Курсові різниці: 10 відповідей на топ-запитань

UA RU
Автор
керівник експертної групи Експертус Головбух
Відтоді як розпочалася війна, Нацбанк вперше відмовився від фіксованого курсу гривні до долара. Із початку жовтня 2023 року діє гнучкий обмінний курс. Саме час згадати, що таке курсові різниці. Скористайтеся відповідями на запитання про курсові різниці під час воєнного стану

Рахувати курсові різниці за монетарними статтями в інвалюті приписує пункт 8 НП(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів»:

Курсова різниця— різниця між оцінками однакової кількості одиниць іноземної валюти при різних валютних курсах.

Пункт 4 НП(С)БО 21

Розрахунки проводять на дату:

  • балансу;
  • проведення госпоперації — в її межах або за усією статтею — залежно від вимог облікової політики.

Під час війни валютні розрахунки проводять з огляду на обмеження, що їх запровадив НБУ Постановою № 18.

Зокрема, особ­ливості воєнного періоду впливають і на розрахунок курсових різниць.

Відповімо на топ-10 запитань про курсові різниці.

1. На балансі обліковуємо дебіторку за розрахунками з резидентом рф, яку визнали сумнівною. Чи потрібно таку заборгованість перераховувати на дату балансу?

Курсові різниці маєте нараховувати набудь-яку заборгованість — нормальну, сумнівну чи безнадійну. Жодних винятків НП(С)БО 21 не передбачає. Проте переоцінювати інвалютний борг на кожну дату балансу потрібно, лише якщо заборгованість є монетарною статтею, тобто коли нерезидент мав погашати дебіторку грошовими коштами. Якщо на балансі обліковуєте дебіторську заборгованість за авансами виданими, курсових різниць не буде.

2. Під грошову дебіторську заборгованість резидента з рб створили резерв сумнівних боргів (РСБ). Чи виникатимуть курсові різниці на суму РСБ? Як курсові різниці в бухобліку? Чи будуть податкові різниці з податку на прибуток?

ЧИТАТИ ВІДПОВІДЬ

3. Курсові різниці на дату балансу: як обчислити?

Датою балансу є дата, на яку складаєте баланс підприємства. Зазвичай — кінець останнього дня звітного періоду (п. 3 НП(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах»).

Дату балансу визначайте залежно: від виду підприємства (ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік); вимог Порядку № 419.

Обчислюйте курсові різниці на дату балансу, якщо підприємство є:

  • великим, середнім, малим або мікро-, що добровільно складає фінзвітність за вимогами НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», — на дату проміжної фінзвітності, тобто станом на 31 березня, 30 червня, 30 вересня і 31 грудня;
  • мікропідприємством або непідприємницьким товариством — на дату річної фінзвітності, тобто станом на 31 грудня.

4. Чи можна розраховувати курсові різниці щомісяця?

ЧИТАТИ ВІДПОВІДЬ

5. До війни отримали короткостроковий кредит у доларах США. Придбати інвалюту, аби погасити кредитний борг, під час воєнного стану забороняє законодавство. На дату балансу виникне обов’язок нарахувати курсову різницю, адже із жовтня 2023-го курс гривні до долара є плаваючим. Як показати в бухобліку курсові різниці на основну суму кредиту і за нарахованими відсотками? Чи виникатимуть податково-прибуткові різниці у високодохідного платника?

ЧИТАТИ ВІДПОВІДЬ

6. До 24.02.2022 отримали інвалютний короткостроковий кредит від асоційованого підприємства, розташованого за межами України. Як відобразити курсові різниці в обліку, якщо під час воєнного стану не можна придбати інвалюту, щоб погасити борг?

Курсові різниці включіть до складу іншого додаткового капіталу, а не витрат/доходів, якщо:

  • отримали кредит від свого дочірнього, асоційованого, спільного підприємства чи філії, що перебувають за межами України;
  • погашати кредит не плануєте у найближчій перспективі (п. 9 НП(С)БО 21).

У НП(С)БО 21 не знайдете тлумачення, як розуміти і підтвердити причину капіталізації курсових різниць. Мінфін не дозволяє перекласифікувати кредиторську заборгованість в інструменти власного капіталу без згоди господарської одиниці, яка надавала позику і розміщена за межами України (лист Мінфіну від 01.03.2019 № 35210-06-5/6144). Тож аби включити курсові різниці до іншого додаткового капіталу (субрахунок 423 «Накопичені курсові різниці»), отримайте письмову згоду нерезидента.

Чи вважати заборону на купівлю інвалюти під час воєнного стану тією причиною, яка підтвердить, що в найближчому майбутньому підприємство не планує погашати кредит, законодавство не роз’яснює. Тож варто дізнатися позицію Мінфіну.

7. До початку війни перерахували нерезидентові аванс у доларах. Договір розірвали. Нерезидент повертає аванс у євро. Чи виникатимуть курсові різниці? Як показати результати перерахунку в обліку?

ЧИТАТИ ВІДПОВІДЬ

8. Кошти від нерезидентів отримуємо на розподільчий рахунок. Не завжди банк того самого дня зараховує їх на валютний рахунок. Чи потрібно визначати курсову різницю та як її облікувати?

ЧИТАТИ ВІДПОВІДЬ

9. Отримали благодійну та гуманітарну допомогу в іноземній валюті. Чи нараховувати курсові різниці на суму цільових надходжень?

ЧИТАТИ ВІДПОВІДЬ

10. Через валютні обмеження під час воєнного стану не можемо погасити заборгованість і змушені переоцінювати статтю. Чи можна уникнути розрахунку курсових різниць на кожну дату балансу?

ЧИТАТИ ВІДПОВІДЬ

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді