«Чорний» список ДПС: хто потрапить

Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух, канд. екон. наук, Київ
Податкова готує «чорний список» несумлінних платників, щоб управляти податковими ризиками і впливати на сплату податків. Хто і як готуватиме цей список і чим це загрожує платникам, розповімо у цьому матеріалі

ДПС планує провести черговий експеримент над платниками — у ручному режимі формуватиме так званий «чорний список». Це Перелік платників податків, які мають найвищі податкові ризики (далі — Перелік). Керуватимуться ухваленим Порядком № 854*.

* Порядок реалізації експериментального проєкту щодо функціонування системи управління податковими ризиками (комплаєнс-ризиками) в Державній податковій службі, затверджений постановою КМУ від 25.07.2024 № 854.

«Клуб білого бізнесу»: які переваги

Хто визначатиме податкові ризики

Під час реалізації експериментального проєкту податковими ризиками управлятимуть:

  • на стратегічному рівні — голова ДПС (або посадова особа, яка виконує обов’язки голови ДПС) та експертна комісія (п. 13 Порядку № 854);
  • на тактичному рівні — структурний підрозділ, відповідальний за впровадження комплаєнсу у податковій сфері, та — в межах функціональних повноважень — інші структурні підрозділи (п. 16 Порядку № 854).

Отже, податкові ризики схвалюватиме спеціально створена експертна комісія із числа керівників структурних підрозділів центрального апарату ДПС, а погоджуватиме — голова ДПС.

Комплаєнс у податковій сфері — комплекс заходів, що їх здійснює податковий орган у межах реалізації експериментального проєкту з метою сприяння добровільному дотриманню платниками податків вимог податкового законодавства, іншого законодавства, дотримання якого контролюють податкові органи, за наявності підстав, у межах і спосіб, що визначені таким законодавством, шляхом управління податковими ризиками.

Основними видами ризиків, пов’язаних із недотриманням платниками норм податкового законодавства, іншого законодавства, дотримання якого контролюють податкові органи, під час реалізації експериментального проєкту вважатимуть ризик:

  • реєстрації — коли особи, які зобов’язані стати на облік у податковому органі або зареєструватися платниками окремих податків, не перебувають на обліку у податковому органі або не зареєстровані платниками відповідних податків;
  • звітності — коли платники подають податкову звітність із запізненням або не подають її взагалі;
  • сплати — коли платники сплачують податки, збори, платежі із запізненням або у неповному обсязі, або не сплачують зовсім, що зумовлює виникнення або накопичення податкового боргу;
  • декларування — коли податкові надходження зменшуються або можуть зменшуватися внаслідок неправильного відображення даних у звітності (помилково чи умисно) (п. 10 Порядку № 854).

Як створюватимуть Перелік платників з найвищими податковими ризиками

Процеси, якими користуватимуться у системі управління

Система управління податковими ризиками охоплює автоматизовані, неавтоматизовані та комбіновані процеси. Розберімо кожен вид окремо:


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді