Різні підписи у документах: чи законно

Працівник надав паспорт, у якому підписи в рядку «підпис власника паспорта» під першою та другою вклеєними фотографіями абсолютно різні. Чи правомірно це? Який із цих двох підписів є дійсним, і яким із них він має підписувати документи?

Жоден нормативно-правовий акт, у т. ч. Положення про паспорт громадянина України, затверджене постановою Верховної Ради України від 26.06.1992 № 2503-XII (далі — Положення про паспорт), не встановлює, що особистий підпис на паспорті (за його отримання) є зразком підпису громадянина для всіх наступних підписуваних ним документів, у т. ч. інших сторінок самого паспорта.

Коли громадянин отримує паспорт, він своїм підписом лише підтверджує правильність внесених до паспорта відомостей, відміток і записів (положення Порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України, затвердженого наказом МВС від 13.04.2012 № 320).

За що покарають головбуха

Головбух — особа відповідальна. Це той, хто поряд з керівником у «разі чого» відповідає перед законом. Щоб у вас не було огріхів, за які доведеться розплачуватися, вчіться на чужих помилках

Згідно з чинним законодавством паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу власника та підтверджує громадянство України (п. 1 Положення про паспорт), а не документом, що засвідчує зразок підпису особи.

Тобто паспорт не є документом, що зберігає зразок підпису громадянина. Підпис у паспорті лише означає, що громадянин згоден з даними, внесеними до паспорта за його отримання, вклеювання до паспорта нового фото тощо. Особа може розписуватися у паспорті та інших документах, як того бажає. Чинне законодавство цього не забороняє.

Винятки — це підписування документів шляхом накладення ЕЦП та підписування розрахункових документів. Останні, зокрема, слід візувати підписом, який внесено у картці із зразками підписів осіб. Позаяк саме такий підпис дає право розпорядження банківським рахунком та підписання розрахункових документів.

Отже, навіть якщо підписи в документі(ах) різнитимуться, вони однаково будуть дійсними. Важливо лише те, щоб ці підписи поставила одна людина, а не різні особи. У крайньому разі встановити цей факт можна шляхом проведення почеркознавчої експертизи.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді