Виправляємо помилки у звіті з ЄСВ

На вебінарі від Експертус Головбух, проведеному 27 жовтня, наші експерти розповіли, що робити в разі виявлення помилок у звіті з ЄСВ

Якщо помилку виявлено до завершення строку подання звіту з ЄСВ, для виправлення помилок у звіті з ЄСВ бухгалтеру слід сформувати з правильними відомостями у повному обсязі новий звіт з ЄСВ зі статусом «початковий» за поточний звітний період. У такий спосіб можна подавати звіт з ЄСВ за поточний звітний період безліч разів, адже чинним вважатимуть останній електронний або паперовий звіт з ЄСВ.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Для звіту з ЄСВ за минулий звітний період існує інший порядок виправлення помилки. Якщо потрібно повністю скасувати відомості про застраховану особу, зазначені у таблиці 5, 7 або у таблиці 6 (у разі якщо реквізити 17-21 не заповнені), бухгалтеру потрібно сформувати за такою застрахованою особою звіт з ЄСВ за минулий звітний період зі статусом «скасовуючий», який включає титульний аркуш і відповідну таблицю звіту зі статусом «скасовуюча».

Ознайомтеся з іншими питаннями, розглянутими на вебінарі, зокрема:
як заповнюється уточнюючий розрахунок ПДВ
податок на прибуток та бухоблік

Наприклад, якщо в таблиці 5 помилково відображені відомості про закінчення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, для їх скасування їх повторюють у таблиці 5 зі статусом «скасовуюча».

ЄСВ - 2017

Бувають ситуації, коли у таблиці 6 звіту з ЄСВ неправильно зазначено номер облікової картки платника податків. Для виправлення помилок таблиці 6 звіту ЄСВ потрібно змінити відповідні відомості у звіті з ЄСВ за минулий звітний період — тобто подати два звіти з ЄСВ:

• у першому, який включає в себе титульний аркуш і таблицю 6 зі статусом «скасовуюча», потрібно продублювати рядок таблиці 6 (усі його реквізити), у якому неправильно зазначено номер облікової картки платника податків;

• у другому, який включає в себе титульний аркуш і таблицю 6 зі статусом «початкова», слід відобразити той же рядок таблиці 6 (усі його реквізити), зазначивши правильний номер облікової картки платника податків.

ЄСВ - 2018

Такий порядок виправлення помилки у відомостях про застраховану особу застосовують для таблиці 5, 7 або таблиці 6 (за умови, що відомості у реквізитах 17-21 не змінюють).

Також читайте про нарахування ЄСВ у 2016 році та порядок подання звіту з ЄСВ

Якщо ж у таблиці 5 чи 7 забули відобразити відомості про застраховану особу, наприклад, у таблиці 5 не зазначили, що у працівниці закінчилась відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку — слід подати звіт з ЄСВ за цією застрахованою особою, який включатиме в себе титульний аркуш і таблицю 5 зі статусом «додаткова». При цьому у таблиці 5 слід зазначити відповідні відомості про закінчення цієї відпустки. У такий спосіб виправляють помилки і у таблиці 7.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді