Облік весняно-польових робіт

UA RU
Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух, канд. екон. наук, Київ
Воєнний стан триває, проте аграрії засівають поля, де це можливо. Порадимо, як обліковувати витрати на придбання ресурсів для сівби, обробіток ґрунту та висів посівного матеріалу, а також наведемо приклади бухгалтерських проведень
Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Тримайте поради, як обліковувати витрати на придбання ресурсів для сівби, обробіток ґрунту та висів посівного матеріалу. У подарунок — зразки проведень.

Щоб провести посівну кампанію, насамперед маєте придбати ресурси.

Придбаваємо ресурси для посівної кампанії

Для посівної знадобляться запаси: посівний матеріал, добрива, паливо та запасні частини для сільгосптехніки.

Первісна вартість

Запаси, що придбали у постачальників, оприбуткуйте за первісною вартістю. Включіть до неї:

  • суми, які сплатили згідно з договором постачальникові (продавцю), за вирахуванням непрямих податків;
  • ввізне мито, непрямі податки у зв’язку з придбанням запасів, що не відшкодовують підприємству;
  • транспортно-заготівельні витрати (ТЗВ);
  • інші витрати, безпосередньо пов’язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою (п. 9 НП(С)БО 9 «Запаси», п. 2.10 Методичних рекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджені наказом Мінагрополітики від 18.05.2001 № 132).

Використовуйте субрахунки:

  • 203 «Паливо» — для обліку палива для сільгосптехніки на посівну кампанію;
  • 207 «Запасні частини» — для обліку запасних частин для сільгосптехніки;
  • 208 «Матеріали сільськогосподарського призначення» — для обліку добрив, посівного матеріалу та інших матеріалів сільгосппризначення.

ТЗВ включайте безпосередньо до первісної вартості запасів або спочатку обліковуйте на окремому субрахунку (п. 9 НП(С)БО 9).

Сплачений ПДВ до первісної вартості придбаних ресурсів не включайте.

ПДВ

Ставки ПДВ за операціями з постачання та ввезення на територію України деяких видів сільгосппродукції становлять 14%. Зокрема, для продукції рослинництва — пшениці, ячменю, кукурудзи, соєвих бобів, цукрових буряків, насіння льону, свиріпи або ріпаку, насіння соняшнику (пп. «г» п. 193.1 Податкового кодексу України; ПК). Для іншої продукції рослинництва діє звичайна ставка ПДВ — 20%.

Податковий кредит відображайте на підставі податкової накладної постачальника, зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН).

Приклад 1. Придбання міндобрив і посівного матеріалу

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Облік підготовки техніки для посівної кампанії

Витрати на поточний ремонт техніки спишіть до прямих витрат. Їх можна обліковувати на окремому субрахунку рахунку 23 «Виробництво». Наприклад, на субрахунку 231 «Витрати на ремонт техніки».

Довідково: прямі витрати — це витрати, що можна віднести на конкретний об’єкт витрат економічно доцільним шляхом (п. 4 НП(С)БО 16 «Витрати»).

Ремонт можна здійснити як власними силами, так і залучити підрядників.

Господарський спосіб

Собівартість закінчених робіт майстерні складають:

  • прямі витрати на виконання робіт;
  • сума цехових витрат у встановленому відсотку.

Прямі витрати на ремонт кожного складного об’єкта (трактора, машини та обладнання) згрупуйте в журналі обліку витрат ремонтної майстерні на аналітичних рахунках, відкритих за видами ремонтів (робіт). Зробіть записи на підставі відомостей дефектів машин, лімітно-забірних карток, накладних, нарядів тощо.

Витрати на ремонт інших сільськогосподарських машин та роботи, пов’язані з виготовленням виробів та інвентарю, обліковуйте в розрізі видів (груп) робіт.

У журналі обліку витрат ремонтної майстерні обліковуйте й витрати з ремонту та технічного обслуговування, які провели безпосередньо в бригадах.

Цехові витрати ремонтної майстерні обліковуйте на окремому аналітичному рахунку у розрізі статей (п. 5.12 Методрекомендацій № 132).

Підрядний спосіб

Далі розглянемо облік підрядного способу.

Приклад 2. Поточний ремонт сільгосптехніки підрядним способом

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Якщо проводитимете капітальний ремонт, витрати зараховуйте до складу капітальних витрат — на субрахунок 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів».

Облік обробки ґрунту перед посівною кампанією

Обробити ґрунт перед сівбою можете двома способами.

Господарський спосіб

Якщо залучите підрядників, робіть проведення: Д-т 23 — К-т 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками». Якщо сторони — платники ПДВ, відображайте податковий кредит на підставі податкової накладної, яку підрядник зареєстрував в ЄРПН: Д-т 6412 «Розрахунки за податками. ПДВ» — К-т 631.

Підрядний спосіб

Якщо працюватимете самостійно, заробітну плату трактористів-машиністів, ЄСВ, вартість використаного палива та інші прямі витрати включіть до Д-т 23. Кредитуйте відповідні субрахунки.

Зверніть увагу: норми списання палива для сільгосптехніки затвердьте наказом по підприємству.

Облік засівання посівного матеріалу

Коли засіватимете посівний матеріал, обліковуйте відпуск зі складу добрив, заробітної плати тощо. Які витрати сформують прямі витрати у рослинництві та які проведення зробити, навели в Памʼятці.

Як обліковувати прямі витрати на посівну кампанію
СКАЧАТИ ПАМ'ЯТКУ ⏩

Зауважте: формування витрат через весняно-польові роботи — це не операція з постачання товарів/послуг. Тому про податкові зобов’язання з ПДВ тут не йдеться. Та й на об’єкт оподаткування єдиноподатників витрати не впливають.

 


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді