Штраф за дострокове звільнення

Чи можна накладати на працівника штраф за дострокове звільнення, якщо укладений трудовий договір є строковим?
Зміст статті:

РІШЕННЯ

Ні, не можна.

Працівник має право в будь-який час за власним бажанням припинити трудовий договір (дострокове звільнення), укладений на визначений строк (строковий договір). Він може скористатися таким правом, навіть якщо строк дії договору ще не завершено. Однак на те мають бути поважні причини, передбачені статтями 38, 39 Кодексу законів про працю України (КЗпП).

Стаття 39 КЗпП визначає такі умови для дострокового припинення строкового договору з ініціативи працівника:

  • хвороба або інвалідність особи, що унеможливлює подальше належне виконання роботи;
  • порушення роботодавцем або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного або трудового договору;

неможливість продовжувати роботу у разі настання певних обставин, орієнтовний перелік яких наведений у частині першій статті 38 КЗпП:

  • переїзд на інше місце проживання;
  • переведення чоловіка чи дружини на роботу в інший населений пункт;
  • початок навчання у навчальному закладі;
  • медичні протипоказання щодо проживання у конкретній місцевості;
  • вагітність і необхідність виходу в декрет;
  • необхідність постійно доглядати за дитиною до чотирнадцяти років чи дитиною-інвалідом, чи іншим хворим членом сім’ї (інвалідом І групи);
  • досягнення пенсійного віку;
  • вихід на іншу роботу за конкурсом;
  • інші (які причини можна визнати іншими поважними, вирішують у кожній конкретній ситуації).

Якщо працівник має поважну причину, він може вимагати достроково розірвати строковий трудовий договір навіть без попередження роботодавця за два тижні. За відсутності відповідних поважних причин роботодавець може відмовити працівнику у розірванні строкового трудового договору. Відмову роботодавець може оформити за допомогою резолюції на заяві працівника про звільнення.

Утім, якщо працівник вимагає достроково розірвати укладений з ним строковий трудовий договір без передбачених законодавством для цього підстав, а роботодавець не заперечує, такий договір можна припинити за згодою сторін згідно з пунктом 1 статті 36 КЗпП.

Що ж до покарання працівника, то жоден нормативно-правовий акт не передбачає можливості накладати штраф на працівника у зв’язку з його достроковим звільненням (достроковим розірванням трудового договору з ініціативи працівника).

Якщо роботодавець заперечує припинення договірних відносин, спори про дострокове розірвання строкового трудового договору вирішують за загальною процедурою, встановленою для розгляду трудових спорів. Тобто незалежно від форми, в якій уклали договір, будь-яка сторона має право в порядку вимог статті 221 КЗпП звернутися для врегулювання спору до: комісії із трудових спорів, якщо така є на підприємстві, або безпосередньо до суду.

Отже, штраф за дострокове звільнення працівникові призначити не можна.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді