Як лишитися на плаву, коли всі втрачають роботу

UA RU
Відчувати у стресових ситуаціях тривогу, страх, невпевненість — це природно. Відчуття небезпеки мобілізує людину, додає їй снаги впоратися з непростим періодом у житті. Як перетворити страх на джерело розвитку — розповідає психолог.

Реакція на стресові ситуації, вміння долати страхи і тривогу залежать від типу вашої особистості. Інтроверти — люди, зосереджені на собі. Екстраверти, навпаки, відкриті світові. Їх увагу здебільшого привертає те, що відбувається ззовні. Саме тому екстраверти більше сприйнятливі до зовнішніх стимулів та інформації, прагнуть здобути схвалення. Їм важче зберігати внутрішній спокій, коли довкола стільки звільнень. Але цього можна навчитися.

Як поводитися на роботі в період скорочень

Обмежте потік негативу

Страх зростає, якщо йому потурати. Не дивіться і не читайте новин, не обговорюйте звільнень, надто у своїй компанії. Зверніть розмову на приємну тему або просто залиште стресовий простір.

Податки та зарплата: що змінилося в 2021 році СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

Додайте в життя позитиву

Дивіться розвивальні передачі, старі добрі фільми. Поспостерігайте за тваринами в зоопарку. Частіше бувайте на природі. Купіть собі квіти. Читайте книжки, що сприяють саморозвитку. Дайте більше простору тому, що вас надихає, додає вам енергії та покращує настрій: хобі, спорт, спілкування з родиною або друзями.

Усвідомте події та емоції

Екстраверти багато спілкуються, тому не завжди встигають усвідомити свою реакцію на події, зрозуміти свої емоції. Знайдіть час, щоб побути наодинці із собою. Внутрішньому спокою сприяє медитація. Але достатньо просто сісти і спокійно подихати, спрямувати увагу всередину себе. Намагайтеся вдихати врівноважено, спокійно і трохи повільніше видихати. Механізм такий — ви починаєте дихати, як у стані спокою, і згодом заспокоюєтеся.

Змініть ставлення до звільнення

Чому вам здається, що зміни обов’язково будуть поганими? Так, психіка потребує стабільності. Але життя доводить, що зміни часто відбуваються на краще. Щоб людина розвивалася як особистість, вона має подолати якусь кризу. Звільнення — одна з них. Криза — це добра можливість зростати й розвиватися.

Професійна сертифікація бухгалтерів — 2021 СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

Переживіть звільнення подумки

Уявіть, що ваш страх втілився — вас звільнили. Дослухайтеся своїх почуттів. Коли вщухнуть перші емоції і переживання, розпочнеться стадія спокою чи навіть байдужості. А потім почнуть діяти логіка і механізми виживання. Ви генеруватимете ідеї, як розв’язати ситуацію. Записуйте, якими дивними вони не здавалися б. Це додасть вам наснаги та рішучості.

Зробіть ревізію ваших навичок і вмінь

Зможете заробити дітям на хліб із маслом своїм хобі, наприклад якщо брати замовлення на в’язання? Як щодо віддаленої роботи — обліковувати на аутсорсингу? Якщо ви — досвідчений головбух, може, піти викладачем? А може, ви вправний водій авто? Печете смачні пиріжки — теж згодиться. Страх втратити роботу розвіється, тільки-но зрозумієте, що навіть без неї зможете продовжувати сплачувати кредит або оплачувати навчання дітей.

Розвивайтеся

Навчіться чогось нового за фахом, щоб підвищити кваліфікацію. Це підвищить вашу цінність на ринку кадрів, і думка про високу конкуренцію вже не буде так дошкуляти. Ви отримаєте новий досвід, знання і можливість на цьому заробити. Будьте впевнені, кошти, вкладені у власний розвиток — найвигідніше вкладення. Не шукайте причин не робити, шукайте можливості.

Захист від податкового тиску СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

Переглядайте вакансії

Це своєрідний контроль ситуації. Ви відчуєте впевненість, якщо дізнаєтеся реальні пропозиції на ринку праці. Побачите, що є місця, куди можна піти.

Заощаджуйте гроші

Мати гроші «про всяк випадок» краще, ніж вживати заспокійливе. Так, відкраяти від сімейного бюджету значну суму непросто. Але подумайте, скільки ви можете відкладати щомісяця? 300 чи 1000 гривень? Усе згодиться. Головне — почати. До речі, можна відкласти й суму, яку отримали за випадковий підробіток.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді