Як оплачувати роботу за переходу на літній час

Автор
експерт з обліку та оподаткування, Київ
В останню неділю березня країна переходить на літній час. Деяких працівників, наприклад водіїв, сторожів переведення годинникової стрілки заскочить на роботі. Нагадаємо, як оплачувати зміну в ніч переведення годинника, коли матимемо мінус одну годину

Зимово-літніми змінами часу ми завдячуємо постанові КМУ «Про порядок обчислення часу на території України» від 13.05.1996 № 509 (далі — Постанова № 509). У пункті 1 Постанови № 509 зазначено, що на території України в останню неділю березня годинникові стрілки о 3:00 переводять на одну годину вперед. А в останню неділю жовтня о 4:00 — на одну годину назад.

Як табелювати роботу в ніч переходу на літній час

Зважайте на факт переведення годинників, коли складаєте графік змінності. Не варто ігнорувати «маніпуляції» зі стрілками годинника, адже трудове законодавство приписує роботодавцеві вести облік часу, що фактично відпрацював кожен працівник (ч. 2 ст. 30 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР).

У графіках змінності зазначайте час початку і закінчення зміни. Норми робочого часу рахуйте за календарем п’ятиденного або шестиденного тижня. Змінювати календарні норми робочого часу за місяць чи більший обліковий період немає підстав.

У Табелі обліку використання робочого часу (далі — Табель) проставте стільки годин, скільки працівник фактично відпрацював. Години нічної роботи позначте літерами «РН» або цифровим кодом «04».

Табелюємо години, відпрацьовані в ніч переведення годинників

Як оплачувати роботу за переходу на літній час СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Чи оплачувати невідпрацьовану годину

Роботодавець оплачує працівникові фактично виконану роботу (ст. 94 Кодексу законів про працю України; КЗпП). Позаяк 31 березня із 3:00 до 4:00 працівник фактично не працював, то й нема чого оплачувати.

Таку годину не оплачуйте не лише на основі тарифної ставки (посадового окладу). Не платіть за неї і як за роботу в нічний час. Адже нічним вважають час із 22:00 до 6:00 (ст. 54 КЗпП). Через те що на літній час переходять уночі, той, хто працює в цей час, недорахується саме такої нічної години.

Працівники, які будуть на роботі в ніч із 30 на 31 березня 2024 року, здебільшого фактично працюватимуть на годину менше. Насамперед це стосується тих, хто працює позмінно. Адже завершити роботу вони мають у конкретно визначений час. Тож і виходить, що через переведення стрілок годинника хтось відпрацює на годину менше. Але нема чого радіти, бо за таку «загублену» годину працівникові не заплатять.

Роботу в нічний час оплачують у підвищеному розмірі. Його встановлюють у генеральній, галузевій (регіональній) угодах і колдоговорі, і він не може бути нижчим за 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи вночі (ст. 108 КЗпП).

Тож виходить, що відпрацювавши в ніч із 30 на 31 березня 2024-го менше часу, працівник отримає і меншу зарплату.

Нараховуємо зарплату працівникові у ніч переходу на літній час

Коли година не втрачається

Проте не всі працівники у так звану перехідну ніч втратять одну годину роботи. Наприклад, у водіїв, машиністів загальна кількість відпрацьованого часу не зменшиться через перехід на літній час. Адже розклад руху чітко регламентований. Якщо на дорогу відведено вісім годин, водій має приїхати саме через зазначений час.

Звісно, що переведення годинникової стрілки потрібно враховувати у розкладі руху. Наприклад, якщо водій мав приїхати до населеного пункту о 8:00, то він приїде о 09:00.

Нараховуємо зарплату водієві у ніч переходу на літній час

Якщо працівникові встановлений оклад і він повністю відпрацював усі дні за графіком роботи в березні, основну зарплату йому нарахують у повному розмірі, попри те що за графіком роботи в ніч із 30 на 31 березня він відпрацював на годину менше.

Інша річ, якщо працівникові встановлена годинна тарифна ставка. У такому разі він відпрацює на годину менше, відповідно, й отримає менше.

Як бачимо, в ніч переходу на літній час не всі працівники втратять одну годину під час обчислення заробітної плати.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді