Списання та уцінка простроченого товару

На балансі підприємства знаходиться товар, строк придатності якого закінчився. Повернути його постачальнику вже неможливо. Як правильно списати з балансу або уцінити такий товар? Якими будуть податкові наслідки?

У разі встановлення факту псування товару підприємство того самого дня має провести інвентаризацію. На цьому наполягає пункт 7 розділу І Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 № 879, та пункт 12 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 № 419.

У результаті проведеної інвентаризації підприємство може прийняти одне з двох рішень:

  • списати зіпсовані запаси з балансу;
  • провести уцінку запасів.

Списання зіпсованих запасів

Списувати потрібно непридатні до використання виробничі запаси, які неможливо реалізувати стороннім організаціям.

У бухгалтерському обліку списання запасів з балансу відображають проведенням: дебет субрахунку 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей» з кредитом рахунку 20 «Виробничі запаси».

Сам факт списання запасів з балансу вимагає нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ у сумі податкового кредиту, який був відображений при їх придбанні. Адже їх неможливо буде використовувати в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності підприємства (п. 198.5 ПК). У такому разі на суму донарахованих податкових зобов’язань з ПДВ складають електронну податкову накладну, яку реєструють у Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН).

У бухгалтерському обліку донарахування податкових зобов’язань з ПДВ відображають проведенням: дебет субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» з кредитом субрахунку 641 «Розрахунки за податками».

Також підприємство може понести витрати, пов’язані з вивезенням зіпсованих запасів та/або їх знищенням сторонньою організацією. Такі витрати також відображають на субрахунку 949.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді