Медзаклад отримав кошти від НСЗУ: відображаємо в бухобліку

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
У статті експерт підкаже, як можна використовувати кошти отримані від НСЗУ без ризику втрати неприбуткового статусу. А готові проведення допоможуть вам швидко показати такі кошти в бухгалтерському обліку.

 

 

⚡️ Фінансовий план КНП на 2022 рік

 

Яким чином отримуються кошти від НСЗУ

Спершу проглянемо, як відбувається отримання коштів від НСЗУ, щоб зрозуміти, чим вони є для бухгалтерського обліку. Основними організаційними нюансами є:

  • отримання коштів відбувається на основі укладеного договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій (типову форму можна знайти у постанові Кабміну від 27 лютого 2019 р. № 134, далі – Типова форма договору);
  • сума коштів, які сплачуватиме НСЗУ вказується у спеціалізованих умовах надання медичних послуг (є окремі форми для первинної та вторинної меддопомоги, які йдуть як додаток з номером 1 або 2 до договору);
  • кошти у договорі рахуються на 1 рік, а потім річний платіж ділиться на 12. Відповідна помісячна розбивка є у згаданих додатках до договору;
  • медзаклад для отримання коштів має подавати рахунок до НСЗУ. Рахунок формується на основі послуг та визначених сум оплати в згаданих додатках до договору. Оплата з боку НСЗУ здійснюється протягом 10 днів. Кошти зараховуються на той рахунок, який указує медзаклад. Якщо медзаклад є КНП або приватним, то це може бути будь-який банк, в якому він обслуговується.

 

 

Однак сам по собі рахунок є заявкою на отриманні коштів, але він не підтверджує сам факт надання послуг й підстави для нарахування доходу медзакладом. Він щось значить лише у поєднанні з поданою звітністю по наданим медпослугам.

Можливість отримання авансу від НСЗУ

Також існує законодавча можливість оплати медпослуг авансом. Вона передбачена ч. 9 ст. 10 Закону «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» від 19.10.2017 № 2168, далі — Закон 2168. Аванс надається тільки державним і комунальним медзакладам за правилами, які визначаються Кабміном. Насьогодні це постанова Кабміну від 04.12.2019 р. № 1070 «Деякі питання здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» Аванс може бути на строк не більше 3-х місяців.

За загальними правилами бухгалтерського обліку на дату отримання авансу дохід не визнається (п. 6.4 НП(С)БО 15 “Дохід”), тому знову ключовим щодо визнання доходу стає виставлення рахунку на НСЗУ та звітування по наданим медпослугам.

Кошти від НСЗУ: на що витрачати й кому звітувати

У листі НСЗУ від 27.11.2019 № 22142/2-17-19 фахівці Служби пояснили, на які цілі можна спрямовувати кошти, які КНП отримує за договором як плату за медичні послуги пацієнтам.

Бухгалтерський облік коштів отриманих від НСЗУ

ПЕРЕГЛЯНУТИ ЛИСТ ⏩

Звітування по коштах відбувається таким чином:

  • медзаклад для отримання коштів має подавати щомісяця звіт про медичні послуги до 5-го числа звітного місяця. Рахунок формується на основі послуг та визначених сум оплати в згаданих додатках до договору. Оплата з боку НСЗУ здійснюється упродовж 10 днів;
  • щокварталу медзаклад подає до НСЗУ в електронному вигляді Звіт про доходи та витрати надавача (1-НС квартальна). Там є Таблиця 4, яка включає пп. 4.1.3.1 “Роботи та послуги”. Звіт має подаватися щокварталу до 20-го числа (п. 241 Типової форми договору).

Це не всі документи. Якщо медзаклад надає ще й інші медичні послуги, які визначаються додатком 2 до Типової форми договору, то подається ще й звіт по ним, у строки визначені умовами договору.

 

Кошти від НСЗУ: які витрати пріоритетні

Кошти, які КНП отримує від НСЗУ, призначені найперше для фінансування надання медичних послуг та лікарських засобів за програмою медичних гарантій (ст. 5 Закону № 2168). Тому, коли розподілятимете їх, урахуйте насамперед витрати, які необхідні КНП для покриття собівартості медпослуг.

Кошти, що залишаються, можете спрямувати на будь-які витрати в межах статутної діяльності, зокрема на ремонти, закупівлю медикаментів, медобладнання, транспортних засобів, інших господарських товарів. Витрати на господарські потреби має передбачати фінплан.

Заковика для бухгалтера — яку собівартість брати до уваги.

Як розподіляти витрати за статтями собівартості медпослуг

Бухгалтерський облік коштів отриманих від НСЗУ

СКАЧАТИ ▶️

Які умови закупівлі за кошти від НСЗУ

Бухгалтерський облік коштів отриманих від НСЗУ

СКАЧАТИ ▶️

 

 

Питання щодо визнання доходу від НСЗУ

У бухгалтера постають питання:

  • чи слід розглядати кошти НСЗУ як цільове фінансування;
  • як згадані вище звіти та рахунок ув’язати з визнанням доходу від НСЗУ;
  • коли визнавати цей дохід? Раз на місяць, раз на квартал, на дату подачу звітності чи на кінець місяця/кварталу;
  • по яким рахункам обіковувати дохід.

З’ясуємо це.

Кошти від НСЗУ в бухобліку: цільове фінансування чи ні

Одразу відповідь: ні. Кошти НСЗУ – це не цільове фінансування.

Чому взагалі виникає дане питання? Бухгалтери звикли, що кошти, які отримуються з бюджету – це завжди цільове фінансування. Однак, звертаємо увагу на існуючу різницю між коштами від НСЗУ та звичайним цільовим фінансуванням на закупівлю ліків, наприклад по певній програмі з місцевого бюджету:

 

ПОРІВНЯННЯ КОШТІВ НСЗУ З ЦІЛЬОВИМ ФІНАНСУВАННЯ З БЮДЖЕТУ

Критерії порівняння

Кошти від НСЗУ

Цільове фінансування з державного/місцевого бюджету

Документ, що є підставою для отримання коштів

Договір про медичне обслуговування

Паспорт бюджетної програми, порядок фінансування з місцевої ради, закон про державний бюджет, рішення місцевої ради про місцевий бюджет

Ким укладається документ

Медзакладом та НСЗУ. Це двосторонній договір

Кабмін, МОЗ, місцева рада. Це одностороннє рішення.

Поняття авансу (попередньої оплати)

Так, аванс можливий.

Поняття авансу як таке взагалі відсутнє. Це кошти, які у разі отримання, треба використати за цільовим призначенням.

Предмет фінансування

Оплата послуги, яку надає медзаклад НСЗУ. НСЗУ виступає як замовник послуги.

Закупівля певних матеріальних активів: медикаментів, медичного обладнання. Оплата певних послуг, навчання медперсоналу тощо.

Контроль за використанням

Розподіл даних коштів вирішується на основі фінансового плану медзакладу. В першу чергу, вони йдуть на покриття собівартості наданої послуги, але якщо залишаються, то можуть бути використані на будь-що в межах статутної діяльності.

Кошти можуть бути використані тільки на ціль, заради якої були виділені. Все інше – нецільове фінансування.

Прибуток

Так, цілком можливий і має бути використаний на статутні цілі медзакладу.

Ні. Кошти йдуть виключно на покриття певних витрат. Якщо їх занадто й вони не були освоєні, то повертаються назад до бюджету.

 

Увага: від НСЗУ медзаклад-КНП отримує дохід з надання послуг, а не цільове фінансування.

Вищенаведена таблиця має одну мету – показує, що кошти від НСЗУ за своєю суттю відрізняються від цільового фінансування з бюджетів. За своїм бухгалтерським змістом –  це оплата послуги й тому необхідно використовувати:

  • рахунок 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг» (а не 718 «Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів» чи 745 «Дохід від безоплатно одержаних активів», які використовуються при цільовому фінансуванні);
  • рахунок 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» для відображення дебіторської заборгованості по наданим послугам;
  • рахунок 681 «Розрахунки за авансами одержаними» у разі отримання авансового платежу (а не 48 «Цільове фінансування і цільові надходження»). 

При цьому рекомендуємо рахунок 703 розділити на такі аналітичні:

  • 7031 «Дохід від реалізації послуг за програмою медгарантій»;
  • 7032 «Дохід від надання платних медпослуг».

Дата визнання доходу від НСЗУ

Рекомендуємо датою визнання доходу обирати кінець місяця, в якому були надані послуги. Прив’язуватися до дати подачі рахунку чи звіту про медичні послуги не потрібно. За п. 10 НП(С)БО 16 дохід з надання послуг визнається виходячи зі ступеня завершеності операції з надання послуг на дату балансу. Послуги, які вказуються у рахунку до НСЗУ уже завершені у відповідному місяці, тому в кінці такого місяця і слід визнавати цей дохід.

Однак нюансом документального оформлення буте те, що так як з НСЗУ акт виконаних робіт-наданих послуг відсутній, то документами, які підтверджують нарахування такого доходу є одночасно рахунок та звіт про медичні послуги, які подають НСЗУ. Статусу первинних документів їм надає укладений раніше типовий договір з НСЗУ.

Кошти від НСЗУ: проводки

А тепер наведемо приклад обліку коштів від НСЗУ у бухгалтерському проведенні.

Облік коштів від НСЗУСКАЧАТИ ТАБЛИЦЮ

 

Господарська операція

Дт

Кт

Сума

Спочатку послуги – потім оплата

1

У кінці травня нараховано дохід за надані послуги за договором медобслуговування

361

7031

1011333,33

2

Відображена собівартість наданих послуг (зарплата, ЄСВ, медикаменти, використані МШП, оплата комунальних послуг тощо).

23

661, 651,

22, 201 тощо

750000,00

901

23

750000,00

3

У червні виставлено рахунок на НСЗУ (рахунок містить суму авансу на наступний лютий 1011333,33) та подано звіт про медичні послуги. Зарахування коштів від НСЗУ на банківський рахунок.

311

361

1011333,33

4

Доходи віднесено на фінансовий результат періоду

7031

791

1011333,33

5

Витрати віднесено на фінансовий результат періоду

791

901

750000,00

Спочатку аванс від НСЗУ – потім рахунок

1

У квітні надійшов аванс на послуги, які будуть надані у травні.

311

681

1011333,33

2

У кінці травня відображена собівартість послуг, які були надані (зарплата, ЄСВ, медикаменти, використані МШП, оплата комунальних послуг тощо).

23

661, 651,

22, 201 тощо

750000,00

901

23

750000,00

3

Визнаний дохід від надання послуг за травень.

361

7031

1011333,33

4

Здійснений залік авансу на основі бухгалтерської довідки.

681

361

1011333,33

5

Доходи віднесено на фінансовий результат періоду

7031

791

1011333,33

6

Витрати віднесено на фінансовий результат періоду

791

901

750000,00

 

 

Коли обліку цільового фінансування бути

Все це не означає, що медзаклад взагалі не може мати цільового фінансування. Медзаклад-КНП може отримувати кошти й з місцевого бюджету під певні програми, тобто мова вже йде не про кошти НСЗУ. У такій ситуації це вже буде цільове фінансування, отримання коштів якого слід показати на рахунку 48 «Цільове фінансування і цільові надходження» , а визнання доходу по рахункам:

  • 718 «Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів» – по використаним грошам на придбання оборотних активів;
  • 745 «Дохід від безоплатно одержаних активів» – по мірі амортизації придбаних основних засобів і нематеріальних активів.
 

 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді