Невиплата працівникові компенсації за невикористану відпустку - наслідки

Правильний та своєчасний розрахунок при звільненні – не менш важливий аспект, на рівні із прийняттям на роботу, виплатами заробітної плати, лікарняними, законним оформленням і т.д.

Роботодавцю потрібні робітники, робітникам – робота. От берете на роботу людину, і здається ніби вона повністю підходить для цієї роботи. Але може настати той день, коли спеціаліст виявиться не надто компетентним чи просто не зможе спрацюватися із новою командою, а можливо його не влаштує рівень заробітної плати… В житті всяке трапляється.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

І ось, працівника звільнено і тепер треба своєчасно розрахуватися із ним, а також виплатити компенсацію за невикористану відпустку. У цьому матеріалі пропонуємо поговорити про останнє – компенсацію невикористаної відпустки, адже якщо цього не зробити, на роботодавця чекатимуть дуже неприємні наслідки.

Не компенсували відпустку при звільненні працівника – що робити?

Покарання за подібні порушення досить різноманітні. Почнемо із статті 117 КЗпП, у якій передбачено відповідальність за невиплати компенсації з вини роботодавця. Ця стаття застосовується тоді, коли відсутня суперечка із роботодавцем, щодо розміру компенсація. Сам роботодавець має сплатити компенсацію у розмірі середнього заробітку працівника за весь час затримки по день фактичного розрахунку, якщо порушено строки, зазначені у статті 11 КЗпП.

Якщо має місце суперечка – згідно із статтею 116 КЗпП, компенсацію має отримати той, хто зможе довести свою правоту. Якщо прав роботодавець – гроші залишаються при ньому, якщо робітник – відповідно, компенсацію отримує він.

Не вскочте в грошову халепу, рахуючи зарплату!

Невиплата працівникові компенсації за невикористану відпустку - наслідки
Ірина Чигирголовний редактор комерційних видань Експертус: Головбух
Не помиляється той, хто нічого не робить. Позаяк бухгалтери не належать до когорти лінивців, то й помилки для них — не рідкість. Як бути, якщо працівнику помилково виплатили зайву суму відпускних —

Якщо роботодавець, відповідно до статті 233 КЗпП порушив стосовно працівника норми трудового законодавства, останній може подавати на роботодавця до суду, відповідно до статті 233 КЗпП. Особливо це стосується невиплаченої заробітної плати. Зауважте, що такі судові справи не мають строку давності і штраф може бути стягнено за порушення, яке сталося багато років тому.

Роботодавцям слід приділити особливу увагу останньому пункту. Якщо у такій судовій суперечці працівника визнають правим, то підприємство повинно буде виплатити компенсацію за невикористану відпустку. А враховуючи те, що порушенню може бути рік, два і більше – сума компенсації може виявитися значною.

Роботодавцю не вдасться добитися визнання кредиторської заборгованості за нарахованою компенсацією безнадійною. Оподаткування такої компенсації також відмінити не можна, а підстав для списання такої компенсації у підприємства просто немає. Отже – платити доведеться.

За порушення трудового законодавства передбачено не тільки адміністративну, а й кримінальну відповідальність, якщо суд визнає таке порушення грубим. Згідно частині 1 статті 41 КУпАП, порушення строків виплати заробітної плати або виплата її не в повному обсязі чи інші порушення законодавства про працю тягнуть за собою штрафи в розмірі від 510 до 1700 грн.

Невиплата працівникові компенсації за невикористану відпустку - наслідки Якщо порушення повторились протягом року, розмір штрафу збільшиться до 1700-5100 грн.

Кримінальна відповідальність полягає у стягненні штрафу у розмірі до 850 грн. Ніби небагато, але разом із цим, міра покарання доповнюється виправними роботами на строк до 2 років, чи забороною обіймати певні посади протягом 2 років.

Якщо роботодавець навмисно позбавив працівника заробітної плати, стипендії чи пенсії (або будь якої іншої встановленої законом виплати, що передбачена за виконання певних робіт) більше ніж на один місяць, відповідно до статті 175 Кримінального кодексу України, такий роботодавець має сплатити штраф у розмірі від 8500 до 17 000 грн. Якщо штраф не виправити, суд може призначити виправні роботи строком до 2 років, чи навіть позбавлення волі на строк до 2 років. А після звільнення, такий роботодавець не зможе обіймати певні посади на протязі 3 років.

Готові відповіді працівникам: усе про виплати

Невиплата працівникові компенсації за невикористану відпустку - наслідки
Підготували експертижурналу "Головбух"
Скачайте пам’ятку і розішліть у підрозділи. Вас менше смикатимуть постійними запитаннями.

Невиплата працівникові компенсації за невикористану відпустку - наслідки Хоч урядовці і посилюють державний нагляд за виконанням прав працівників, без особистого звернення працівника, притягти недобросовісного роботодавця до відповідальності може бути доволі важко.

Отже, роботодавці мають своєчасно проводити все необхідні нарахування, та розраховуватись із своїми працівниками. Однак, і самі працівники мають брати ситуацію під особистий контроль, якщо їх права порушують. Як показує судова практика, за наявності всіх необхідних доказів невиплати заробітної плати чи компенсації, працівник виграє справу з вірогідністю у 100%.

Як отримати лікарняні від Фонду соцстраху

Невиплата працівникові компенсації за невикористану відпустку - наслідки
Шарий Тараскерівник експертної групи Експертус Головбух
Розрахунок лікарняних та декретних здійснюйте за новими правилами. Також зважте, що з 01.10.2018 почала діяти нова форма заяви розрахунку для лікарняних. Покроково і з прикладами про те: • що нового в порядку отримання фінансування; • як рахувати страховий стаж: за довідками ОК-5 та ОК-7 чи за новим додатком 9; • хто приймає рішення про призначення лікарняних та декретних підприємцям, членам фермерських господарств, особам, які провадять незалежну профдіяльність; • як заповнити заяву-розрахунок; • в які строки виплатити кошти; • що Фонд соцстраху перевірить у заявці на фінансування; • як звітувати за отримані кошти

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді