У звіті з ЄСВ не показали початок цивільно-правових відносин: як виправити

У вересні 2018 року підписали ЦПД на виконання робіт, проте не показали його у звіті з ЄСВ. У січні 2019 року підписали акт і нарахували винагороду. Як це показати у звіті з ЄСВ?

Для обчислення місячної бази нарахування ЄСВ для ЦПД загальну суму винагороди діліть на кількість місяців, на які уклали договір (ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI).

Такий порядок обчислення ЄСВ діє незалежно від того, як виконавець робіт чи послуг за ЦПД розподіляв час на виконання робіт. А саме: скільки часу протягом місяця діяв договір та в які саме дні він фактично виконував роботу.

Порядок зповнення таблиці 5 звіту ЄСВ

У розглянутій ситуації

1. Виправіть неточність у таблиці 5 звіту з ЄСВ.

Для виправлення помилки у звіті ЄСВ за вересень подайте:

  • титульний аркуш (перелік таблиць Звіту з ЄСВ) із позначкою «додаткова»;
  • таблицю 5 зі статусом «додаткова» із зазначенням даних на цю застраховану особу.

Звіт із позначкою «додаткова» не містить таблиць 1-4 Звіту з ЄСВ

Дату закінчення строку дії договору покажіть у таблиці 5 Звіту з ЄСВ за поточний звітний період (січень 2019 року).

2. Уточніть кількість відпрацьованого часу у графі 15 таблиці 4 звіту з ЄСВ.

Справа в тому, що кількість календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах протягом звітного місяця не можна зазначати у звітному місяці за майбутні та минулі звітні місяці (виняток — відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами та випадки поновлення на роботі особи за рішенням суду).

Якщо до січня не відобразили відомостей стосовно застрахованої особи (код категорії «26»), то виправити помилку у звіті з ЄСВ можна подавши до початкового звіту - звіти з ЄСВ з вересня по грудень (тип «додаткова»), що включає титульний аркуш і таблиці 6.

3. Заповніть таблицю 6 звіту з ЄСВ за січень з розбивкою нарахованого доходу між місяцями, протягом якого виконувалися роботи (надавали послуги) за ЦПД.

Зокрема зазначте:

  • у реквізиті 9 «Код категорії ЗО» — «26» (сума винагороди за цивільно-правовими договорами) чи «38» (сума винагороди за цивільно-правовими договорами, зокрема, для УТОГ і УТОС);
  • у реквізиті 10 «Код типу нарахувань» — «1» (оскільки винагорода за ЦПД нараховувалася за період, що перевищує місяць);
  • у реквізиті 11 «Місяць, за який проведено нарахування» — місяць, за який нарахували винагороду за ЦПД (01.2019);
  • реквізит 15 «Кількість календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах протягом звітного місяця» — кількість календарних днів, протягом якого виконувалися роботи у січні;
  • реквізити 17, 18 і 21 — сума винагороди та нарахованого ЄСВ.

12 пасток Звіту з ЄСВ

У звіті з ЄСВ не показали початок цивільно-правових відносин: як виправити
Тарас Шарийкерівник експертної групи МСFR Головбух
Які пастки підготував Звіт з ЄСВ, як заповнити Звіт з ЄСВ у спірних ситуаціях, як діяти, якщо помилилися, - розповідає експерт


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді