Військовий облік жінок медиків: останні зміни

UA RU
Допоможемо прийняти на роботу жінок із медичною та фармацевтичною освітою з урахуванням законодавчих змін, виконати заходи з військового обліку щодо жінок, які вже працюють у ЗОЗ, скласти повідомлення до ТЦК. Вбережемо від штрафів за порушення ведення військового обліку в ЗОЗ
Військовий облік жінок медиків: останні зміни

Андрій Бобков: головний спеціаліст відділу комплектування військовослужбовцями за контрактом управління організації комплектування рядовим та сержантським складом Головного управління персоналу Генштабу ЗСУ

Військовий облік жінок медиків: останні зміни

Юлія Видиборець: аналітик Експертус Кадри, юрист із трудового права, сертифікований експерт із військового обліку

Військовий облік жінок медиків: останні зміни

Олексій Дудка: офіцер відділу організації військового обліку людських мобілізаційних ресурсів мобілізаційного управління Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України

Жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, зобов’язані стати на військовий облік (ч. 11 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII; далі — Закон № 2232). До 18 травня 2024 року законодавство визначало, що до 2026 року роботодавці мають право приймати таких жінок як невійськовозобов’язаних. Але норма змінилася. Відтак і в працівниць, і в роботодавців виникає багато запитань. Відповідаємо на найпоширеніші.

Фінплан ЗОЗ: запрошуємо на спецкурс

Військовий облік жінок: хто не підлягає

Зобов’язані стати на військовий облік жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність.

Натомість жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених у попередньому абзаці, стають на військовий облік за власним бажанням (ч. 11 ст. 1 Закону № 2232).

Умови:

  • жінка не досягла 60 років — граничного віку перебування в запасі (ч. 4 ст. 28 Закону № 2232);
  • військово-лікарська комісія (ВЛК) визнала жінку придатною до військової служби за станом здоров’я.

Ця норма діє з 26 жовтня 2022 року, відколи набув чинності Закон України «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних» від 07.10.2022 № 2664-ІХ.

Проте тоді законодавець відтермінував дію норми до кінця 2026 року. Жінки із медичною або фармацевтичною освітою, які не перебували на військовому обліку в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) й не отримували військово-облікових документів до того, як набрав чинності Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487 (далі — Порядок № 1487), мали право працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року (абз. 1 п. 51 Порядку № 1487).

Із 18 травня 2024 року КМУ виключив абзац 1 пункту 51 Порядку № 1487 (Постанова «Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» від 16.05.2024 № 563; далі — Постанова № 563).

Спеціальності для військового обліку жінок визначайте відповідно до наказу Міноборони від 11.10.2021 № 313, яким затверджені два переліки:

  • Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних (далі — Перелік спеціальностей військовозобов’язаних);
  • Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями.

Отже, усі жінки з медичною та фармацевтичною освітою згідно з Переліком спеціальностей військовозобов’язаних, мусять стати на військовий облік.

До якої дати жінки з медичною та фармацевтичною освітою зобов’язані стати на військовий облік

Законодавство не визначає граничної дати, до якої жінки зобов’язані стати на військовий облік.

Проте за формальними ознаками ТЦК має право накласти штраф на жінку, яка не стала на військовий облік. ТЦК може отримати інформацію про відповідну освіту, наприклад:

  • зі списків, які надав до ТЦК заклад освіти;
  • з Реєстру документів про освіту;
  • від роботодавця.

Зважайте, гранична дата, до якої жінки з медичною і фармацевтичною освітою мають стати на військовий облік, не пов’язана з граничною датою, до якої громадяни України мали уточнити дані — 17 липня 2024 року.

Причина: уточнити дані мають усі громадяни України, які перебувають на військовому обліку (пп. 1 п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11.04.2024 № 3633-IX). А тут йдеться про жінок, які ще не перебувають на військовому обліку.

ЯКА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗАГРОЖУЄ, ЯКЩО ЖІНКА НЕ СТАНЕ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК

Чи мають перебувати на військовому обліку жінки з інвалідністю

Інвалідність не дає підстав автоматично вважати, що жінка не придатна до військової служби й не зобов’язана перебувати на військовому обліку. Тим паче, якщо вона працездатна. Рішення ухвалить ВЛК.

Якщо ВЛК винесе постанову про непридатність до військової служби з виключенням із військового обліку, жінка — не військовозобов’язана. Персональний військовий облік такої працівниці не ведіть. Копію військово-облікового документа долучіть до справи з копіями військово-облікових документів працівників, яких виключили з військового обліку до досягнення граничного віку перебування в запасі та у військовому резерві.

Якщо ВЛК ухвалить постанову про придатність — жінка військовозобов’язана. Персональний військовий облік працівниці ведіть на загальних підставах.

Яких заходів щодо військового обліку жінок вжити в закладі охорони здоров’я

Працівниці, які можуть стати на військовий облік за бажанням, наразі не потребують особливої уваги роботодавця. Якщо жінки стали на військовий облік під час війни, ймовірно, вони планують або вже долучилися до лав ЗСУ і вам про це відомо. Проте в правилах внутрішнього трудового розпорядку передбачте обов’язок працівниць повідомляти роботодавця про взяття на військовий облік, щоб відповідальний за ведення військового обліку мав цю інформацію та міг виконувати заходи з військового обліку.

Про жінок, які працюють у закладі та здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і ще не перебувають на військовому обліку, маєте повідомити ТЦК (п. 51 Порядку № 1487). Ця норма діє з 5 січня 2023 року і змін не зазнала.

Якщо до сьогодні не повідомляли ТЦК, радимо провести аудит:

  • штатного розпису, щоб виокремити посади, які не потребують наявності медичної або фармацевтичної освіти;
  • особових карток П-2 та особових справ працівниць, посади яких не потребують наявності медичної або фармацевтичної освіти, — жінка може мати відповідну освіту, але працювати не за спеціальністю, або мати не одну освіту.

Наприклад, оператор кол-центру могла не надати інформації про освіту, що не стосується роботи, на яку її приймали. Такої інформації роботодавець не має права вимагати, коли приймає на роботу (ст. 25 Кодексу законів про працю України). Тож послуговуйтеся записами з особової картки П-2. Для працівниць, на яких обов’язково ведуть особові справи, додатковим джерелом інформації може слугувати автобіографія.

Якщо з’ясували, що є працівниці, які мають стати на військовий облік, повідомте про них ТЦК. На військовий облік жінку ставить ТЦК за місцем реєстрації проживання, тож визначайте ТЦК, до якого надсилати повідомлення, саме за цим критерієм. Форма повідомлення не унормована, тож складайте лист довільно.

Лист до ТЦК про жінок, які мають медичну або фармацевтичну освіту

 Військовий облік жінок медиків: останні зміни

СКАЧАТИ

Подальші дії залежать від реакції ТЦК

Алгоритм дій роботодавця після повідомлення ТЦК про жінок із медичною і фармацевтичною освітою

Військовий облік жінок медиків: останні зміни 

СКАЧАТИ

Коли жінка надасть військово-обліковий документ, зможете визначитися з подальшими діями. Якщо жінка:

  • військовозобов’язана —
    • унесіть інформацію до списку персонального військового обліку військовозобов’язаних та резервістів із числа жінок;
    • повідомте, де розміщені Правила військового обліку (додаток 2 до Порядку № 1487) і про потребу ознайомитися з ними;
  • невійськовозобов’язана (виключена з військового обліку за станом здоров’я) —
    • персональний облік жінки не ведіть;
    • копію її військово-облікового документа долучіть до справи, в якій зберігаєте копії військово-облікових документів працівників, яких виключили з військового обліку до досягнення граничного віку перебування в запасі.

Упорядкуйте в такий спосіб військовий облік у закладі й не матимете проблем під час перевірок, які попри воєнний стан не скасували.



зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді