Відпустка повної тривалості новоприйнятому працівникові

Що робити, якщо працівник, який пропрацював всього два місяці бажає взяти відпустку, та ще і повної тривалості? Чи можна надати таку відпустку?

Чи можна надати відпустку повної тривалості новоприйнятому працівнику після двох місяців роботи

Можна, якщо на це погоджується роботодавець.

За загальним правилом право працівника на щорічні основну та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві чи у фізособи (ч. 5 ст. 10 Закону № 504). Як виняток до спливу шестимісячного строку відпустку повної тривалості надають, зокрема, інвалідам, особам віком до 18 років, жінкам перед декретною відпусткою тощо (ч. 7 ст. 10 Закону № 504).

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Якщо працівнику надають відпустку до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи, її тривалість розраховують пропорційно відпрацьованому часу. Тобто якщо повна тривалість відпустки працівника становить 24 календарних дні, то після двох місяців роботи він має право на відпустку не більше чотирьох календарних днів (2 міс. ÷ 12 міс. × 24 к. дн.).

Відпустка повної тривалості новоприйнятому працівникові Увага: новоприйнятий працівник має право на відпустку повної тривалості, якщо на це погоджується роботодавець

Якщо ж працівник бажає відгуляти відпустку більшої чи повної тривалості, то зробити це цілком реально.

У останньому пункті пільгового переліку осіб, що можуть взяти відпустку повної тривалості, не відпрацювавши півроку, сказано: «в інших випадках, передбачених законодавством, колективним або трудовим договором». Тобто, якщо працівник не належить до жодної з категорій, визначених частиною сьомою статті 10 Закону № 504, передбачити порядок надання йому відпустки у перший рік роботи можна у трудовому договорі. Фахівці Мінсоцполітики вважають (лист від 20.08.2015 № 507/13/133-15), що щорічну відпустку повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи можна надати працівнику за домовленістю сторін. Тому якщо працівник звернеться до роботодавця із заявою про надання відпустки повної тривалості, а роботодавець погодиться, про що свідчитиме відповідний наказ, — такий обмін документами вказуватиме на наявність угоди між сторонами.

Більше цікавих ситуацій шукайте у консультації:
«Розрахунок та коригування відпускних»

Нова податкова накладна: що чекає на бухгалтера з 1 грудня

Відпустка повної тривалості новоприйнятому працівникові
Нижник Тетяна експерт Експертус Головбух
Не встигли бухгалтери познайомитись із податковою накладною, як Кабмін змінив ознаки, за якими ДФС моніторить і блокує податкові накладні та розрахунки коригування до них. Покроково і з прикладами про те: • які нові реквізити у податковій накладній; • як змінилася таблична частина податкової накладної; • яких новацій зазнав розрахунок коригування; • як тепер оформити зведену податкову накладну або за щоденними підсумками; • як філії складають чи отримують податкові накладні; • які особливості складання податкових накладних неплатнику ПДВ; • як виправляти помилки у податкових накладних


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді