Податкова накладна на медичні послуги з оплатою від НСЗУ: зразок за новою формою

Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Стаття допоможе заповнити й датувати податкову накладну щодо медичних послуг із оплатою від НСЗУ та вбереже від податкового штрафу за неправильну дату

📧 Із листа до редакції журналу «Головбух Медицина». Як скласти податкову накладну (ПН) щодо операцій із надання медичних послуг за договором із НСЗУ? Яку дату обрати для ПН: дату звіту про обсяг медичних послуг чи дату надходження коштів від НСЗУ? Чи поширюється на ці операції правило «першої події»?

💡 Розв’язання. ПН складайте за новою формою на дату надходження коштів від НСЗУ. Докладно — далі.

Як визначити дату податкової накладної на медичні послуги

Податкову накладну складають на дату виникнення податкових зобов’язань (ПЗ) із ПДВ (п. 201.1 Податкового кодексу України; ПК). Щоб визначити цю дату, платники ПДВ зазвичай застосовують правило «першої події»:

Датою виникнення ПЗ єдата першої зподій:

  • зарахування коштів (попередньої оплати) від покупця товарів, замовника послуг на рахунок платника ПДВ у банку, небанківському надавачу платіжних послуг

або

  • оформлення документа, що засвідчує факт відвантаження товарів чи постачання послуг.

Пункт 187.1 ПК

У певних випадках замість правила «першої події» керуємося спеціальними правилами. Таким особливим випадком є, зокрема, постачання товарів/послуг із оплатою за рахунок бюджетних коштів.

Чи оштрафують за неправильну дату ПН

Як заповнити податкову накладну на медичні послуги

Надання медичних послуг населенню за програмою медичних гарантій є операцією, звільненою від оподаткування ПДВ (пп. 197.1.5 ПК). Тому вгорі ліворуч ПН зазначте: «Без ПДВ» (п. 201.3 ПК).

У розділі А ПН заповніть два рядки — І та ХІ.

У розділі Б ПН у графі 8 зазначте код ставки «903», у графі 9 — код пільги «14060409». У примітці 8 під таблицею зробіть посилання на підпункт, пункт, статтю, підрозділ, розділ ПК: «підпункт 197.1.5 пункту 197.1 статті 197 розділу V Податкового кодексу України». Графу 11 (ПДВ) розділу Б не заповнюйте.

Оскільки фактичним отримувачем медичних послуг є населення (неплатники ПДВ), у даних про отримувача зазначте — «Неплатник», умовний ІПН — «100000000000». Відповідно, у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» вгорі ліворуч ПН обов’язково проставте «X» та зазначте тип причини «02» (складена на постачання неплатнику податку).

Увага: нова форма ПН!

Із 01.10.2024 направляйте ПН на реєстрацію за оновленою формою — у редакції наказу Мінфіну від 09.08.2024 № 400. Це стосується і тих ПН, які склали до 01.10.2024, але не зареєстрували в ЄРПН станом на цю дату.

Приклад. Складаємо ПН на медичні послуги з оплатою від НСЗУ

КНП «Міська лікарня № 5»:

  • 03.10.2024 — надіслало НСЗУ звіт про медичні послуги за вересень на загальну суму 850 000 грн;
  • 12.10.2024 — отримало кошти від НСЗУ за весь пакет медпослуг, фактично наданих у вересні.

Дата складання ПН — 12.10.2024, тобто дата зарахування бюджетних коштів на рахунок КНП.

Приклад заповнення податкової накладної щодо медичних послуг із оплатою від НСЗУ

Приклад заповнення податкової накладної щодо медичних послуг із оплатою від НСЗУ

СКАЧАТИ

Оскільки в нашому прикладі кошти надійшли однією сумою за весь пакет фактично наданих медичних послуг, у розділі Б ПН заповнили один рядок, а в графі 2 розділу Б ПН для зручності узагальнили опис (номенклатуру) медпослуг. Адже ПН — без ПДВ і виписана на неплатника ПДВ, тому узагальнений опис (одним рядком) не спричинить шкоди покупцю.

Якщо кошти надійшли за окремими пакетами, не в повному обсязі, у графі 2 розділу Б ПН наведіть перелік послуг.

Це стосується і випадків, коли отримуєте попередню оплату від НСЗУ. У графі 2 не пишіть «попередня оплата», а зазначте найменування медичних послуг. Вони мають відповідати переліку, наведеному в первинному документі.

Якщо кошти від НСЗУ надходять частинами, складайте ПН щодо кожної часткової оплати (п. 201.7 ПК). Тобто щоразу формуйте ПН на дату отримання коштів від НСЗУ на поточний рахунок ЗОЗ у банку. У графі 6 розділу Б ПН зазначайте відповідну частку наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу. Наприклад, отримали 90% оплати — зазначили 0,9 у графі 6 «Кількість (об’єм, обсяг)» (ЗІР, категорія 101.16).

Податкова накладна на медичні послуги з оплатою від НСЗУ: зразок за новою формою ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Податківці штрафують за ПН із неправильною датою

Якщо датуєте ПН на медич­ні послуги, що їх оплатила НСЗУ, за правилом «першої події» і це виявить податкова перевірка, контролери ­можуть оштрафувати за відсутність реєстрації в ЄРПН ПН із правильною датою. Штраф за це порушення становить 5% обсягу постачання, зазначеного в ПН, але не більше 3400 грн (п. 120-1.2 ПК). Отже, максимальний штраф 3400 грн за одну ПН застосують, якщо обсяг постачання в ПН буде ≥ 68 000 грн.


Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді