Як оподатковувати закупівлю лікарських засобів

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Закуповуєте лікарські засоби (ЛЗ) — маєте знати, які податки сплачувати. Про кожен податок детально у статті з урахуванням змін пов’язаних з боротьбою з COVID-19.

 

 

⚡️ Медичний ПДВ: від реєстрації платником до рішень Level Up

Давайте детально розглянемо порядок закупівлі лікарських засобів.

Закупівля лікарських засобів: які податки сплачувати

Єдиний податок і торгівля лікарськими засобами

На сам єдиний податок не впливає. Але один нюанс – при реалізації лікарських засобів та медвиробів єдиноподатнику доведеться використовувати РРО незалежно від обсягів річного доходу (до чи більше 1.320.000 грн). Обійти його можна тільки шляхом безготівкового розрахунку. Однак увага: оплата з використанням платіжних карток безготівковим розрахунком не вважається – це позиція податківців, наприклад лист ДФСУ від 11.07.2017 р. № 1129/6/99-99-14-05-01-15/ІПК. Навіть якщо це здійснюється через Приват 24 або подібний сервіс (лист ДФС від 03.07.2018 № 2939/Г/99-99-14-05-01-14/ІПК).

Акцизний податок і лікарські засоби

Ліки – це не підакцизний товар. Навіть якщо придбавається етиловий спирт і він використовується виключно для виробництва ліків, то податок не сплачується, якщо не порушується його цільове призначення (лист ДФС від 19.07.2019 р. № 3359/6/99-99-12-01-02-15/ІПК).

Закупівля лікарських засобів: що з оподаткуванням 2021
Лебедик Альонаексперт Експертус Головбух
► коли КНП має визнавати НМА ► за якою вартістю оприбутковувати НМА на баланс ► як нараховувати амортизацію НМА ► як обліковувати витрати на обслуговування та поліпшення НМА ► як обліковувати вибуття НМА

 

Мито і лікарські засоби

На деякі лікарські засоби діє звільнення від мита: згідно п. 13 ст. 282 МКУ це стосується фармацевтичної продукції, сполуки, які потрібні для їх виробництва, якщо вони не виробляються у нашій державі. Вони мають належати до товарних груп 28, 29, 30 УКТ ЗЕД та бути затверджені переліком Кабміну. Такий перелік існує та затверджений постановою Кабміну від 17.11.2004 р. № 1568. До таких відомих широкому загалу речовин, наприклад належать рибоксин, силімарин (екстракт розторопші), діоксид титану, гліцерин, винна та лимонна кислота, новокаїн, L-карнітин, диклофенак натрію, бромгексину гідрохлорид.

Також є звільнення від сплати ввізного мита лікарських засобів, медвиробів, які призначені для запобігання виникнення і поширення COVID-19 (Закон від 17.03.2020 р. № 530, п. 96 Прикінцевих та перехідних положень МКУ).

Є ще одне звільнення – щодо лікарських засобів, які ввозяться з метою використання учасниками АТО в обсягах та за переліком визначених Кабміном (п. 41 Прикінцевих та перехідних положень МКУ). Однак даний пункт не працює через відсутність таких визначених обсягів і переліку.

Податок на прибуток і лікарські засоби

Закупівля лікарських засобів ніяк не впливає на сплату даного податку.

ПДВ при закупівлі/ввезенні ліків

Існує три можливих варіанти з ПДВ при закупівлі ЛЗ:

Ставки ПДВ для імпорту ЛЗ

(ввезення на митну територію)

ПДВ 7%

(пп. “в” п. 193.1 ПКУ )

ПДВ 20%

(пп. “а” п. 193.1 ПКУ )

“Без ПДВ” , тобто звільнення від ПДВ

(п. 38 підрозд. 2 Перехідних положень ПКУ, п. 71 підрозд. 2 Перехідних положень ПКУ)

Умови:

ЛЗ дозволені для виробництва та застосування на території України

В усіх випадках, коли неможливе застосування ставки 7% чи звільнення від ПДВ

Закупівля ЛЗ на підставі угод зі спеціалізованими організаціями (діє до 31.12.2022 р.). Закупівля ЛЗ, медвиробів, які призначені для запобігання виникнення і поширення COVID-19 (по останній місяць дії карантину).

ЛЗ внесені до Держреєстру ЛЗ

Розберемо дані варіанти. Варіант “ПДВ 20%” використовується, наприклад у ситуації закупівлі лікарських засобів, які відсутні у Держреєстрі та не закуповуються за державними програмами.

Основним же є варіант “ПДВ 7%” – ввезення через сплату імпортного ПДВ 7%. Однак лікарські засоби необхідно перевірити щодо реєстрації на сайті Державного реєстру лікарських засобів. За Законом “Про лікарські засоби” від 04.04.1996 р. № 123 лікарськими засобами зокрема є лікарські домішки до харчових продуктів, лікарські косметичні засоби, препарати, що впливають на фізіологічні функції  людини, чинять лікувальний або профілактичний вплив.

Ситуація, у якій треба бути більш уважним, – закупівля  біологічно активних добавок.  Справа в тому, що майже тотожні за складом препарати можуть класифікуватися і як БАД, і як лікарський засіб. Різниця між ними виключно в наявності держреєстрації як лікарського засобу чи її відсутності. У першому випадку ставка ПДВ буде 20%, а у другому – 7%. Приклади таких препаратів можуть бути вітаміни, L-карнітин, силімарин.

Лікарські засоби, які є новими для України, експериментальними й не мають держреєстрації, спрямовані на боротьбу з COVID-19, можна ввезти й без ПДВ, тобто з застосуванням пільги.

Розглянемо ситуацію “без ПДВ” детальніше.

Коли застосовується звільнення від ПДВ при закупівлі лікарських засобів

Звільнення від ПДВ за п. 38 підрозд. 2 Перехідних положень ПКУ передбачає дотримання однієї умови – придбання ЛЗ через посередництво спеціалізованої організації. Такі договори укладаються відповідно до затверджених бюджетних програм (лист ДФС України від 05.02.2018 р. №3375/7/99-99-15-03-02-17). Така пільга застосовується при ввезенні ЛЗ, які є Держреєстрі, здійсненні їх першого постачання виробником, а також при постачанні кінцевому споживачу в межах виконання бюджетних програм. ЛЗ мають:

 

Дану пільгу з ПДВ можна знайти у довіднику № 102/2 (інші податкові пільги) на сайті ДПС станом на 12.04.2021. Код пільги 14060518. Даний код слід використовувати не тільки при складанні податкової накладної, але й при заповненні й поданні Звіту про суми податкових пільг.

Щодо застосування COVID-звільнення за п. 71 підрозд. 2 Перехідних положень ПКУ, то ЛЗ мають бути у спеціальному переліку Кабміну. Він затверджений Постановою Кабміну від 20.03.2020 р. № 224. Це перелік товарів (у т.ч. ЛЗ, медвиробів та/або медобладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню COVID-19. У даній постанові можна знайти більшість антисептиків та засобів індивідуального захисту (ЗІЗ). По цих операціях застосовується звільнення від ПДВ. Код даної пільги у довіднику № 102/2 на сайті ДПС 14060544.

Також є ще один випадок звільнення від ПДВ при закупівлі лікарських засобів, який стосується лікарських засобів, які ввозяться для використання учасниками АТО в обсягах та за переліком визначених Кабміном (п. 32 підрозд. 2 Перехідних положень ПКУ). Однак дане звільнення існує лише “на папері”, так як відсутній даний перелік.

 

 

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді