Пеня за період адміністративного та судового оскарження податкового повідомлення-рішення

Автор
адвокат податкової практики Crowe Mikhailenko, Київ
Автор
помічник адвоката податкової практики Crowe Mikhailenko, Київ
Судова палата відступила від висновків Верховного Суду, викладених у постановах від 19.06.2018 у справі № 820/3878/17, від 27.11.2018 у справі № 822/2591/17, від 20.11.2019 у справі № 280/411/19, від 14.05.2020 у справі № 822/3190/17, відповідно до яких статтею 129 Податкового кодексу України, в редакції, чинній з 01 січня 2017 року, не встановлено нарахування пені у разі виявлення контролюючим органом заниження податкових зобов`язань на суму такого заниження та за весь період заниження
Банк проведень: облік штрафів, пені, неустойки у відповідача та позивача

При визначенні контролерами грошового зобов'язання за підставами, визначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 Податкового кодексу України (ПК), платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 робочих днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення (ППР). Крім випадків, коли протягом такого строку платник розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу. У разі оскарження рішення контролерів про нараховану суму грошового зобов'язання платник зобов'язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 робочих днів, наступних за днем такого узгодження (п. 57.3 ПК).

В свою чергу, пункт 129.1.1 ПК наголошує, що нарахування пені розпочинається:

починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником такого зобов’язання, визначеного в ППР. 


Тож, за який період буде пеня, коли акт перевірки і ППР фіксує порушення попередніх періодів, і ППР оскаржують?

Попередня правова позиція на користь платників податків, визначена у постанові КАС від 19.06.2018 у справі № 820/3878/17

Нарахувати пеню розпочинають при нарахуванні суми грошового зобов'язання, визначеного контролюючим органом за результатами податкової перевірки, — починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податкового зобов'язання. Закінчують нараховувати у день зарахування коштів на відповідний рахунок казначейства.

Таким чином, довгий час для ухилення від сплати податкового зобов’язання платники оскаржували ППР і відповідно звільнялись від сплати податків та пені на період такого оскарження.

Нова правова позиція, сформована КАС у постанові від 30.06.2023 у справі № 420/4592/19

Початок нарахування пені, встановлений у підпункті 129.1.1 ПК у редакції, чинній з 01.01.2017, пов’язаний зі спливом граничного строку сплати платником податків податкового зобов’язання, яке мало бути виконане, якби платник податків не порушив норми податкового законодавства і не занизив його у відповідний період.

Тобто пеню нараховують:

  • з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків цього зобов’язання за відповідний податковий (звітний) період, щодо якого виявлено заниження,
  • та за весь період заниження, у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження.

Даний висновок суду істотно звузив можливості платників податків захиститись в податкових правовідносинах. Оскільки тепер пеню обов’язково сплачують за весь період оскарження, крім того і за період до моменту проведення податкової перевірки. Таке нарахування пені може створювати додаткові негативні наслідки для суб’єктів господарювання.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді