Приклад заповнення Додатка 1 до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ

UA RU
Автор
експерт з оплати праці, Київ
Автор
провідний консультант Експертус Головбух
Податковий розрахунок за ІІІ квартал 2023 року подайте до 9 листопада. Діє оновлена форма, проте змін у ній не багато. Щоб правильно сформувати Додаток Д1, скористайтеся прикладами ситуацій у статті
Чи індексувати зарплати у квітні 2024 року

Якщо в звітному кварталі 2023 року нараховували зарплату, відпускні чи лікарняні працівникам та ЄСВ на них, маєте зазначити про це у Додатку 1 до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ (Д1).

У Додатку 1 Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ роботодавці вказують відомості про нараховані застрахованим особам у звітному періоді зарплату/дохід/грошове забезпечення та суми ЄСВ. Зміни до форми і порядку заповнення Мінфін затвердив наказом від 02.03.2023 № 113.

Додаток Д1 Податкового розрахунку за ІІІ квартал: практичні ситуації

Податковий розрахунок за ІІІ квартал 2023 року подайте за оновленою формою, що діє з 05.05.2023. Скористайтеся електронними форматами Податкового розрахунку за ІІІ квартал: для юридичних осіб — J0500109; фізичних осіб — F0500109.

Зміни відбулися у заголовній і табличній частинах Податкового розрахунку та, зокрема, в Додатку Д1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам». У ньому лише одна новація — додали графу 26 «Ознака наявності трудового договору з нефіксованим робочим часом (1 — так, 0 — ні)».

На практиці найбільше запитань виникає саме під час заповнення Додатка Д1.

Зразок заповнення Додатку 1 до Податкового розрахунку

image92

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⏩

Як та коли подавати Додаток 1 до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ

Додаток Д1 подавайте, якщо у звітному періоді нараховували застрахованим особам зарплату або інші доходи. Натомість, якщо протягом звітного кварталу у роботодавця не було найманих працівників, а з фізичними особами договори ЦПХ на виконання робіт (надання послуг) не укладали, Д1 не формуйте і не подавайте.

Відомості про нараховані суми ЄСВ вносьте до Д1 на підставі бухгалтерських та інших документів, на підставі яких проводите нарахування або які підтверджують нарахування виплат (п. 6 розд. ІІ Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4).

Д1 у складі Податкового розрахунку подавайте щоквартально у розрізі місяців звітного кварталу.

Увага: подавайте Д1 до Податкового розрахунку якщо протягом звітного періоду нараховували доходи і ЄСВ застрахованим особам.

Строк подання Податкового розрахунку, зокрема й Д1 — протягом 40 календарних днів (к. дн.), що настають за останнім календарним днем звітного кварталу (п. 1 розд. ІІ Порядку № 4).

Подати Д1 до Податкового розрахунку потрібно не лише за звітний квартал, а й протягом поточного кварталу, якщо у цей період призначили застрахованим особам пенсії або інші соціальні виплати. Йдеться про Д1 типу «Довідковий». Його подавайте, щоб надати інформацію відповідним фондам.

Строки, щоб подавати Податковий розрахунок, зокрема й Д1, з типом «Звітний» як «Довідковий», Порядок № 4 не встановлює. Проте ПФУ роз’яснив, що його подають у межах звітного кварталу, якщо настала відповідна подія (лист від 22.01.2021 № 2800-050102-1/2832). 

Увага: Д1 типу «Довідковий», щоб призначити пенсії або соцвиплати, подавайте винятково у межах звітного кварталу.

Отже, Д1 подавайте у складі Податкового розрахунку щоквартально у розрізі місяців звітного кварталу. Зазначайте у Д1 відомості щодо кожної застрахованої особи про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) та нарахованого ЄСВ.

Зауважте, протягом звітного періоду застрахованій особі, окрім зарплати, роботодавець може нарахувати також відпускні, лікарняні. Крім того, дохід працівника за місяць може виявитись меншим за розмір мінзарплати, а може бути й ситуація, коли нарахувань взагалі не буде.

Як заповнити Додаток 1 до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ 

СКАЧАТИ ⤵️

Додаток 1 до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ: як заповнити

Помилка щодо нарахованого ЄСВ за минулі періоди: чи можна провести коригування в Додатку 1 у звітному періоді

Платник ЄСВ у Додатку 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» до Податкового розрахунку за звітний (податковий) період може провести коригування та виправити помилку щодо сум ЄСВ, допущену у попередніх звітних (податкових) періодах.

Для цього застосовує коди типу нарахувань 2 або 3 для донарахування або зменшення ЄСВ.

Як в Додатку 1 відобразити відомості про нараховані доходи і ЄСВ за місяць

d1_1.jpg d1_2.jpg

ПРИКЛАД В «ЕКСПЕРТУС ГОЛОВБУХ»

Як в Додатку 1 відобразити перехідні відпускні

d1_3.jpg d1_4.jpg

ПРИКЛАД В «ЕКСПЕРТУС ГОЛОВБУХ»

Як в Додатку 1 відобразити лікарняні за минулий період

d1_5.jpg

ПРИКЛАД В «ЕКСПЕРТУС ГОЛОВБУХ»

Як в Додатку 1 відобразити зарплату, яка менша за мінімальну

d1_6.jpg

ПРИКЛАД В «ЕКСПЕРТУС ГОЛОВБУХ»

Як в Додатку 1 відобразити відпустку без збереження зарплати повний місяць

d1_7.jpg

ПРИКЛАД В «ЕКСПЕРТУС ГОЛОВБУХ»



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді