рахунку 311 є банківська виписка по поточному рахунку. 

Що є безготівковою операцією

Важливою при здійсненні розрахунків за реалізовані товари (наданні послуг) є класифікація операції як безготівкової (особливо, коли треба уникнути застосування РРО). Відповідь треба шукати в Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженій постановою НБУ від 29.07.2022 № 163 (далі Інструкція № 163)

Безготівковими є такі розрахунки (п. 6 Інструкції № 163):

  • перерахування коштів із рахунків платників на рахунки отримувачів,
  • перерахування надавачами платіжних послуг коштів, унесених платниками готівкою, на рахунки отримувачів.

Закриття поточного рахунку

Закриття банківських рахунків може здійснюватися на підставі (п. 121 розділу XV Інструкції № 162):

  • заяви клієнта;
  • рішення відповідного органу, на якого покладено функцію припинення юрособи, наприклад за заявою ліквідатора чи члена ліквідаційної комісії;
  • у разі смерті ФОП – на підставі свідоцтва про смерть;
  • на підставах, передбачених законодавством України або договором між надавачем платіжних послуг та користувачем.

Указівки щодо заповнення реквізитів заяви про закриття рахунків, визначені в додатку 2 до Інструкції 162.

Датою закриття поточного/платіжного рахунку є день надання користувачем заяви до надавача платіжних послуг, якщо на поточному/платіжному рахунку користувача немає залишку коштів. Датою закриття поточного/платіжного рахунку вважається наступний після проведення останньої операції за цим рахунком робочий день, якщо на поточному/платіжному рахунку користувача є залишок коштів (п. 127 розд. XV Інструкції № 162).

Депозитні рахунки

Депозитний рахунок відрізняється від звичайного поточного рахункам тим, що з нього розрахункові операції не проводяться.

По закінченню дії договору банк зобов’язаний повернути грошові кошти вкладнику та відсотки по ним у порядку, який був передбачений договором. Проценти нараховуються з дня, що настає за днем  розміщення вкладу, і до дня, що передує дню його повернення (ч. 5 ст. 1061 ЦКУ). Після повернення коштів з депозиту рахунок закривається.

Кошти при цьому можуть бути розміщені:

  • на строк до 12 місяців – короткостроковий депозит;
  • на строк більше 12 місяців – довгостроковий депозит;
  • без зазначення строку – депозит до запитання. Такі депозити за рівнем ліквідності та порядком обліку аналогічні поточним рахункам.  

Перерахування грошових коштів з поточного на депозитні рахунки не спричиняє появу доходів чи витрат підприємства, так як це не відповідає критеріям їх визнання. Проценти, що нараховуються на тіло кредиту, відображаються в обліку як доходи у місяці їх нарахування (п. 20 НП(С)БО 15 «Дохід»).

Враховуючи вимоги Інструкції до Плану рахунків, затвердженої наказом Мінфіну від 30.11.1999 р. № 291 (далі – Інструкція № 291),  розглянемо яким чином грошові кошти на депозитних рахунках класифікуються в обліку:

Тип депозиту

Строк

Рахунок у бухгалтерському обліку підприємства для грошових коштів на депозиті

Рахунок обліку процентів від  депозиту

Короткостроковий

351 «Еквіваленти грошових коштів»

733 «Інші доходи від фінансових операцій»

від 3 до 12 місяців включно

352 «Інші поточні фінансові інвестиції»

Довгостроковий

>12 місяців

143 «Інвестиції непов’язаним сторонам»**

До запитання

(інші поточні рахунки, крім основного)

313 «Інші рахунки в банку в національній валюті»

314 «Інші рахунки в банку в іноземній валюті»

719 «Інші доходи від операційної діяльності»***

* національні стандарти та Інструкція № 291 вимоги «3 місяці» не містять. Однак, в п. 7 МСБО 7 «Звіт про рух грошових коштів» інвестиція розглядається як еквівалент грошових коштів в разі короткого строку погашення, наприклад протягом не більше 3-х місяців з дати придбання;

** існує альтернативний варіант – рахунок 184 «Інші необоротні активи». Однак, за своєю суттю депозит більш подібний до фінансової інвестиції, так як він призводить до зростання власного капіталу за рахунок відсотків;

*** в Інструкції № 291 даний рахунок призначений для обліку процентів нарахованих на залишки коштів по поточним рахункам, які і є депозитами до запитання.

В обліку довгострокових депозитів слід стежити за строком його погашення на дату балансу. Якщо до погашення залишається 12 місяців чи менше, то слід перевести його до складу оборотних активів, тобто на рахунок 352. 

Облік коштів на депозитних рахунках

Типові бухгалтерські проведення з депозитними рахунками наведено у таблиці нижче.

Господарська операція

Дт

Кт

1

Зараховано кошти на депозитний рахунок на строк до 3 місяців

351

311

2

Зараховано кошти на депозитний рахунок на строк від 3 до 12 місяців

352

311

3

Зараховано кошти на депозитний рахунок на строк більше 1 року

143

311

4

Нарахування відсотків по строковому депозиту

373

733

5

Нарахування відсотків по депозиту до запитання (або поточному рахунку)

373

719

6

Зарахування відсотків по депозиту на поточний рахунок

311

373

7

Повернення коштів з короткострокового депозиту

311

352

8

Переведення довгострокового депозиту в короткостроковий за 12 місяців перед його погашенням

352

143



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді