Звіт про використання та запаси палива: як заповнювати

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Автор
експерт з обліку та оподаткування
Статистична звітність не є об’єктом посиленої уваги бухгалтера, але все одно її складання забирає безцінний час наприкінці місяця, особливо зважаючи на кількість таких звітів. Сьогодні допоможемо заповнити звіт про використання та запаси палива за формою № 4-мтп (місячна)

Хто подає звіт про використання та запаси палива

Форму № 4-мтп (місячна) подають юридичні особи, відокремлені підрозділи юридичних осіб, які використовують та/або мають у запасах паливо.

Коли подати звіт про використання та запаси палива

Звіт про використання та запаси палива подайте не пізніше 6-го числа місяця, наступного за звітним. Якщо останній день подання звіту припадає на вихідний день, він переноситься на найближчий робочий день.

У 2024 році граничні терміни подання статзвіту припадають на 08.01; 06.02; 06.03; 08.04; 07.05; 06.06; 08.07; 06.08; 06.09; 07.10; 06.11; 06.12.

Експертне роз’яснення до закону про поновлення перевірок

Як заповнити звіт за формою № 4-мтп (місячна)

Звіт за формою № 4-мтп (місячна) невеликий — одна маленька таблиця. У 2024 році використовуйте форму, що затвердив Держстат наказом від 26.05.2022 № 109 (зі змінами, внесеними наказом Держстату від 10.11.2022 № 279).

Заповнюйте його згідно з Роз’ясненнями щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 4-мтп «Звіт про використання та запаси палива», затвердженими наказом Держстату від 12.07.2021 року № 19.1.2-12/18-21; далі — Роз’яснення).

Ключовим для заповнення звіту за формою № 4-мтп є розуміння класифікації палива та його різновидів. Тут у пригоді стане Номенклатура продукції промисловості (НПП), затверджена Держстатом від 16.07.2021 № 19.1.2-12/31-21. Нею ми скористалися у роз’яснювальній таблиці щодо заповнення звіту (див. далі).

Загальні правила, за якими потрібно складати звіт про використання та запаси палива:

  • одиниці виміру за кожним паливом беріть із графи А;
  • округлюйте показники з точністю до одного десяткового знака після коми;
  • за відсутності показника ставте прочерк;
  • дані наводьте не з накопиченням, а лише за звітний місяць.

З’ясуємо, як заповнити звіт про використання та запаси палива за формою № 4-мтп за графами 1 і 2.

Обсяг використаного палива за звітний місяць (гр. 1)Обсяг запасів палива на кінець звітного місяця (гр. 2)

Наведіть дані за всіма видами споживання за кожним видом палива незалежно від джерел надходження (власні кошти або давальницька сировина) загальною сумою:

  • у процесі перетворення;
  • на неенергетичні потреби (як сировина або матеріал);
  • безпосередньо з метою кінцевого використання незалежно від джерел їх надходження (чи закуплені вони за власні кошти, чи надійшли як давальницька сировина);
  • обсяги їхніх втрат при транспортуванні, розподілі та зберіганні

Подайте інформацію як у споживачів палива, так і у постачальників.

Рядок «газ природний» відображає обсяги природного газу, закачаного до підземних сховищ для споживачів України, без урахування транзиту

На основі яких первинних документів складають звіт звіт про використання та запаси палива

Роз’яснення зазначає такі первинні документи: відомості, накладні, акти, картки, книги обліку, реєстри, подорожні листи, товарно-транспортні накладні, ордери, інвентаризаційні відомості, матеріальні звіти.

Форма № 4-мтп (місячна): які можливі помилки

Типові помилки трапляються із класифікацією палива або в округленнях під час наведення показників (до десяткових знаків).

Зверніть увагу! Титульний аркуш звіту містить дві адреси: юридичну й адресу провадження діяльності (фактичну). Звіт за формою № 4-мтп подають до органу державної статистики за місцем здійснення діяльності.

Звіт про використання та запаси палива (форма № 4-мтп (місячна)): яка відповідальність

Відповідальність за неподання органам державної статистики даних для проведення державних статистичних спостережень визначає стаття 186-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КпАП). До посадових осіб можуть застосувати адміністративний штраф від 170 до 255 грн (ч. 1 ст. 186-3 КпАП) або від 255 до 425 грн — якщо порушення вчинили вдруге протягом року (ч. 2 ст. 186-3 КпАП). Така сама відповідальність загрожує і за подання у статистичній звітності недостовірних даних, не у повному обсязі, не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, або із запізненням.

Скачати бланк Звіту про використання та запаси палива

СКАЧАТИ БЛАНК ▶️

звіт про використання та запаси палива місячна бланк



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді