Оренда приміщення з генератором: як розподілити витрати

Автор
юрист-експерт із податкового обліку Експертус Головбух
Наразі генераторне живлення стає дедалі більш актуальним. Щоб підвищити комерційну привабливість об’єкта оренди, забезпечити орендарям можливість нормально працювати в умовах потенційного відключення електрики, орендодавці часто обладнують приміщення генератором. Як орендарі відшкодовують витрати орендодавця на функціонування генератора? Розберімо можливі варіанти

Відносини щодо використання орендованого майна орендодавець та орендар регулюють між собою у договорі оренди.

Для провадження господарської діяльності, окрім власне орендованого приміщення, орендареві необхідне постійне функціонування виробничих потужностей, офісу тощо. І стабільне електропостачання — основа такого функціонування. Саме тому наявність і використання генератора орендодавця — для орендаря не розкіш, а засіб виживання бізнесу.

Розглянемо, які запитання виникають між орендарем та орендодавцем під час використання генератора орендодавця, а також відповіді на ці запитання.

Як зобов’язати орендаря відшкодувати витрати

Практика, що склалася на сьогодні під час оренди комерційної нерухомості, свідчить про те, що орендодавець зацікавлений отримувати від орендарів як фіксований базовий орендний платіж, так і відшкодування своїх витрат на комунальні послуги (електроенергію, водопостачання і водовідведення, газо- і теплопостачання тощо). Оскільки фактичним споживачем комунальних послуг є орендар, він і мусить їх оплачувати.

Буде цілком справедливо, якщо орендар відшкодовуватиме й витрати орендодавця на забезпечення наданих в оренду приміщень безперебійною електрикою за допомогою генератора. Генератор належить орендодавцеві, тож для його роботи орендар нестиме певні витрати — вартість витраченого палива, мастила, деталей, оплата працю осіб, які його обслуговують, тощо.

Очевидно, що коли відключатимуть електрику, орендар (або кілька орендарів) споживатиме за даними електролічильника більше електроенергії, аніж енергопостачальник відобразив у виставлених орендодавцеві рахунках (за рахунок електроенергії, яку виробив генератор). Тому сторони договору оренди мають домовитися і чітко прописати у договорі порядок відшкодування орендодавцеві зазначених витрат, пов’язаних із роботою генератора. Саме це буде підставою виникнення зобов’язань відповідно до статей 509, 526 Цивільного кодексу України).

Обов’язок відшкодовувати експлуатаційні витрати на роботу генератора можете прописати як у договорі оренди, так і в окремому договорі про це. Компенсаційні платежі можна сплачувати:

  • у складі орендної плати, не виокремлюючи з неї;

або

  • додатковими платежами.

Якщо орендар — єдиний отримувач електроенергії від генератора (орендує приміщення повністю), всі витрати на роботу генератора він відшкодовує орендодавцеві одноосібно (згідно з умовами, викладеними у договорі).

Очевидно, що послуга забезпечення наданих в оренду приміщень електрикою за допомогою генератора, окрім вартості сировини (паливо) та основних матеріалів (мастило, деталі тощо) включає ще цілу низку витрат (прямі витрати на оплату праці, амортизація генератора, інші прямі та загальновиробничі витрати).

Відшкодування витрат орендодавця на роботу генератора можете прописати як у договорі оренди, так і в окремому договорі.

ЯК РОЗПОДІЛИТИ ВИТРАТИ МІЖ КІЛЬКОМА ОРЕНДАРЯМИ

Замість резюме

У розглянутих варіантах пальне і мастильні матеріали для генератора придбаває орендодавець, а орендар згодом відшкодовує йому ці витрати.

Орендодавець може придбати талони на пальне і передати орендареві. За ними орендар отримуватиме пальне на АЗС, а потім компенсуватиме орендодавцеві витрати.

У податковому обліку компенсації витрат орендодавця зважте на позицію податкової: хоч за яким договором орендар сплачує компенсацію, за суттю ці платежі є відшкодуванням окремих елементів витрат, із яких складається вартість послуг оренди майна (індивідуальна податкова консультація ДФС від 18.05.2017 № 272/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді