Реєстрація громадської організації 2023

Автор
головний редактор системи «Експертус Головбух»
Чи обов’язково громадській організації реєструватися юридичною особою, аби приймати благодійні внески? Чи оподатковувати отримані внески податком на прибуток? Відповіді експерта у статті

Так, обов’язково. Лише громадське об’єднання зі статусом юридичної особи має право залучати кошти на свою діяльність у тому числі у формі благодійних внесків.

Благодійні організації: практикум з обліку та оподаткування

Громадське об’єднання може здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи або без такого статусу (ч. 5 ст. 1 Закону України «Про громадські об’єднання» від 22.03.2012 № 4572-VI; далі — Закон № 4572).

Утім, громадське об’єднання, що має намір здійснювати діяльність без статусу юридичної особи, все одно підлягає державній реєстрації в порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV (далі — Закон № 755), протягом 60 днів із дня проведення установчих зборів. Якщо громадське об’єднання не подасть (не надішле) документи для реєстрації протягом 60 днів із дня утворення, його не вважатимуть утвореним. Дії від імені незареєстрованого громадського об’єднання заборонені, крім тих, що пов’язані з реєстрацією такого об’єднання (ч. 8-9 ст. 9 Закону № 4572).

Як зареєструвати громадську організацію

Щоб створити і зареєструвати громадську організацію без статусу юридичної особи, її засновникам достатньо підготувати і подати на реєстрацію такі документи:

  • заяву щодо державної реєстрації громадського формування без статусу юридичної особи (форма 6), затверджена наказом Мінюсту від 18.11.2016 № 3268/5, у редакції наказу Мінюсту від 29.03.2023 № 1158/5;
  • примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення про створення громадського об’єднання, оформлене у вигляді протоколу;
  • відомості про засновників такого об’єднання. Якщо засновниками є фізичні особи — їхні прізвища, імена та по батькові, дати народження, адреси місця проживання, а також РНОКПП. Якщо засновником є юридична особа — її найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код;
  • відомості про особу (осіб), уповноважену представляти таке об’єднання (прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника (за наявності), контактний номер телефону та інші засоби зв’язку).

Як бачимо, щоб зареєструвати громадську організацію без статусу юридичної особи, Статут подавати не обов’язково. Однак засновники мають повне право  затвердити Статут для своєї організації, який, на відміну від громадського об’єднання, що має статус юридичної особи, не міститиме відомостей про її майно та порядок його розподілу в разі припинення.

На відміну від об’єднань зі статусом юридичної особи, громадська організація без такого статусу не зобов’язана вести бухоблік, подавати фінансову, статистичну та будь-яку іншу звітність, сплачувати податки (ст. 23 Закону № 4572). При цьому така організація не зможе й відкрити банківський рахунок, а значить — залучати грошові кошти у безготівковій формі для досягнення мети та завдань своєї діяльності.

Громадське об’єднання без статусу юридичної особи може здійснювати основні завдання громадського об’єднання:

  • представляти і захищати інтереси своїх членів та інших людей;
  • звертатися в порядку, встановленому законом, до органів державної влади та місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб із пропозиціями (зауваженнями), заявами (клопотаннями), скаргами;
  • одержувати у порядку, встановленому законом, публічну інформацію, що перебуває у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації;
  • проводити мирні зібрання тощо (ч. 1 ст. 21 Закону № 4572).

Натомість лише громадське об’єднання зі статусом юридичної особи має право:

  • бути учасником цивільно-правових відносин, набувати майнові та немайнові права відповідно до законодавства;
  • здійснювати відповідно до закону підприємницьку діяльність безпосередньо, якщо це передбачає статут громадського об’єднання, або через створені в порядку, передбаченому законом, юридичні особи (товариства, підприємства), якщо така діяльність відповідає меті (цілям) громадського об’єднання та сприяє її досягненню. Відомості про здійснення підприємницької діяльності громадським об’єднанням включають до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (ч. 2 ст. 21 Закону № 4572).

Тобто, якщо громадське об’єднання не планує здійснювати господарську діяльність відповідно до своїх цілей, орендувати офіс, наймати працівників, то можна створити громадське об’єднання без статусу юридичної особи.

Утім, варто реєструвати громадське об’єднання саме зі статусом юридичної особи, якщо організація планує залучати кошти на свою діяльність, відкрити банківський рахунок, створювати відокремлені підрозділи, наймати персонал, здійснювати підприємницьку діяльність у рамках своєї мети.

Юрособа, включена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, яка отримує благодійні внески у межах статутної діяльності, не оподатковує такі суми податком на прибуток (п. 133.4 Податкового кодексу України).

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді