Чи обов’язково підприємству стягувати аліменти за минулі періоди згідно з виконавчим листом, та як це зробити

На підприємство прийшов виконавчий лист, згідно з яким потрібно стягнути аліменти також за минулі періоди. Працівник перераховував аліменти до цього часу самостійно.

Нормами Сімейного кодексу України (СК) передбачено, що аліменти можуть відраховуватись із заробітної плати одного з батьків за добровільно поданою ним заявою (ст. 187 СК) або стягуються за рішенням суду (ч. 3 ст. 187 СК).

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) можуть бути присуджені у частці від доходу платника та (або) у твердій грошовій сумі (ч. 3 ст. 181 СК).

Провадження примусового виконання рішень судів та інших органів здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 № 1404-VIII, Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Мін’юсту від 02.04.2012 № 512/5 (далі — Інструкція № 512/5) та інших нормативно-правових документів.

Увага: для підприємства підставою для утримання з платника аліментів є виконавчий лист.

У виконавчому листі зазначається причина, порядок та розмір утримань із заробітної плати працівника. Його направляє державний виконавець за місцем роботи платника аліментів і він є обов’язковим для виконання.

Стягнення аліментів за виконавчими листами за минулий час провадиться в межах трирічного терміну, що передував пред’явленню виконавчого листа до виконання (п. 15 Інструкції № 512/5).

Підприємству слід враховувати, що відповідно до статті 128 Кодексу законів про працю України при кожній виплаті заробітної плати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20%, а у випадках, окремо передбачених законодавством України, — 50% заробітної плати, яка належить до виплати працівникові. Навіть при відрахуванні з заробітної плати за кількома виконавчими документами за працівником, у всякому разі, повинно бути збережено 50% заробітку. Якщо аліменти стягуються на неповнолітніх дітей, то відрахувати з заробітної плати можна більше — до 70% заробітку.

У разі якщо стягнути аліменти в зазначеному розмірі неможливо, адміністрація підприємства, установи, організації, фізична особа, фізична особа — підприємець, які проводили відрахування, нараховують боржнику заборгованість зі сплати аліментів.

Спір щодо розміру заборгованості зі сплати аліментів вирішується судом за заявою заінтересованої особи (боржника).

Увага: отже, аліменти за рішенням суду можуть бути стягнуті за минулий період, але не більше, ніж за 3 роки

Якщо стягнути аліменти в необхідному розмірі неможливо, то бухгалтерія підприємства нараховує боржнику заборгованість зі сплати аліментів. Підприємство не має права не стягувати аліменти, визначені у виконавчому листі.

Якщо боржник не згоден з розміром заборгованості зі сплати аліментів у зв’язку з добровільною їх сплатою за минулі періоди, він може звернутись до суду з відповідною заявою та доказами.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді